Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2022,
22.56

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

16

Natisni članek

Jan Kozamernik Jani Kovačič Gheorghe Cretu Francija SP v odbojki 2022 Andrea Giani slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 28. 8. 2022, 22.56

1 leto, 8 mesecev

SVETOVNO PRVENSTVO V ODBOJKI ZA MOŠKE, 3. DAN

Slovenci po preobratu in petih setih klonili proti olimpijskim prvakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

16

slovenska odbojkarska reprezentanca Francija, svetovno prvenstvo | Slovenski odbojkarji so po hudem boju z 2:3 izgubili proti olimpijskim prvakom Francozom, pri katerih je z 29 točkami blestel Earvin Ngapeth. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenski odbojkarji so po hudem boju z 2:3 izgubili proti olimpijskim prvakom Francozom, pri katerih je z 29 točkami blestel Earvin Ngapeth.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenska odbojkarska reprezentanca je pred več kot 11 tisoč glasnimi navijači v Stožicah po hudem boju z 2:3 (-21, 22, 23, -32, -7) izgubila proti favorizirani olimpijski prvakinji Francijo. Slovenci so imeli v četrtem setu tri zaključne žoge za zmago, a so se tekmeci, pri katerih je z 29 točkami blestel Earvin Ngapeth, vrnili v igro in priredili preobrat. Zadnja tekma skupinskega dela Slovence čaka v torek ob 20.30 proti Nemčiji, ki bo najverjetneje odločala o drugem mestu v skupini. 

Poročilo s tekme:
SP v odbojki, Slovenija - Francija
Sportal Slovenci namučili olimpijske prvake

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je po uvodni pričakovani zmagi nad Kamerunom v nedeljo odlično zoperstavila olimpijski prvakinji in zmagovalki zadnje izvedbe lige narodov Franciji ter na krilih dobrih 11 tisoč gledalcev skoraj spodrezala krila galskim petelinom, ki jih vodi nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani.

Ta je pred obračunom opozarjal, da je Slovenija, ko igra doma, pred domačimi gledalci, vselej izjemno nevarna. Njegova napoved se je uresničila, slovenski odbojkarji so namreč prikazali najboljšo predstavo letošnje sezone. Francozi, ki so sicer silovito začeli, hitro ušli na 12:5 in Gheorgheja Cretuja prisilili v menjavo Dejana Vinčića z Gregorjem Ropretom, so na krilih Earvina Ngapetha prvi niz dobili s 25:21, a v nadaljevanju so bili oni tisti, ki so lovili Slovence. V drugem setu Gianijevi varovanci sploh niso vodili, Slovenci so s 25:22 izenačili. Tudi v tretjem so Tine Urnaut in druščina prevladovali, ga dobili s 25:23 in povedli. V četrtem so vodili z 20:17, imeli nato tri zaključne žoge za zmago – pri 25:23 so se že veselili, a je sokolje oko pokazalo, da prehitro –, vendar jih niso izkoristili. Francozi so se vrnili v igro, niz dobili s 34:32 in izsilili tie-break, v tem pa zdrveli do zmage (15:7).

Pri zmagovalcih je z 29 točkami blestel prvi zvezdnik Ngapeth, na slovenski strani je Klemen Čebulj vpisal 18 točk, Urnaut in Tonček Štern pa sta jih dodala 16.

Fotogalerija s tekme (foto: Grega Valančič, Siniša Kanižaj/Sportida):
Fotogalerija
1 / 95

"Če bomo na tej ravni igrali tudi naprej ..."

Slovenci bodo imeli v ponedeljek tekme prost dan, v torek pa jih ob 20.30 čaka še zadnja tekma skupinskega dela. Udarili se bodo z Nemci, ki so vlogo favoritov za prvo zmago danes upravičili proti Kamerunu.

"Super smo se držali, v dveh setih smo jih nadigrali, tako da moramo biti zadovoljni s prikazano igro. Morda ne ravno s koncem četrtega niza in v petem nizu, a če bomo igrali na takšni ravni proti vsem nasprotnikom, to pomeni, da bomo igrali super odbojko," je po porazu dejal Klemen Čebulj. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Super smo se držali, v dveh setih smo jih nadigrali, tako da moramo biti zadovoljni s prikazano igro. Morda ne ravno s koncem četrtega niza in v petem nizu, a če bomo igrali na takšni ravni proti vsem nasprotnikom, to pomeni, da bomo igrali super odbojko," je po porazu dejal Klemen Čebulj. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Mislim, da smo se super držali proti Francozom, v dveh setih smo jih nadigrali, tako da moramo biti zadovoljni s prikazano igro. Morda ne ravno s koncem četrtega niza in v petem nizu, a če bomo igrali na takšni ravni proti vsem nasprotnikom, to pomeni, da bomo igrali super odbojko. Ob koncu četrtega seta smo naredili manjše napake, ampak napake se tudi na tekmah tako visoke ravni dogajajo, kdaj tudi v najmanj pravem trenutku. Težko je reči, kaj je v petem setu odločilo v njihovo korist, zagotovo so oni zelo dobro odigrali blok-obrambo in zaključevali neke težke žoge. Vemo, da je Francija ena najboljših reprezentanc na svetu, tako da lahko iz te tekme potegnemo veliko pozitivnih stvari. Poraz je treba čim prej pozabiti in se pripraviti na Nemčijo, ki prav tako ne bo lahek tekmec. Pričakujem zahtevno tekmo, gre za reprezentanco, ki se ne predaja, tako da ne bo lahko," je po porazu razmišljal Čebulj.

