Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2014,
20.06

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči 2014 slovenska hokejska reprezentanca Igor Beribak Sarajevo 1984

Torek, 18. 2. 2014, 20.06

7 mesecev

Igor Beribak: Švedi so veliki favoriti, ampak …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po zgodovinski uvrstitvi slovenske hokejske reprezentance v četrtfinale olimpijskega turnirja smo za vtise poprosili nekoč izvrstnega branilca Igorja Beribaka, ki so ga risi seveda navdušili.

"Težko je karkoli reči, to, kar delajo naši fantje, presega vsa pričakovanja. Res fenomenalno! Te igre, ki jih prikazujejo, so več kot odlične. Pohvaliti je treba vse, od prvega do zadnjega. Od vratarja do vseh preostalih, ki so stopili na led," nam je na vprašanje, kaj reči o naših neverjetnih risih, navdušeno odgovoril Beribak, ki je leta 1984 v Sarajevu tudi sam občutil čar olimpijskih iger. " Z vsako tekmo še bolj navdušijo, tudi ta, ki prihaja, s Švedi, je po mojem mnenju še odprta. Švedi so sicer absolutni favoriti, a to so bile skoraj vse reprezentance, s katerimi smo igrali, pa smo prikazali dobre igre."

In prav zares, le kdo ne bi bil navdušen, jutri se bosta reprezentanci Slovenije in Švedske pomerili za nastop v polfinalu olimpijskih iger. Preberite zadnji stavek na glas, sliši se noro. "To skoraj znanstvena fantastika. Če bi mi kdorkoli pred temi olimpijskimi igrami rekel, da se bo to zgodilo, bi mu odgovoril, da je neumen," pravi Beribak. "Tukaj nastopajo prav vsi najboljši igralci, zvezde lige NHL, vse reprezentance so na izjemno visoki ravni. Da dosežeš tak rezultat, tak uspeh, je … Fenomenalno, no. Težko bi to primerjal s katerim koli dosežkom do zdaj."

"Evropske lige v primerjavi z NHL niso več tako slabe, kot so bile nekoč"

Zgodovinski dosežek na olimpijskih igrah, za slovenski hokej že tako zgodovinskih, je risom uspel z zmago nad Avstrijo. Kopitarjeva četa je severne sosede premagala presenetljivo gladko, s 4:0. In kaj je odločilo sosedski derbi? "Mislim, da predvsem želja in kolektiv," odgovarja nekdanji jugoslovanski in pozneje tudi slovenski reprezentant: "Naši fantje so imeli veliko večjo željo po zmagi, delovali so veliko bolj kot ekipa. Res so 'borbali' od prve do zadnje minute, od prvega do zadnjega igralca. Videti je bilo, da so hoteli zmago, medtem ko so Avstrijci po mojem mnenju preveč pričakovali od prvega napada NHL-ovcev. Preprosto nič niso mogli storiti proti naši obrambi, sploh ne proti Kristanu, ki je spet branil fenomenalno."

Igralci iz najmočnejše hokejske lige na svetu so včasih sprožali strahospoštovanje, danes samo dejstvo, da nekdo igra v ligi NHL, ne pomeni skorajda nič. Tudi Slovenija ima hokejista, ki si kruh služi v ZDA, pa ne samo, da v ligi NHL igra, temveč je eden od največjih zvezdnikov tamkajšnjega spektakla. Turnir v Sočiju je pokazal tudi, da so se razlike med igralci iz NHL in drugih močnih lig zmanjšale. Je ta vtis napačen? "Absolutno. Se strinjam. Tudi te evropske lige niso več tako slabe, kot so bile včasih, v primerjavi z NHL. Še posebej KHL se je zelo dvignil, pa nemška liga … Vse glavne lige v Evropi so se približale NHL, ta je seveda še vedno v vrhu, ampak razlike so nedvomno manjše. Vsi naši fantje igrajo v dobrih ligah. Igrajo! Ne sedijo na klopi, ta napredek se pozna," še pravi Beribak.

"Švedi so favoriti za zlato, ampak najprej se morajo izkazati proti nam"

Pred jutrišnjo novo tekmo naših hokejistov bi lahko dejali, da je že četrtfinalni obračun s Švedsko nekakšna nagrada sama po sebi, ampak … "Da (smeh), že po ogledu prvih tekem sem dejal, da so zame Švedi še vedno favoriti teh olimpijskih iger ne glede na to, v kakšni postavi so Rusi in vse preostale reprezentance. Meni so od nekdaj všeč, igrajo dober skandinavski, ekipni hokej. Proti našim fantom bodo absolutni favoriti, ampak to smo rekli že proti Rusom, Slovakom, pa so vedno presenetili. Vrata puščam odprta, če bi moral prevesti v odstotke, bi rekel 70 proti 30 za Švede. Ampak, kot že rečeno, mogoče je vse, pustimo se presenetiti," o jutrišnjem spektaklu pravi Beribak in priznava, da se je znašel v nadvse smešnem položaju.

Švede vidi kot favorite za naslov olimpijskega prvaka, a "trem kronam" na poti do tega stojijo prav naši risi. "Moja favorita sta Kanada in Švedska (smeh). Švedi so mi bolj všeč kot vse preostale reprezentance, ampak tukaj je ena tekma, vse se lahko obrne … Ena boljša obramba in vse se lahko obrne. Vseeno, napovedujem Kanada – Švedska, saj bi rekel Slovenija in seveda bom zanjo tudi navijal, ampak treba je ostati na realnih tleh (smeh). Švedi pa se morajo najprej izkazati proti nam."

Slovenija in Švedska sta se do zdaj pomerili le dvakrat, obakrat na svetovnih prvenstvih elitne divizije in, zanimivo, obakrat na Švedskem. Leta 2002 so risi izgubili temeljito, z 2:8, lani je bil izid že bolj tesen, 2:0 za Švede. Se lahko trend obrne prav v četrtfinalu olimpijskega turnirja? "Ti Skandinavci nam res ne ležijo. Drsalno, tehnično so zares odlični, mogoče ne igrajo tako trdo na telo, kot so Američani, ampak … Ne glede na vse to pravim: naši fantje so dosegli že vse, zakaj ne bi pritisnili še tiste pike na i. Tudi če jim ne uspe, jim nihče ne bo zameril, to, kar so naredili do zdaj, je namreč zares fenomenalno," je sklenil hokejist, ki je v dolgi in imenitni karieri nosil drese Olimpije, Crvene zvezde, Medveščaka, Slavije, tudi reprezentančna dresa Jugoslavije in Slovenije.

Ne spreglejte