Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2023,
13.40

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

Olimpijske kvalifikacije FIVB slovenska ženska odbojkarska reprezentanca slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 17. 3. 2023, 13.40

1 leto, 1 mesec

Žreb odbojkarskih olimpijskih kvalifikacij

Slovenci bodo olimpijske sanje lovili na Japonskem, Slovenke na Poljsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenci se bodo za olimpijsko vozovnico septembra in oktobra potegovali na Japonskem. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenci se bodo za olimpijsko vozovnico septembra in oktobra potegovali na Japonskem.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenska ženska in moška članska reprezentanca sta na žrebu v Lozani dobili nasprotnike v jesenskih olimpijskih kvalifikacijah, ki jih bodo septembra in oktobra gostile Brazilija, Kitajska, Japonska in Poljska. Slovenci bodo olimpijske sanje lovili na Japonskem, Slovenke pa bodo kvalifikacije igrale na Poljskem. Na olimpijske igre v Parizu leta 2024 se bo ob gostiteljih Francozih in Francozinjah uvrstilo 11 izbranih vrst v moški in ženski konkurenci. 

Metod Ropret, Odbojkarska zveza Slovenije, svetovno prvenstvo v odbojki 2022
Sportal Metod Ropret o selektorskem vprašanju: Sreče ni za izzivati vsako leto

Slovenska moška reprezentanca, ki zadnja leta navdušuje s predstavami in rezultati, bo eno zadnjih olimpijskih priložnosti te generacije poskušala izkoristiti na Japonskem. Tam bo med 30. septembrom in 8. oktobrom eden od treh moških olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev z osmimi reprezentancami. 

Slovenci so se na žrebu, na katerem so bili v t. i. tretjem bobnu (v vsakem so bile tri reprezentance, v prem so bili gostitelji), izognili igranju proti kateri od polfinalistk zadnjega svetovnega prvenstva (Italija, Brazilija, Poljska). Izžrebani so bili v skupino B na Japonskem, v kateri se bodo ob gostiteljih merili z Američani, Srbi, Turki, Tunizijci, Egipčani in Finci. 

V skupini A v Braziliji bodo igrali še Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemčija, Češka, Katar, v skupini C na Kitajskem pa Poljska, Argentina, Nizozemska, Kanada, Mehika, Belgija, Bolgarija.

Iz vsake od treh skupin se bosta oktobra na olimpijske igre uvrstili prvo- in drugouvrščena reprezentanca. Preostalih pet mest bodo zapolnili junija 2024 glede na kontinentalne kvote (prednost bodo imele reprezentance s celin, katerih države si nastopa na OI ne bodo zagotovile prek kvalifikacijskih turnirjev) oziroma na lestvico FIVB.

Olimpijske kvalifikacije, moški

Skupina A (Brazilija): Brazilija, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemčija, Češka, Katar
Skupina B (Japonska): Japonska, ZDA, Slovenija, Srbija, Turčija, Tunizija, Egipt, Finska
Skupina C (Kitajska): Kitajska, Poljska, Argentina, Nizozemska, Kanada, Mehika, Belgija, Bolgarija

Prve v boj odbojkarice, Slovenke na Poljsko

Lov na olimpijske sanje pa bodo še pred tem začele odbojkarice, ki se bodo v boj za olimpijsko vozovnico podale med 16. in 24. septembrom. Njihove predstave bomo spremljali na Kitajskem, Japonskem in Poljskem.

Slovenke bodo olimpijske kvalifikacije igrale na Poljskem. | Foto: Aleš Oblak Slovenke bodo olimpijske kvalifikacije igrale na Poljskem. Foto: Aleš Oblak Med najboljšimi 24 reprezentancami so tudi Slovenke, ki so se lani močno povzpele po svetovni lestvici in bodo na olimpijskih kvalifikacijah nastopile prvič.

Slovenke bodo kvalifikacije igrale na Poljskem, kjer se bodo ob gostiteljicah merile z aktualno evropsko prvakinjo Italijo, aktualnimi olimpijskimi prvakinjami ZDA, Nemčijo, Tajsko, Kolumbijo in Južno Korejo.

V skupini na Kitajskem so še branilke naslova Srbkinje, pa Dominikanska republika, Nizozemska, Kanada, Češka, Mehika in Ukrajina. Na Japonskem bodo tekmovali še Brazilija, Turčija, Belgija, Bolgarija, Portoriko, Argentina in Peru.

Olimpijske kvalifikacije, ženske (16.-24. september)

Skupina A (Kitajska): Kitajska, Srbija, Dominikanska republika, Nizozemska, Kanada, Češka, Mehika, Ukrajina
Skupina B (Japonska): Japonska, Brazilija, Turčija, Belgija, Bolgarija, Portoriko, Argentina, Peru
Skupina C (Poljska): Poljska, Italija, ZDA, Nemčija, Tajska, Kolumbija, Južna Koreja, Slovenija

slovenska odbojkarska reprezentanca Brazilija, svetovno prvenstvo
Sportal Z zamudo znano, kje se bodo odbojkarji borili za OI

Iz vsake skupine napredujeta dva

Tri države organizatorice bodo igrale kot prvopostavljene ekipe, preostale reprezentance pa bodo na turnirje razvrščene po žrebu po sistemu serpentine. Znotraj posamezne kvalifikacijske skupine se bodo med seboj pomerile vsaka z vsako, na olimpijski turnir v Parizu se bosta uvrstili po dve najboljši iz vsake skupine.

Na olimpijske igre se bo uvrstilo 12 tako ženskih kot moških reprezentanc. Gostitelji imajo nastop že zagotovljen. | Foto: Reuters Na olimpijske igre se bo uvrstilo 12 tako ženskih kot moških reprezentanc. Gostitelji imajo nastop že zagotovljen. Foto: Reuters

Če ne bo šlo prek kvalifikacij za OI, upi še ne bodo pokopani

Za nekatere upov na tekmovanje petih krogov še ne bo konec, saj bo v obeh konkurencah odprtih še pet mest. Preostalih pet reprezentanc v vsaki konkurenci bo pravico do nastopa prejelo na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici junija 2024 (17. junij v ženski konkurenci in 24. junij v moški) in geografskega načela. 

Na OI po 12 reprezentanc

V boj za olimpijski prestol se bo v Parizu podalo 12 reprezentanc v moški in 12 reprezentanc v ženski konkurenci, olimpijski turnir pa bo med 26. julijem in 11. avgustom v Paris Expo Porte de Versailles.

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenski odbojkarji za uvod v ligo narodov s Srbi
dp odbojka na mivki kranj 2020
Sportal Odbojkarji na mivki v boj za olimpijsko vozovnico
Ne spreglejte