SiolNET. Sportal OI Tokio
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
zaključna slovesnost, paraolimpijske igre

Ogenj v Tokiu ugasnil, pogled zdaj usmerjen v Pariz #foto

0,02

termometer

paraolimpijske igre Tokio, zaključna slovesnost
V Tokiu so se z zaključno slovesnostjo končale paraolimpijske igre. Naslednje bo čez tri leta gostil Pariz. Foto: Vid Ponikvar

Danes so se v Tokiu končale paraolimpijske igre. Na največjem tekmovanju za športnike invalide je od 24. avgusta sodelovalo več kot 4000 športnikov, med njimi tudi sedem slovenskih. Slovenija je na igrah osvojila dve medalji. Naslednje poletne paraolimpijske igre bodo v Parizu 2024.

Franček Gorazd Tiršek Sportal Tiršku po dveh odličjih še 24. mesto: Rezultat pove svoje, a nisem razočaran

Danes zvečer po lokalnem času se je končal festival športa; skupaj z olimpijskimi igrami je bila Japonska mesec in pol v središču svetovnega športnega dogajanja.

Na olimpijskem stadionu v Tokiu je danes tudi ugasnil paraolimpijski ogenj. Spet ga bodo prižgali pred naslednjimi igrami, ki jih bo zaradi prestavljenih tokijskih že čez tri leta namesto čez štiri gostil Pariz.

Zaključna slovesnost je bila, kolikor je bilo mogoče zaradi strogih koronskih ukrepov v Tokiu, sproščena in barvita. Številni športniki so sicer že pred koncem zapustili paraolimpijsko vas, saj zaradi letošnjih pravil ne smejo ostati do konca, potem ko končajo tekmovanja.

V slovenski ekipi v Tokiu je od športnikov le še Tim Žnidaršič Svenšek. Mladi plavalec, ki je letos prvič nastopil na tako velikem tekmovanju, je bil tako tudi slovenski zastavonoša. V slovenski ekipi v Tokiu je od športnikov le še Tim Žnidaršič Svenšek. Mladi plavalec, ki je letos prvič nastopil na tako velikem tekmovanju, je bil tako tudi slovenski zastavonoša. Foto: Vid Ponikvar

Žnidaršič Svenšek edini slovenski športnik na zaključni slovesnosti

V slovenski ekipi v Tokiu je od športnikov le še Tim Žnidaršič Svenšek. Mladi plavalec, ki je letos prvič nastopil na tako velikem tekmovanju, je bil tako tudi slovenski zastavonoša.

Predstavniki sodelujočih držav so sicer tokrat, za razliko od slavnostnega odprtja, ki je bilo pri predstavitvi ekip bolj formalno, na stadion prišli skupaj in se v zelo sproščenem vzdušju pridružili ostalim udeležencem na osrednjem delu stadiona.

"Ne morem verjeti, da smo po osmih letih pri koncu tokijske zgodbe. Hvala, Tokio. Kakšne igre, kakšen duh. Uspelo nam je, te igre niso bile le zgodovinske, bile so fantastične. Športniki so dosegali zmage in razširjali obzorja. Na Japonskem pa ste nas toplo sprejeli. Te igre so mnogim izpolnile sanje," je ob koncu dejal predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons.

Fotogalerija zaključne slovesnosti (Foto: Vid Ponikvar):

1 / 24
2 / 24
3 / 24
4 / 24
5 / 24
6 / 24
7 / 24
8 / 24
9 / 24
10 / 24
11 / 24
12 / 24
13 / 24
14 / 24
15 / 24
16 / 24
17 / 24
18 / 24
19 / 24
20 / 24
21 / 24
22 / 24
23 / 24
24 / 24

"Naša velika zgodba se končuje, verjamem, da je bil paraolimpijski duh prisoten pri vseh. Pred osmimi leti smo obljubili, da bo vsak športnik občutil naše gostoljubje, prepričana sem, da smo to izpolnili. Vam športnikom pa hvala, vaša vztrajnost in moč sta nam pokazali pot," pa je igre sklenila predsednica organizacijskega odbora Seiko Hashimoto.

Tokio je mesec in pol živel s športom. Tokio je mesec in pol živel s športom. Foto: Vid Ponikvar

Predaja zastave Franciji

Ob koncu iger so predstavili še nove člane sveta športnikov pri krovni mednarodni organizaciji, prireditelji pa so se še posebej zahvalili prostovoljcem, ki so med igrami pomagali športnikom in drugim udeležencem.

Na slovesnosti so tudi izročili zastavo IPC naslednjim gostiteljem Francozom, guvernerka Tokia Yuriko Koike jo je predala županji Pariza Anne Hidalgo; ob koncu prireditve, na kateri ni manjkalo umetniških, glasbenih in plesnih vložkov, pa so ugasnili paraolimpijski ogenj in tako simbolično končali 12-dnevno športno dogajanje v japonski prestolnici.

Franček Gorazd Tiršek je pristreljal obe slovenski kolajni. Franček Gorazd Tiršek je pristreljal obe slovenski kolajni. Foto: Vid Ponikvar

Tiršek poskrbel za kolajni

Slovenski športniki so igre končali z dvema medaljama, obe je osvojil strelec Franček Gorazd Tiršek. Poleg njega in Žnidaršiča Svenška so v Tokiu nastopili še drugi strelec Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, lokostrelec Dejan Fabčič in namiznoteniški igralec Luka Trtnik.

Skupno je na letošnjih igrah medalje osvojilo 87 držav. Slovenija je s srebrom in bronom Tirška na 71. mestu. Skupno so podelili 539 kompletov medalj v 22 športnih panogah. Na vrhu po tekmovalni uspešnosti je Kitajska s skupno 207 medaljami, 96 zlatimi, sledijo pa Velika Britanija, ZDA in ruski športniki, ki tako kot na OI tudi na teh igrah niso smeli tekmovati pod rusko zastavo, ampak le kot športniki ruskega paraolimpijskega komiteja.

Dejan Fabčič Sportal Fabčič se je poslovil v osmini finala: Nemec je že dolgo na sceni in ima veliko kilometrine Koronavirus Sportal Paraolimpijec zaradi covida-19 moral v bolnišnico Anej Doplihar Sportal Doplihar deveti na cestni dirki Franček Gorazd Tiršek Sportal Tiršek v Tokiu še do olimpijskega brona Anej Doplihar Sportal Doplihar na Japonskem v vožnji na čas do 13. mesta Ibrahimi Hamadtou Sportal V nesreči je izgubil obe roki, danes pa je nekaterim velik navdih #video Franček Gorazd Tiršek Sportal Tiršek v Tokiu do srebrnega odličja!

Slovenski športniki so igre končali z dvema medaljama, obe je osvojil strelec Franček Gorazd Tiršek. Poleg njega in Žnidaršiča Svenška so v Tokiu nastopili še drugi strelec Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, lokostrelec Dejan Fabčič in namiznoteniški igralec Luka Trtnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin