Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2011,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

olimpijske igre London

Torek, 26. 7. 2011, 14.01

8 let

Do olimpijskih iger v Londonu samo še leto dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V sredo bo predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Jacques Rogge s trga Traflagar v Londonu pozval športnike in športnice vsega sveta, da se udeležijo olimpijskih iger 2012 v Londonu.

Te bodo od 27. julija do 12. avgusta 2012, paraolimpijske igre pa se bodo začele 29. avgusta in končale 9. septembra prihodnje leto. Na trgu bodo zbrani tudi britanski vrhunski športniki, premier David Cameron, predsednik organizacijskega odbora OI Sebastian Coe in župan Londona Boris Johnson. V živo ali doma ob televiziji bodo gledalci lahko spremljali, kako Velika Britanija praznuje začetek odštevanja do - po besedah prirediteljev - najbolj "zelenih" iger do sedaj".

Zadnje leto pred olimpijskimi igrami bodo na Otoku potekali številni dogodki, pripravljajoč oder za največji šov na svetu. Že naslednji mesec bodo preobrazili zgodovinsko Horseguard's Parade za uradom predsednika britanske vlade v igrišče za odbojko na mivki. Vrhunec kulturnega dogajanja bo junija 2012, ko se bo z londonskim festivalom končala že od leta 2008 trajajoča kulturna olimpijada.

Prireditve tudi v Sloveniji

Tudi v Sloveniji ne bo manjkalo prireditev in dejavnosti. Že v sredo bo British Council začel projekt učenja olimpijske angleščine "Warm up for 2012". Slovenijo bo septembra obiskal Michael Bates, ki prav ta trenutek hodi od grškega Olimpa do Londona. S svojo potjo želi podpisnike olimpijskega premirja opozoriti, da je svojo zavezo treba tudi udejanjiti in za čas olimpijskih iger prekiniti spopade. Jeseni bo Britansko veleposlaništvo pripravilo še ponovitev razstave London 2012 - be a part of it, v naslednjem letu pa pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bo čas do olimpijskih iger hitreje minil, so sporočili iz Britanskega veleposlaništva.

Britanci ocenjujejo, da si bo slovesno odprtje iger režiserjev Dannyja Boyla in Stephena Daldryja ogledalo kar štiri milijarde ljudi. Glavna prizorišča olimpijskega parka so bila dokončana v roku in znotraj predvidenega proračuna. Pod olimpijskim parkom je v šest kilometrov dolgih predorih speljanih 200 km električnih kablov. Prek 50 odstotkov gradbenega in odpadnega materiala je bilo prepeljanih z vlakom ali barkami, kar je znatno znižalo izpuste ogljikovega dioksida v primerjavi s cestnim prevozom.

232 ton krompirja in 330 ton sadja

Prek deset hektarjev zemljišča je bilo že preurejenega v parkovne površine, ki bodo ob koncu iger postale največji nov mestni park v Združenem kraljestvu v več kot 100 letih. Vključeval bo osem km vodnih poti ter okoli 500 tisoč rastlin in dva tisoč dvoživk v močvirskih rezervatih. Kar 97 odstotkov gradbenega materiala so britanski prireditelji reciklirali ali znova uporabili. V eni največjih čistilnih akcij te vrste so organizatorji očistili in ponovno uporabili na sto tisoče ton zemlje, ki bi jo bilo treba sicer odpeljati drugam.

Prizorišča bodo porabila najmanj 40 odstotkov manj vode kot primerljive zgradbe. Eden od ukrepov v ta namen je zbiranje deževnice za splakovanje stranišč. Udeleženci bodo v času trajanja iger predvidoma zaužili 232 ton krompirja in 330 ton sadja in druge zelenjave. Olimpijske igre pomagajo preoblikovati enega najrevnejših delov Evrope, saj je 75 penijev na vsak porabljen funt namenjenih regeneraciji Vzhodnega Londona.

Ne spreglejte