Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2022,
9.14

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Earvin Ngapeth Francija slovenska odbojkarska reprezentanca Gheorghe Cretu Tine Urnaut SP v odbojki 2022

Ponedeljek, 29. 8. 2022, 9.14

1 leto, 7 mesecev

slovenski kapetan in selektor po porazu proti franciji

Tine Urnaut: Nismo pričakovali, da lahko v tem trenutku tako igramo proti Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
SP v odbojki, Slovenija - Francija | Slovenci so imeli v nedeljo tri zaključne žoge za zmago, a so olimpijskim prvakom dopustili, da so se vrnili v igro, priredili preobrat in zmagali s 3:2 v setih. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenci so imeli v nedeljo tri zaključne žoge za zmago, a so olimpijskim prvakom dopustili, da so se vrnili v igro, priredili preobrat in zmagali s 3:2 v setih.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Odigrali smo daleč najboljšo tekmo v letošnjem poletju. Kljub porazu je milijon stvari pozitivnih. Nismo pričakovali, da lahko v tem trenutku, glede na to, koliko prijateljskih tekem smo imeli in proti kakšnim nasprotnikom, zdaj proti najboljši reprezentanci sveta zadnjih let odigramo na takšni ravni. Hvala navijačem, fenomenalni so bili. Zdaj si je treba povrniti energijo, začeti razmišljati o Nemčiji in narediti vse, da jo premagamo," je bil po nedeljskem porazu proti Franciji po petih setih z dvigom ravni igre lahko zadovoljen kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut. Slovenci so trenutno drugi v skupini in na dobri poti v izločilne boje, drugo mesto bodo potrjevali v torek ob 20.30 proti Nemčiji.

SP v odbojki, Slovenija - Francija
Sportal Slovenci namučili olimpijske prvake

Slovenska odbojkarska reprezentanca je bila v razprodanih Stožicah v izjemnem vzdušju in ob huronskem navijanju več kot 11 tisoč grl točko oddaljena od skalpa olimpijske prvakinje Francije. V četrtem nizu so imeli Slovenci tri zaključne žoge za zmago nad ekipo nekdanjega selektorja Andree Gianija, a so jih tekmeci na čelu s sijajnim Earvinom Ngapethom (29 točk) izničili, se vrnili v igro, v tie-breaku pa zanesljivo dokončali preobrat za drugo zmago na svetovnem prvenstvu in preboj v osmino finala.

Fotogalerija (foto: Siniša Kanižaj, Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 95

Na koncu je bila Slovenija poražena, a porazi se med seboj razlikujejo. V ligi narodov, v kateri so Slovenci v najmočnejši zasedbi zaigrali šele ob koncu, ko je teorija za preboj na zaključni turnir sicer še igrala, a realnih možnosti ni bilo veliko, smo spremljali neprepričljivo slovensko zasedbo. Maloštevilne pripravljalne tekme proti tekmecem, ki niso pri vrhu svetovne lestvice, niso dale pravega odgovora na vprašanje, kje je Slovenija, niti ne uvodna predstava prvenstva proti Kamerunu. Zdaj pa so trikratni evropski podprvaki proti Franciji dobili potrditev, da še vedno lahko igrajo tudi z najboljšimi na svetu. In to je po porazu izpostavil tudi kapetan Tine Urnaut.

Kapetan Tine Urnaut ni pričakoval, da lahko z rojaki proti olimpijskim prvakom tako dvignejo raven svoje igre. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kapetan Tine Urnaut ni pričakoval, da lahko z rojaki proti olimpijskim prvakom tako dvignejo raven svoje igre. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Daleč najboljša tekma tega poletja"

"Mislim, da smo na tej tekmi raven svoje igre dvignili za tri, štiri stopnje. Odigrali smo daleč najboljšo tekmo v letošnjem poletju. Ne glede na rezultat. Moramo vedeti, da je raven Francije, ne glede na to, kakšen dan imajo, vedno vrhunska, kar so pokazali tudi tokrat. Milijon stvari je kljub porazu pozitivnih. Glede na to, koliko prijateljskih tekem smo imeli in proti kakšnim nasprotnikom, kako smo odigrali svetovno ligo, v kakšni postavi smo tam igrali, nismo pričakovali, da lahko v tem trenutku tako igramo proti najboljši reprezentanci sveta zadnjih let ... Res veliko pozitivnih stvari lahko vzamemo s te tekme. Dokazali smo, da lahko z njimi igramo, tudi če nismo imeli toliko napornih tekem. Naredili smo velik korak naprej," je bil s predstavo v večjem delu tekme zadovoljen Korošec.

slovenska odbojkarska reprezentanca Francija, svetovno prvenstvo
Sportal Slovenci po preobratu in petih setih klonili proti olimpijskim prvakom

"Slovenija dokazala, da lahko igra na visoki ravni"

