Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
14.18

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Filip Flisar Soči 2014

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 14.18

2 leti, 2 meseca

Filip Flisar ima vse, le rezultata ne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na zadnjih olimpijskih igrah je prijetno presenetil, nato prevzel celo prestol v smučarskem krosu, leto pred Sočijem pa je zapadel v hudo rezultatsko krizo.

"Obstaja ena dobra stran slabših rezultatov pred olimpijskimi igrami. Ljudje me nimajo za favorita, kar je dobro. Breme je torej manjše," z zanj značilnim smehom izpod še bolj značilnih brkov zatrjuje najboljši slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar, ki bo v krosu na olimpijskih igrah nastopil v četrtek. Pravi sicer, da mu je proga pisana na kožo, tako da si obeta najboljši nastop v sezoni. A ker mu v zadnji nikakor ne gre, tudi rezultatski napredek še ne zagotavlja zares vrhunskega dosežka, ki bi ga zadovoljil.

Mariborski smučar je namreč na sedmih tekmah svetovnega pokala v olimpijski sezoni 2013/14 osvojil skromnih 35 točk, kar ga uvršča na zgolj 41. mesto v skupnem seštevku, daleč od lanskoletnega šestega mesta in še dlje od skupne zmage in malega kristalnega globusa v tekmovalni zimi 2011/12.

V iskanju odgovorov "Na fizični ravni še nikoli nisem bil tako dobro pripravljen. Tudi smučarskega znanja si ne morem očitati. A ni šlo. Iskal sem odgovore in se začel še bolj izgubljati. Dobro je, da sem se tik pred igrami vendarle našel. Zdaj se dobro počutim. Upam, da se bo to poznalo tudi na smučeh," razmišlja Flisar, ki si je v zadnjih treh letih uspel priboriti status medijsko prepoznavnega obraza, zanimivega za pokrovitelje, obenem pa se je otresel tudi vloge popolnega samoplačnika, saj je njegov projekt vendarle izdatno podprla tudi Smučarska zveza Slovenije.

A medijski nastopi s šaljivim in zabavljaškim predznakom bodo imeli vsekakor zelo omejen rok trajanja, če bo rezultatska krivulja ostala na ravni iz prvega dela sezone, v katerem je njegova najboljša uvrstitev 16. mesto. "Videti je, da krepko zaostajam za svojimi najboljšimi rezultati. Sam pa menim, da razlike niso tako zelo velike. Pri tehniki smučanja sem delal nekaj napak, sledila je še trenerska menjava. Po prvih neuspehih se je začelo vse skupaj podirati še v glavi. A verjamem, da sva s trenerjem Primožem Vrhovnikom odpravila težave," pravi zmagovalec štirih tekem svetovnega pokala.

Je šel tekmecem v nos? Flisar, ki je na odru za zmagovalce nazadnje stal 12. 1. 2013, ob nizanju razlogov za rezultatski padec navaja tudi ozračje v karavani svetovnega pokala. "V smučarski kros se je v zadnjih letih naselila negativna energija. Vsi so bili napeti. Mnogim sem bil prav jaz trn v peti. Spravljali so se name, iskali moje napake … To me je iztirilo. Kisli obrazi tekmecev so tudi mene spravljali v slabo voljo. A postopoma sem se naučil, da jih je najbolje ignorirati," pravi 26-letni slovenski olimpijec, ki je pred dobrim letom trdil, da je njegov največji cilj v karieri olimpijska kolajna.

Veliko vprašanje je, ali je cilj še realen. "Kolajna zanima vsakega, ki nastopa na olimpijskih igrah. Vzdržal pa se bom napovedi. Trdim le, da je mogoče prav vse. Lahko sem prvi, lahko pa 28. Bomo videli," odgovarja Flisar, ki je na zadnjih igrah, tedaj še brez brkov in medijske prepoznavnosti, prijetno presenetil z osmim mestom.

Ne spreglejte