Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2016,
18.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

WADA doping MOK

Sreda, 7. 12. 2016, 18.33

6 let, 7 mesecev

Po koncu preiskave nove izključitve?

Dva dni pred podrobnim razkritjem podaljšali suspenz Rusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
mednarodni olimpijski komite | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je podaljšal sankcije proti Rusiji zaradi dopinškega škandala. Krovna olimpijska organizacija je danes sporočila, da do nadaljnjega podaljšuje začasni ukrep, ki ga je sprejela 19. julija.

Odločitev o podaljšanju suspenza za ruske športnike je prišla le dva dni pred 9. decembrom, ko bo Svetovna protidopinška agencija (Wada) predvidoma razkrila podrobno in dopolnjeno izdajo McLarnovega poročila.

Prav ta raziskava, ki jo je izvedel Richard McLaren in v kateri razkriva sistematični doping v ruskem športu, temno senco pa meče tudi na opravljanje testov na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, je bila eden glavnih razlogov za odločitev za začasni suspenz Rusije.

Mok je poleti odločitev o kaznih za ruske športnike prepustil posamičnim panožnim zvezam. Brez OI v Riu je tako ostalo sto ruskih športnikov, mednarodni paraolimpijski komite pa je bil bolj oster in nastop na paraolimpijskih igrah v Braziliji prepovedal celotni ruski ekipi.

Po koncu preiskave morebitne izključitve

"Ko se bo preiskava končala, bo izvršni odbor Moka ustrezno ukrepal in bo, če bo potrebno, tudi izključil športnike oziroma uradne osebe z iger. Na preostalih tekmovanjih bodo imele proste roke pri določanju kazni posamezne zveze, prav tako tudi pri kaznovanju posameznih nacionalnih zvez," je sporočil Mok ob podaljšanju začasnega suspenza Rusije.

Mok dodaja, da bo, ko bo na voljo celotno poročilo, preučil vse možnosti ukrepanja, ponudili pa bodo priložnost pojasnil tudi drugi strani, na kateri so ruski športniki, tamkajšnje ministrstvo za šport in druge s športom povezane organizacije v tej državi. Vse dokaze bo IO Moka nato podrobno preučil in se potem odločal o nadaljnjih ukrepih.

Isinbajeva predsednica nadzornega odbora Rusade

Jelena Isinbajeva bo nadzirala delo ruske protidopinške agencije. | Foto: Reuters Jelena Isinbajeva bo nadzirala delo ruske protidopinške agencije. Foto: Reuters

Jeleno Isinbajevo, dvakratno olimpijsko prvakinjo in svetovno rekorderko v skoku s palico, so v Rusiji izvolili za predsednico nadzornega odbora Ruske protidopniške agencije (Rusade).

"Boj proti dopingu je najpomembnejša naloga športnih delavcev po vsem svetu, zato sem počaščena, da so v Rusiji to nalogo zaupali meni. Lahko obljubim, da bom v ta boj vložila maksimalen trud, Rusiji oziroma Rusadi želim povrniti izgubljeni ugled," je ob izvolitvi dejala nekdanja atletinja, ki je v nasprotju s številnimi drugimi ruskimi športniki nikoli niso povezovali z jemanjem nedovoljenih poživil. Tudi to pa ji ni pomagalo, da ji ne bi prepovedali nastopa na letošnjih igrah v Riu de Janeiru, kar je doletelo vso rusko atletsko reprezentanco.

Rusado je zaradi sistematičnega dopinga v Rusiji Svetovna protidopinška agencija novembra 2015 suspendirala, suspenza pa za zdaj še ni preklicala.

Ne spreglejte