Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 5. 2021,
16.55

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Jan Kozamernik Alen Pajenk slovenska odbojkarska reprezentanca Alberto Giuliani odbojkarska liga narodov

Torek, 25. 5. 2021, 16.55

2 leti, 10 mesecev

V petek premierni nastop slovenskih odbojkarjev v ligi narodov

Slovenski krst vse bližje: Ne bi bili tu, če naš cilj ne bi bila vsaj četverica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
slovenska odbojkarska reprezentanca Alenk Pajenk | Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v petek doživela krst v elitni ligi narodov. | Foto Aleš Oblak

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v petek doživela krst v elitni ligi narodov.

Foto: Aleš Oblak

Pred slovensko odbojkarsko reprezentanco je svojevrsten izziv, v petek bo v ponovitvi finala zadnjega evropskega prvenstva proti Srbiji doživela krstni nastop v elitni ligi narodov. Ta bo med 28. majem in 27 junijem potekala v Riminiju. Vseh 16 reprezentanc bo odigralo 15 tekem, najboljše štiri se bodo uvrstile na zaključni turnir četverice. Slovenci ciljajo visoko.

slovenska odbojkarska reprezentanca Srbija pripravljalna tekma
Sportal Slovenci za konec premagali Bolgare in izgubili s Srbi

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je po pripravljalnem turnirju v Stožicah, na katerem so sodelovali še Srbi in Bolgari, v ponedeljek odpotovala na prizorišče lige narodov, na katerem bo konec tedna odigrala dolgo in težko pričakovano prvo srečanje med svetovno elito. 

Italijanski Rimini bo med 28. majem in 27. junijem gostil 16 reprezentanc in več kot 120 tekem. Format lige narodov namreč predvideva, da vsaka izbrana vrsta odigra tekmo s prav vsakim udeležencem. Slovence tako v dolgih petih tednih čaka 15 obračunov, po trije v treh dneh na teden. Najboljše reprezentance si bodo po 15 tekmah zagotovile nastop na "zaključnem turnirju", ki bo 26. in 27. junija.

slovenska odbojkarska reprezentanca Srbija pripravljalna tekma
Sportal Slovenci premagali Bolgare in izgubili s Srbi

"Ne bi bili tu, če naš cilj ne bi bila vsaj uvrstitev med četverico"

Slovenci so danes že preizkusili enega od pomožnih igrišč na tamkajšnjem sejmišču, kjer se je začelo tekmovanje v ženski konkurenci. Nekatere reprezentance nad pogoji niso navdušene, a v slovenski izbrani vrsti se ne pritožujejo. "Ne bi bili tu, če naš cilj ne bi bila vsaj uvrstitev med najboljšo četverico," je optimističen Alen Pajenk. | Foto: Aleš Oblak "Ne bi bili tu, če naš cilj ne bi bila vsaj uvrstitev med najboljšo četverico," je optimističen Alen Pajenk. Foto: Aleš Oblak

"Govorimo lahko o dvoranah, parketih in tako naprej, a je to povsem brez smisla. Vajeni smo tega, da je povsod lahko kaj narobe, a se s tem ne obremenjujemo več. Enostavno opraviš svoje, skušaš vse skupaj čim bolje izkoristiti in obrniti sebi v korist. Vsi čakamo, da se liga narodov vendarle že začne, saj vemo, kako naporne so lahko priprave in tudi sam ritem treh tekem zapored bo zelo naporen. A sam pravim, da je lažje igrati, kot pa trenirati," je po prvem treningu povedal izkušeni reprezentant Alen Pajenk, ki ne skriva visokih ciljev: "Če hočemo na koncu osvojiti najvišja mesta, moramo premagati vsakega, tudi najboljše. Glede na to, da so praktično vsi prišli v polni zasedbi, slabih ekip načeloma ni. Ne bi bili tu, če naš cilj ne bi bila vsaj uvrstitev med najboljšo četverico."

Jan Kozamernik
Sportal Uradno: Kozamernik bo moči združil s selektorjem in Čebuljem

Za uvod ponovitev finala zadnjega EP

Slovenci bodo led prebili proti Srbom, ki so Giulianijevo četo v finalu zadnjega evropskega prvenstva ugnali s 3:1 v nizih. Reprezentanci sta se v zadnjih dneh na pripravljalnih tekmah ekip A in B merili v Stožicah.