"Slovenija je danes dokazala, da lahko igra na zelo visoki ravni, a to bomo morali potrditi v torek proti Nemčiji," pravi selektor Gheorghe Cretu. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Slovenija je danes dokazala, da lahko igra na zelo visoki ravni, a to bomo morali potrditi v torek proti Nemčiji," pravi selektor Gheorghe Cretu. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"To je bil boj med izjemnimi odbojkarji, med dvema moštvoma, ki igrata zelo kolektivno odbojko. Slovenija je danes dokazala, da lahko igra na zelo visoki ravni, a to bomo morali potrditi v torek proti Nemčiji. Francija je izjemna ekipa, ki se zna vrniti, a tudi mi smo se po visokem zaostanku v prvem nizu. V četrtem smo imeli svoje priložnosti, ki bi jih morali izkoristiti in odločiti tekmo v našo korist, pa jih nismo. V petem setu gredo stvari lahko zelo hitro. Francozi so začeli z odličnimi servisi, mi pa smo zapravili eno ali dve igri za menjavo na pozitiven sprejem, kar je spremenilo potek tekme," je ocenil Cretu, ki je po prihodu na selektorsko mesto Slovenije prvič izgubil.

"Odločajo majhne stvari, v četrtem setu smo imeli priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili, pa so jih oni, naredili so nekaj senzacionalnih obramb, obrnili potek in na koncu zmagali." | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Odločajo majhne stvari, v četrtem setu smo imeli priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili, pa so jih oni, naredili so nekaj senzacionalnih obramb, obrnili potek in na koncu zmagali." Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Odločata točka ali dve, šlo je veliko energije" 

Slovenci so se v četrtem setu za hip že veselili zmage, a je sokolje oko pokazalo, da prehitro. Vse tri zaključne žoge so ostale neizkoriščene, sledil je preobrat Francije. Kaj je botrovalo ekspresni osvojitvi petega niza tekmeca?

 "Večkrat sem že ponovil, da ena, dve točki odločata o zmagovalcu, tako je bilo v četrtem setu, kjer je ena točka spremenila potek igre. Odločajo majhne stvari, v četrtem setu smo imeli priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili, pa so jih oni, naredili so nekaj senzacionalnih obramb, obrnili potek in na koncu zmagali. Težko je reči, kaj je bilo v petem setu. Francozi so ga dobro začeli, dobro odservirali, mi pa nismo takoj naredili 'side-outa', dva, trije dobri servisi in so ušli," je po napornem srečanju v mešani coni razlagal utrujeni Urnaut in ob vsem skupaj izpostavil še pomembnost dodatnega igralca na tribunah, ki jim je dal dodatne energije. Te je sicer ob dejstvu, da je z izjemo zgodnje menjave organizatorja igre - Dejana Vinčića je zamenjal Gregor Ropret - Slovenija ves čas igral v isti postavi, šlo ogromno.

"Navijači so bili fenomenalni, atmosfera je bila fantastična, v Stožicah nam je pred takšnim občinstvom precej lažje igrati. Tudi oni so nam pomagali, da smo dvignili raven svoje igre. Da smo sploh lahko igrali na tak način s Francozi, smo morali vložiti veliko energije, fizično je bilo zelo naporno, na takšnih tekmah moraš dati od sebe nekaj več, kar ti pobere veliko energije. Zdaj si moramo povrniti moči, saj nas v kratkem čaka zelo pomembna tekma," se je 33-letnik še dotaknil naslednjega pomembnega obračuna.

"Navijači so bili fenomenalni, atmosfera je bila fantastična, v Stožicah nam je pred takšnim občinstvom precej lažje igrati. Tudi oni so nam pomagali, da smo dvignili raven svoje igre." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Navijači so bili fenomenalni, atmosfera je bila fantastična, v Stožicah nam je pred takšnim občinstvom precej lažje igrati. Tudi oni so nam pomagali, da smo dvignili raven svoje igre." Foto: Grega Valančič/Sportida

V torek nad Nemce

Slovenci bodo zadnjo tekmo skupinskega dela odigrali v torek ob 20.30, ko jim bo nasproti stala Nemčija. Obe reprezentanci imata na računu zmago s 3:0 proti Kamerunu in poraz proti Franciji, a gostitelji imajo točko več. Prva in druga reprezentanca iz vsake od petih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene napredujejo v osmino finala, ki so ji Slovenci povsem blizu. Če bodo napredovali v izločilne boje, bodo zaradi letošnjega pravila tja napredovali kot nosilci.

"Čaka nas zelo naporna tekma. Zdaj si je treba povrniti energijo, začeti razmišljati o Nemčiji in narediti vse, da jih premagamo. Ne bo lahko," še sporoča Urnaut.

SP v odbojki 2022, Francija - Nemčija, Andrea Giani
Sportal Andrea Giani laska Slovencem: Ko Slovenija igra doma, je to drugačna Slovenija
EuroVolley 2019: Slovenija - Poljska
Sportal Rezultati svetovnega prvenstva v odbojki
Ne spreglejte