Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2021,
7.31

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

šport invalidov Franček Gorazd Tiršek paraolimpijske igre Tokio 2020

Sreda, 1. 9. 2021, 7.31

2 leti, 7 mesecev

paraolimpijske igre

Tiršek v Tokiu še do olimpijskega brona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Franček Gorazd Tiršek | Tiršek se veseli še drugega odličja v Tokiu. | Foto Vid Ponikvar

Tiršek se veseli še drugega odličja v Tokiu.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na paraolimpijskih igrah v Tokiu v disciplini zračna puška leže v kategoriji R5 osvojil bronasto medaljo. Zanj je to že druga medalja na teh igrah po srebrni z zračno puško stoje.

Franček Gorazd Tiršek
Sportal Tiršek v Tokiu do srebrnega odličja!

Tiršek se je v finale današnje discipline prebil šele kot osmi, potem ko je v zadnji seriji predtekmovanja še ujel finalni nastop in devetouvrščenega ugnal za le 0,2 kroga. Kako velik je bil takrat pritisk, pove tudi podatek, da je za finale Tiršek nujno potreboval vsaj 10,6, zadel pa nato 10,7 kroga.

V finalu pa je Tiršek stopnjeval nastope, po slabem prvem strelu (10,0) in zadržanem začetku je dosegel nekaj zelo dobrih serij in v boju na izpadanje ostal v konkurenci ter se prebijal naprej. Sprva na peto in četrto mesto, v odločilnem boju za tretje mesto pa je z dvema boljšima streloma prehitel Korejca Jiseoka Leeja. Ta je imel pred tem že lepo prednost, toda pod pritiskom branjenja tega mesta in medalje ni zdržal in je tako na koncu ostal na nehvaležnem četrtem mestu z 0,3 kroga zaostanka za Tirškom, ki se je uvrstil naprej.

Naslov je osvojil Srb Dragan Ristić, srebro pa Ukrajinec Vasil Kovalčuk. | Foto: Vid Ponikvar Naslov je osvojil Srb Dragan Ristić, srebro pa Ukrajinec Vasil Kovalčuk. Foto: Vid Ponikvar

Do srebra pa je bila nato razlika le prevelika, tako da je Ukrajinec Vasil Kovalčuk ostal pred njim (233,3 - 232,4). V boju za zlato je bil tudi zanj nepremagljiv Srb Dragan Ristić. Ta je na koncu je zmagal z 255,5 kroga in postavil tudi nov paraolimpijski rekord, Kovalčuk pa je končal pri 0,8 kroga manj.

Foto Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 7

"Današnja tekma je bila spet 'ubijalska', spet je bilo treba nastopiti brezkompromisno in se je bilo treba boriti. Šteje vsaka desetinka. Šele z zadnjim strelom sem prišel v finale, kar me je kar precej presenetilo. Bilo pa je dovolj, da sem se z mislimi hitro osredotočil na finale," je dan podoživel srebrni in bronasti paraolimpijec in nato opisal, kaj vse se je dogajalo v finalu: "Treba je bilo pozabiti kvalifikacije in z dobrimi občutki sem se podal na linijo v finalu. Tam sem imel katastrofalno slab začetek, prvi strel je bil popolnoma ponesrečen in to lahko strelcu pobere voljo in motivacijo. A jaz sem vztrajal, delal, iskal optimalen položaj. Imel sem težave z vidljivostjo, moral sem naravnati diopter. A s svojim znanjem in izkušnjami sem se iz strela v strel popravljal, izboljševal in lovil konkurenco in na koncu sem pristal na tretjem mestu."

To je že njegova četrta paraolimpijska medalja v karieri. Pred današnjo tekmo je imel v zbirki tri srebrne, vse v disciplini zračna puška stoje, iz Londona 2012, Ria 2016 in Tokia 2020.

Trenerka bolj nervozna kot v ponedeljek

Novo razburljivo tekmo je trenerka Polonca Sladič doživela še za odtenek bolj nervozno kot ponedeljkovo, saj je bila tokrat nekaj časa pod vprašajem celo uvrstitev v finale: "Na obeh tekmah je šel od roba prepada do zvezd, kot bi bil na vlakcu smrti. Že v kvalifikacijah je v zadnjem strelu ustrelil 10,7 in takrat se je prva skala odvalila od srca. V finalu pa je tudi bilo videti, da je vse izgubljeno, kazalo je na peto, četrto mesto."

Tiršek z ekipo | Foto: Vid Ponikvar Tiršek z ekipo Foto: Vid Ponikvar

Nato je svojega varovanca pohvalila za nastop: "V ključnih trenutkih je dosegel nekaj res vrhunskih strelov, skoraj popolnih. To ga je izstrelilo do tako želene še ene medalje. To je njegova prva v tej disciplini, kar kaže tudi njegovo širino. Vesela sem za to medaljo, ker je kdaj že bil v finalu, a je ostal brez, tokrat pa si jo je res prigaral."

Srebrnega in bronastega strelca v Tokiu čaka še en nastop, v soboto bo kot zadnji Slovenec na igrah nastopil še z malokalibrsko puško. Ta disciplina je nova na igrah, tako da v slovenskem taboru nimajo nobenih pričakovanj, a verjamejo, da je dvojno razbremenjeni najboljši član ekipe sposoben poseči po še enem vrhunskem izidu.

Pinter se še odloča glede nadaljevanja kariere

Franc Pinter | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Na tekmi je nastopil tudi Franc Pinter in zasedel 42. mesto. "V tej disciplini znam presenetiti, znam pa tudi odstreljati tako, kot sem danes. Malo je bilo na silo, šele v peti in šesti seriji sem naredil tisto, kar bi moral že prej. Malo me je preganjal čas, imel sem samo še 17 minut do konca. Malo sem pohitel in so padale desetke, tako kot bi morale že prej," je po tekmi dejal izkušeni strelec slovenske ekipe.

Zanj je bil to na osmih paraolimpijskih igrah v karieri tudi zadnji nastop v Tokiu. Čeprav je pred igrami namignil, da se bo mogoče že tukaj odločil, ali so bile tudi zadnje, pa zdaj pravi, da si bo vzel še nekaj časa za razmislek.

"Pred Tokiem sem res že razmišljal, da bi bile te igre zadnje. A me je Polona prepričala, naj počakam vsaj še do svetovnega prvenstva. To je nenazadnje moj način življenja, treningi, počitek in tekme. Se bom pa posvetoval tudi z domačimi, ki zaradi tega veliko žrtvujejo. Leta so tudi že tu in včasih malo ponagaja zdravje. Bomo videli," pa je 68-letni Pinter nadaljevanje športne poti še pustil odprto.
Ibrahimi Hamadtou
Sportal V nesreči je izgubil obe roki, danes pa je nekaterim velik navdih #video
Anej Doplihar
Sportal Doplihar na Japonskem v vožnji na čas do 13. mesta
Ne spreglejte