Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2022,
13.00

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Mark Lebedew SP v odbojki 2022 Odbojkarska zveza Slovenije odbojka

Četrtek, 14. 4. 2022, 13.00

2 leti

SP v odbojki 2022

Velika čast: Iz Rusije se SP seli v Slovenijo in na Poljsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Odbojka | Slovenija bo po evropskem prvenstvu leta 2019 gostila še svetovno prvenstvo v odbojki za moške.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenija bo po evropskem prvenstvu leta 2019 gostila še svetovno prvenstvo v odbojki za moške.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Potem ko je Mednarodna odbojkarska zveza FIVB po ruski agresiji na Ukrajino Rusiji odvzela letošnje svetovno prvenstvo za moške v odbojki, bo to konec avgusta potekalo v Sloveniji in branilki naslova Poljski, sta na družbenem omrežju Twitter sporočila poljski in slovenski premier Mateusz Morawiecki in Janez Janša. Pri FIVB za zdaj novice še niso potrdili, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret pa bo o tej temi govoril zvečer. To bo še drugo člansko reprezentančo odbojkarsko tekmovanje v Sloveniji v treh letih, leta 2019 so bile Stožice sogostitelj evropskega prvenstva.

Mark Lebedew
Sportal Lebedew razkril širši seznam kandidatov in strokovni štab

Organizacijo velikega tekmovanja sta na družbenih omrežjih potrdili tako poljska kot slovenska vlada. "Slovenija in Poljska bosta prevzeli organizacijo Svetovnega prvenstva v odbojki 2022!"

"Poljska in Slovenija bosta gostili letošnje svetovno prvenstvo v odbojki za moške! Takšne informacije so na novinarski konferenci posredovali premier Mateusz Morawiecki, predsednik slovenske vlade Janez Janša, minister za šport Kamil Bortniczuk in predsednik poljske odbojkarske zveze Sebastian Swiderski!" so prek Twitterja sporočili na poljskem ministrstvu za šport.

Bortniczuk: Poljska glavni organizator

Bortniczuk je dodal, da so Poljaki glavni organizatorji. "Na Poljskem bosta dve tekmi osmine finala, dve četrtfinalni tekmi, oba polfinala, tekma za tretje mesto in finale." 

"Slovenija se je izkazala kot dobra organizatorica, z vso potrebno infrastrukturo"

"Odbojka je med najuspešnejšimi športi v moji državi. Veliko navdušenje nad odbojko v Sloveniji traja že kar nekaj časa. Naši odbojkarji so leta 2015 na evropskem prvenstvu za moške v Bolgariji in Italiji osvojili prvo srebrno medaljo. Slovenija se je izkazala tudi kot dobra organizatorica z vso potrebno infrastrukturo za tako velik športni dogodek, ki združuje toliko igralcev in na tisoče navijačev," je ob tem, ko sta poljski premier Morawiecki in slovenski premier Janez Janša prehitela Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS), na družbenem omrežju dejal Janša.

Predsednik OZS bo o novem velikem projektu govoril zvečer

Koliko skupin bo gostila Slovenija in kakšen je natančen termin, za zdaj še ni znano. Kot so za STA potrdili pri OZS, bo njen predsednik Metod Ropret o novem velikem projektu govoril danes zvečer, tudi FIVB naj bi novico potrdila danes.

Metodu Ropretu in kolegom je uspel nov podvig. | Foto: Sasa Pahic Szabo/Sportida Metodu Ropretu in kolegom je uspel nov podvig. Foto: Sasa Pahic Szabo/Sportida

Maja v Stožicah finale lige prvakov in prvakinj

V Ljubljani bo 22. maja še en odbojkarski spektakel. Slovenska prestolnica bo prizorišče velikega finala lige prvakov in prvakinj, v Areni Stožice se bosta za prestižno zmago pomerili po dve najboljši moški in ženski ekipi v letošnji sezoni. V ženski konkurenci se bosta pomerila italijanski Carraro Imoco Conegliano in turški VakifBank Istanbul, v moški pa v ponovitvi lanskega finala italijanski Trentino Itas in poljski branilec naslova Grupa Azoty Kędzierzyn-Koźle.

24 reprezentanc, razdeljenih v šest skupin

Prvotno je bilo prvenstvo predvideno med 26. avgustom in 11. septembrom. Prvenstvo na Poljskem in v Sloveniji bi moralo potekati v zelo podobnem terminu. Na prvenstvu bo sodelovalo 24 reprezentanc, pri čemer mora FIVB še določiti menjavo za izključeno Rusijo.

Že pred tem je bil opravljen žreb, v katerem je bila Slovenija izžrebana v skupino D. V skupini bodo njene nasprotnice še Francija, Nemčija in Kamerun. V izločilne boje napredujeta najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine in štiri najboljše tretjeuvrščene.

Slovenci se bodo v skupinskem delu merili s Francijo, Nemčijo in Kamerunom.  | Foto: CEV Slovenci se bodo v skupinskem delu merili s Francijo, Nemčijo in Kamerunom. Foto: CEV

FIVB je bila zaradi spremembe organizatorja primorana prilagoditi tudi sistem tekmovanja. Za naslov svetovnih prvakov, ki ga bodo branili Poljaki, se bo sicer še vedno potegovalo 24 reprezentanc, a bodo te po novem razdeljene v šest skupin s štirimi reprezentancami, ki se bodo v okviru posamezne skupine pomerile vsaka z vsako.

Najboljši dve ekipi vsake skupine in štiri najboljše tretje v osmino finala

Najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine se bosta uvrstili v izločilne boje, v katerih bomo spremljali še štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Obračunom osmine finala bodo sledila še četrtfinalna srečanja, nato pa se bodo štiri najuspešnejše reprezentance podale v boj za odličja. Skupno bo na svetovnem prvenstvu odigranih 52 tekem.

Svetlana Oletič
Sportal Nekdanja odbojkarica, ki prinaša svetlo luč ukrajinskim beguncem
Metod Ropret
Sportal Predsednik slovenske odbojkarske zveze podpredsednik Mevze
Ne spreglejte