"Ne smemo biti razočarani, mislim, da smo prikazali zelo dobro igro in to na zelo težki tekmi. Od prve do zadnje točke smo se borili, pustili srce na igrišču. Vemo, kam spada ekipa Francije," pravi Tonček Štern. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Ne smemo biti razočarani, mislim, da smo prikazali zelo dobro igro in to na zelo težki tekmi. Od prve do zadnje točke smo se borili, pustili srce na igrišču. Vemo, kam spada ekipa Francije," pravi Tonček Štern. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Brez razočaranja

"Ne smemo biti razočarani, mislim, da smo prikazali zelo dobro igro in to na zelo težki tekmi. Od prve do zadnje točke smo se borili, pustili srce na igrišču. Vemo, kam spada ekipa Francije, tako da ... V petem setu smo bili fizično malo utrujeni, padla nam je koncentracija, energija, v tie-breaku pa je pomembna vsaka točka. Eno izgubiš, si zadaj, potem pa je težko loviti takšno reprezentanco, kot je Francija, in takega Ngapetha. Videli ste, da so bili Francozi zelo osredotočeni, se borili do konca, ne bom rekel, da se mi nismo, a žal so se zmage veselili oni," pa je po tekmi s Francijo dejal Tonček Štern.

Brazilci, Poljaki in Američani že v izločilnih bojih

Tretji dan svetovnega prvenstva se je začel že dopoldan v Stožicah, kjer sta se za prvo zmago na tekmovanju udarila Kuba in debitant Katar. S 3:1 so zmagali Kubanci. Na popoldanski tekmi so Brazilci s 3:0 odpravili Japonsko in si kot prvi zagotovili osmino finala. 

V tej so tudi že Američani, ki so v Katovicah po Mehičanih zanesljivo odpravili še Bolgare, in branilci naslova Poljaki, ki so v dobri uri odpihnili Mehiko.

Kako v izločilne boje?

Vsaka reprezentanca v skupini odigra tri tekme, nato takoj sledijo izločilni boji. Najboljši dve izbrani vrsti iz vsake skupine in štiri najboljše tretje reprezentance napredujejo v osmino finala, za preostalih osem pa je prvenstva po skupinskem delu konec.

V osmini finala bodo reprezentance igrale glede na uvrstitev v skupinskem delu, 1. s 16., 2. s 15. ... Sistem je postavljen tako, da gostitelja v primeru preboja v osmino finala in v četrtfinale ti tekmi igrata doma. Slovenci in Poljaki bodo tako v primeru napredovanja v izločilne boje – ne glede na to, s katerega mesta so napredovali – napredovali kot najvišje rangirani reprezentanci (1. in 2.). Gostitelja tako v primeru napredovanja v osmino finala čaka reprezentanca, ki je napredovanje ujela za rep oziroma je napredovala kot 15. ali 16.

 

Svetovno prvenstvo v odbojki (Slovenija in Poljska), 3. dan

Nedelja, 28. avgust

Skupina D (Ljubljana)
Francija : Slovenija 3:2 (21, -22, -23, 32, 7) 
Ngapeth 29, Patry 16, Chinenyeze 15; Čebulj 18, T. Štern 16, Urnaut 16
Poročilo s tekme.

Nemčija : Kamerun 3:0 (28, 14, 19)

Lestvica:
1. Francija 2 tekmi - 2 zmagi (5 točk, 6:2 razmerje v nizih)
2. Slovenija           2  - 1  (4 točke; 5:3 razmerje v nizih) 
3. Nemčija             2  - 1 (3; 3:3)
4. Kamerun            2 - 0  (0; 0:6)

Skupina B (Ljubljana)
Kuba : Katar 3:1 (21, 21, -22, 19)
Brazilija : Japonska 3:0 (21, 18, 16)

Lestvica:
1. Brazilija* 2 tekmi - 2 zmagi (5 točk, 6:2 razmerje v nizih)
2. Kuba 2 -1 (4; 5:4)
3. Japonska 2 - 1 (3; 3:3)
4. Katar 2 - 0  (0; 1:6)

Skupina C (Katovice)
ZDA : Bolgarija 3:0 (20, 23, 24)
Poljska : Mehika 3:0 (17, 14, 19)

Lestvica:
1. Poljska* 2 tekmi - 2 zmagi (6 točk, 6:0 razmerje v nizih
2. ZDA* 2   - 2  (6; 6:0) 
3. Mehika 2 - 0 (0, 0:6)
4. Bolgarija 2  - 0 (0; 0:6)

*reprezentanca se je uvrstila v izločilne boje

Ne spreglejte