Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 7. 2021,
6.25

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Maja Mihalinec Zidar Tokio 2020

Petek, 30. 7. 2021, 6.25

2 leti, 8 mesecev

OI Tokio, atletika

Maja Mihalinec Zidar izpadla v kvalifikacijah na 100 metrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Maja Mihalinec Zidar | Foto OKS/Aleš Fevžer

Foto: OKS/Aleš Fevžer

Slovenska atletinja Maja Mihalinec Zidar je na olimpijskih igrah v Tokiu izpadla v kvalifikacijah teka na 100 metrov. Dosegla je skupno 44. čas. Z 11,54 sekunde (veter -0,3 m/s) in svojim najboljšim izidom sezone je bila peta v četrti kvalifikacijski skupini.

V četrti od sedmih skupin je z izenačenim afriškim rekordom zmagala Marie Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale (10,78). Svetovna podprvakinja na 100 in 200 metrov leta 2017 v Londonu ter bronasta na svetovnem prvenstvu na 100 metrov leta 2019 v Dohi je imela tudi skupno najboljši čas med vsemi tekačicami v kvalifikacijah.

"V bistvu sem zadovoljna, dobro sem startala. Imela sem nekaj težav v srednjem delu, kjer po poškodbi še vedno ne dobim toliko odziva stopal, kot si želim. To se pozna v tehniki. V drugem delu pa sem dobro držala hitrost, kar je vzpodbudno za nastop na 200 metrov. Tudi zato, ker se stanje poškodbo izboljšuje," je dejala Maja Mihalinec Zidar, ki je imela na ogrevanju kar nekaj težav z vročino in soparo.

Slovenska predstavnica je dobro začela, nato pa v drugem delu izgubljala, a za stotinko popravila svoj dosežek leta. Njen osebni rekord je sicer precej boljši, znaša 11,27 sekunde, a vseeno ne bi zadoščal za napredovanje.

V kvalifikacijah so se v polfinale uvrstile najboljše tri iz vsake skupine ter še tri preostale najhitrejše po času. Polfinale je Maja Mihalinec Zidar zgrešila za 33 stotink.

Zdaj kot edina v sedemčlanski slovenski atletski zasedbi v japonski prestolnici, ki bo nastopila v dveh disciplinah, več pričakuje v teku na 200 metrov.

Enaintridesetletna Mozirjanka je bila že olimpijka, v Riu de Janeiru leta 2016 je na 200 metrov zasedla 48. mesto. Izkazala pa se je na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi, kjer se je na polovici stadionskega kroga prebila v polfinale in končala na 12. mestu. Marca letos je bila šesta na 60 metrov na dvoranskem evropskem prvenstvu na Poljskem.

Danes bo ob 12.26 v kvalifikacijah nastopila še Klara Lukan, ki bo tekla na 5000 metrov.

Slovenske nastope v kraljici športa pa je uspešno začel favorit za najvišja mesta Kristjan Čeh. Dvaindvajsetletni Ptujčan, lastnik drugega izida sezone na svetu, je bil v kvalifikacijah meta diska s 65,45 metra tretji.

Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh zanesljivo v finale, razočaranje za Petra Kauzerja
Vlatko Čančar
Sportal Še sam sebi je dolgočasen
Kristjan Čeh
Sportal Čeh s tretjim mestom v kvalifikacijah zanesljivo v sobotni finale
Ne spreglejte