Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2024,
22.05

Osveženo pred

1 dan, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

Natisni članek

Japonska Lodž slovenska odbojkarska reprezentanca odbojkarska liga narodov

Sobota, 29. 6. 2024, 22.05

1 dan, 13 ur

Zaključni turnir odbojkarske lige narodov, polfinale, Lodž

Japonci še vedno trn v peti Slovencev, ki ostajajo brez finala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05
Odbojka, VNL polfinale - Japonska : Slovenija | Slovenski odbojkarji niso našli recepta za Japonce. | Foto Volleyball World

Slovenski odbojkarji niso našli recepta za Japonce.

Foto: Volleyball World

Slovenski odbojkarji so v petek zvečer po hudem četrtfinalnem boju lige narodov s 3:2 premagali Argentino in se uvrstili v sobotni polfinale, v katerem jim je nasproti stala Japonska. Azijska reprezentanca je bila edina, ki je na 13 tekmah te sezone premagala Slovence, s 3:0 pa ji je uspelo tudi tokrat. Slovenijo tako v nedeljo ob 17. uri čaka boj za bron z gostiteljico Poljsko, ki je po pravi drami z 2:3 izgubila s Francijo.

Slovenska odbojkarska reprezentanca : Argentina liga narodov
Sportal Slovenci po hudi bitki v polfinale lige narodov

Alenk Pajenk po porazu, video: OZS:

Na zaključnem turnirju lige narodov so po četrtfinalnih tekmah v boju za lovoriko in mikavno denarno nagrado ostale le še štiri reprezentance. Med njimi je tudi slovenska, ki se ji je v petek zvečer po hudem boju z Argentino uspelo prebiti v polfinale. Slovenci so v četrtem nizu ubranili zaključno žogo tekmecev za zmago, nato pa sami zmagali po tie breaku.

Varovanci Gheorgheja Cretuja so se v polfinalu srečali z neugodno Japonsko. Ta je v četrtek s 3:0 izločila Kanado in imela debel dan več počitka od slovenskih odbojkarjev. Azijska zasedba je bila edina, ki je v tej sezoni našla recept za Slovence, na domačem turnirju lige narodov jih je premagala s 3:1. Na lanskem zaključnem turnirju lige narodov so Japonci Slovence, ki lovijo prvo odličje na tem tekmovanju, premagali v četrtfinalu.

Gheorghe Cretu, video: OZS:

Japonci slavili petič zapored

Urok Japonske nad Slovenci ostaja tudi po tej tekmi, druga reprezentanca sveta je namreč Slovenijo premagala še petič zapovrstjo. Tokrat z izidom 3:0, ki pa ni ravno najbolj realen, saj so bili Slovenci v nizih povsem enakovredni. 

Slovenci so pred dvobojem upali, da bodo vendarle našli rešitev proti hitri, gibčni in skočni ekipi, ki jim ni nikoli ustrezala. A je niso. Japonci so delovali bolj sveže, imeli so več energije, predvsem starejšim slovenskim igralcem, ki že ves čas lige nosijo veliko breme v slovenski igri, se je že poznala utrujenost. Pomanjkanja borbenosti in želje jim ni mogoče očitati, toda proti ekipi, ki jim je v rednem delu zadala edini poraz, jim je vendarle nekaj zmanjkalo. Predvsem zbranost v končnicah, tako v drugem kot v tretjem nizu, v katerih so že občutno zaostajali, so namreč imeli v zaključku svoje priložnosti, da bi iztržili ugodnejši izid.

Odbojka, VNL polfinale - Japonska : Slovenija | Foto: Volleyball World Foto: Volleyball World

Tekmo so začeli s Sašo Štalekarjem, ki je na mestu blokerja zamenjal Alena Pajenka. Na začetku je visoki bloker upravičil zaupanje, toda pri izidu 17:18 je sledil nesporazum med njim in podajalcem Gregorjem Ropretom, napaka je tehtnico obrnila na stran Japoncev. Selektor Cretu je na igrišče poslal Pajenka, toda zaostanka njegova ekipa ni nadomestila, niz je z asom končal Yuji Nishida.

Za razplet tekme je imela najbrž največji vpliv končnica drugega niza. V njej so Slovenci vodili s 23:22 in imeli nekaj lepih priložnosti, da v protinapadu prednost povečajo. A Japonci so s pravimi akrobacijami reševali nemogoče, za kar so bili nagrajeni s točko. Cretu se je zavedal, da bi lahko imela ta točka posledice v glavah njegovih varovancev, zato je zahteval odmor. Po njem so sicer prišli do zaključne žoge, a ta ni zadostovala, v nadaljevanju pa sta niz odločila dva asa Japoncev.

Ti so imeli vse do vodstva vse stvari v svojih rokah tudi v tretjem nizu, ko je pri Slovencih zaigral tudi Rok Možič. Vodili so z 18:12,  nato pa se je nenadno slovenska igra dvignila. Slovenci so izenačili na 19:19, po seriji odličnih servisov Tončka Šterna tudi povedli s 23:20. Imeli so nekaj zaključnih žog, toda niz in končna zmaga sta vendarle odšla v roke tekmecev.

Francozi prvi finalisti

Francozi so po drami ugnali Poljake. | Foto: Volleyball World Francozi so po drami ugnali Poljake. Foto: Volleyball World

Francozi so se v prvem polfinalnem srečanju po drami prebili v finale in poskrbeli, da Poljaki ne bodo ubranili lanskoletne lovorike. Bolje so sicer začeli domačini, ki so dobili prvi niz. Naslednja dva sta pripadla branilcem olimpijskega naslova, četrti pa spet Poljakom in tekma se je zavlekla v skrajšani, peti niz. V njem so več zbranosti pokazali Francozi in ga na razliko dobili z 18:16. Za Poljsko je največ točk, 18, dosegel Norbert Huber, pri Franciji pa je še tri več dodal Yacine Louati. 

V nedeljo bo ob 17. uri, tudi s Slovenijo, tekma za tretje mesto, ob 20. uri pa še finale.

Liga narodov, polfinale, Lodž

Sobota, 29. junij

Tekmi za odličja, 30. junij

Finale, 20.00:
Francija – Japonska

Tekma za tretje mesto, 17.00:
Poljska – Slovenija

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov, Stožice
Sportal Slovenci zadovoljni s tekmeci na olimpijskih igrah #video
odbojka
Sportal Slovenski odbojkarji že pišejo olimpijsko zgodovino
 
Ne spreglejte