Prvi nasprotnik Slovencev v petek bodo Srbi. | Foto: Aleš Oblak Prvi nasprotnik Slovencev v petek bodo Srbi. Foto: Aleš Oblak "Veselil sem se lige narodov, in zdaj, ko smo končno tukaj, je občutek zares dober. Imamo močno ekipo in mislim, da bomo enakovreden tekmec vsem reprezentancam. Bo pa treba biti pameten, saj imamo veliko število tekem, potrebne bodo rotacije, da vsi igralci dobijo priložnost. Tudi to, da se vsi igralci lahko uveljavijo na mednarodnem prizorišču, je eden od ciljev te svetovne lige. Veselim se prvih tekem, sploh tekme s Srbijo, ki bo ponovitev finala zadnjega evropskega prvenstva. Komaj že čakam začetek," petek že nestrpno pričakuje Jan Kozamernik.

"Najti moramo način, da bomo na tekmece konstantno pritiskali z začetnimi udarci," o tem, kje imajo največ rezerv, pravi Jan Kozamernik. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Najti moramo način, da bomo na tekmece konstantno pritiskali z začetnimi udarci," o tem, kje imajo največ rezerv, pravi Jan Kozamernik. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

25-letni bloker, ki bo v novi klubski sezoni na Poljskem moči združil s selektorjem in Klemnom Čebuljem, meni, da je trenutna pripravljenost na zadovoljivi ravni: "Mislim, da je za tako kratke priprave po tako napornih sezonah, kakršne so za nami, prikazana igra zelo zadovoljiva. Seveda smo na turnirju delali napake, enako tudi nasprotniki. Vsi smo imeli nekaj težav. Najti moramo način, da bomo na tekmece konstantno pritiskali z začetnimi udarci. Tu imamo največ rezerve. Pri sprejemu nam gre kar dobro, ne delamo veliko napak. V bloku in obrambi veljamo za eno izmed reprezentanc, ki v tem elementu blesti. Skozi tekmovanje bomo zgolj rasli, do maksimuma nam ne manjka veliko, še največ na servisu. Za začetek menim, da smo na zadovoljivi ravni. Osebno sem glede prvih tekem zelo optimističen. A treba bo prikazati dobro igro. To, da imamo dolgo klop, je lahko naš adut."

Slovence v četrtek dopoldan čaka nov trening, prva tekma bo na sporedu v petek ob 15. uri proti Srbiji, v soboto jim bodo nasproti stali Italijani, v nedeljo pa še bronasti z zadnje lige narodov Poljaki.

Naslov branijo Rusi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Naslov branijo Rusi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Rusi branijo zlato, izpadel ne bo nihče

Tekmovanje po sistemu s 16 reprezentancami poteka od 2018, pred tem jih je bilo predhodnici svetovni ligi v igri še več. Na zadnjem zaključnem turnirju so Rusi v finalu s 3:1 v nizih premagali Američane, v boju za tretje mesto pa so bili Poljaki s 3:0 boljši od Brazilcev.

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je zaradi razmer, povezanih s pandemijo bolezni covid-19, aprila odpovedala letošnji pokal challenger, kar pomeni, da nobena reprezentanca ne bo izpadla v nižji rang tekmovanja. Slovenci imajo tako tudi v letu 2022 zagotovljen nastop v ligi narodov.

Slovenske tekme v ligi narodov

Prvi teden

Petek, 28. maj
15.00 Srbija – Slovenija

Sobota, 29. maj
18.00 Italija – Slovenija

Nedelja, 30. maj
19.30 Poljska – Slovenija

Drugi teden

Četrtek, 3. junij
16.00 Nizozemska – Slovenija

Petek, 4. junij
10.00 Argentina – Slovenija

Sobota, 5. junij
12.00 Nemčija – Slovenija

Tretji teden

Sreda, 9. junij
15.00 Slovenija – Kanada

Četrtek, 10. junij
13.00 Francija – Slovenija

Petek, 11. junij
12.00 Slovenija – Rusija

Četrti teden

Torek, 15. junij
19.30 Brazilija – Slovenija

Sreda, 16. junij
13.00 Slovenija – Avstralija

Četrtek, 17. junij
16.00 Iran – Slovenija

Peti teden

Ponedeljek, 21. junij
18.00 Slovenija – ZDA

Torek, 22. junij
16.00 Japonska – Slovenija

Sreda, 23. junij
18.00 Slovenija – Bolgarija

Ne spreglejte