Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
15.26

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

Natisni članek

Gheorghe Cretu odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Sreda, 5. 7. 2023, 15.26

10 mesecev, 1 teden

ODBOJKARSKA LIGA NARODOV, 3. TURNIR

Slovenci proti svetovnim podprvakom vodili z 2:0, po hudem boju pa izgubili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21
slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska, liga narodov | Slovenci so po hudem boju izgubili s Poljaki. | Foto Volleyballworld

Slovenci so po hudem boju izgubili s Poljaki.

Foto: Volleyballworld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi tretjega turnirja lige narodov na Filipinih proti svetovnim podprvakom Poljakom vodila z 2:0 v setih, na koncu pa po maratonu izgubila z 2:3 (−29, −21, 20, 20, 13), tako da ostaja pri šestih zmagah in še vedno v ugodnem položaju za zaključni turnir osmerice. Tega bodo med 19. in 23. julijem gostili prav Poljaki. Slovenci bodo naslednjo tekmo odigrali v četrtek ob 13. uri proti Kitajcem.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska, liga narodov
Sportal Poljaki po preobratu preprečili sedmo slovensko zmago

Poljska : Slovenija 3:2 (−29, −21, 20, 20, 13)

Dvorana SM Mall of Asia, sodnika: Ivanov (Bolgarija) in Al-Bloši (ZAE).
Slovenija: Pajenk 8 (1 blok), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 11 (2 asa, 4 bloki), Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern 4 (1 blok), Ropret 1, Urnaut 16 (2 asa), Čebulj 20 (1 blok), Možič 17 (1 as, 1 blok), Mujanović.
Poljska: Popiwczak, Kaczmarek 9 (2 bloka), Kurek 10 (2 asa), Klos, Leon, Bednorz 14 (1 blok), Sliwka 20 (1 as, 1 blok), Lomacz, Kochanowski 9 (1 as, 2 bloka), Semeniuk 8 (1 as, 1 blok), Zatorski, Janusz, Bieniek 11 (1 as, 2 bloka), Huber.
Poročilo s tekme

Slovenske odbojkarje je na turnirju v Pasay Cityju na Filipinih pričakal mikaven tekmec, aktualni svetovni podprvak Poljska, s katerim so se v zadnjih letih pomerili na več pomembnih obračunih. Če so bili na zadnjih štirih evropskih prvenstvih na medsebojnih dvoboj na izločanje uspešnejši Slovenci, pa v ligi narodov v zadnjih dveh izvedbah zmagujejo Poljaki. Lani so neprepričljivo slovensko zasedbo v ligi narodov premagali s 3:1, tokrat pa po maratonu in številnih preobratih s 3:2.

Če kolektiv Romuna na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja že vso letošnjo ligo narodov igra z najmočnejšimi razpoložljivimi odbojkarji, so Poljaki ubrali drugačno taktiko. Nikola Grbić je šele na tretji turnir na Filipine pripeljal nekatera najbolj vroča orožja. Tako je prvič zaigral sprejemalec Aleksander Sliwka, ki je bil na koncu z 20 točkami nerešljiva uganka za Slovence, prav tako sta se prvič letos v tekmovanju predstavila korektor Kaczmarek Lukasz in podajalec Marcin Janusz.

Slovenski odbojkarji ostajajo na petem mestu lige narodov. | Foto: Volleyballworld Slovenski odbojkarji ostajajo na petem mestu lige narodov. Foto: Volleyballworld Slovenci (začeli so v postavi Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Žiga Štern, ki je znova začel namesto Roka Možiča, ki ga tare poškodba gležnja, ter z liberom Janijem Kovačičem) so po hudem boju izkoristili peto zaključno žogo in s točko Možiča dobili prvi niz (31:29), drugi je s 25:21 prav tako pripadel Slovencem, ki pa vodstva z 2:0 niso znali zadržati in tekme pripeljati do zmage. Poljaki so priredili velik preobrat, z dvakrat 25:20 izsilili peti set, ga dobili s 15:13 in vknjižili sedmo zmago.

Pri zmagovalcih je največ točk, 20, vknjižil Sliwka, v slovenski zasedbi pa je prav toliko točk dosegel Čebulj, Možič jih je dodal 17, Urnaut pa 16.

"Morda so bile usodne tudi občasne napačne odločitve na naši strani, ko bi morali biti bolj potrpežljivi in prav slednje bi nam danes lahko prinesle zmago," je po porazu dejal selektor Gheorghe Cretu. | Foto: Volleyballworld "Morda so bile usodne tudi občasne napačne odločitve na naši strani, ko bi morali biti bolj potrpežljivi in prav slednje bi nam danes lahko prinesle zmago," je po porazu dejal selektor Gheorghe Cretu. Foto: Volleyballworld

Cretu: Morda so bile usodne tudi občasne napačne odločitve na naši strani

"Že pred tekmo sem napovedal, da bo borba težka, saj smo igrali proti eni najboljših ekip na svetu. V posameznih trenutkih na tekmi smo doživljali vzpone in padce, oni pa so takrat naredili razliko s servisom in z napadom iz cone štiri. Kljub temu nam jih je uspelo loviti in se še naprej boriti za zmago. Morda so bile usodne tudi občasne napačne odločitve na naši strani, ko bi morali biti bolj potrpežljivi, in prav slednje bi nam danes lahko prinesle zmago," je po porazu v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije razmišljal selektor Slovencev.

"Na žalost se ni izšlo po naših načrtih. Dobro smo odigrali prva dva seta, v obrambi in bloku ter zaključevali protinapade. Potem pa je popustil servis, nismo več zaključevali težkih žog, tako da se je vse prevesilo na poljsko stran," pa je dejal Čebulj. 

Kaj je po porazu povedal Rok Možič?

Slovenci v četrtek proti Kitajcem

Slovenska reprezentanca je po devetih tekmah pri šestih zmagah in treh porazih ter 19 točkah, kar jo uvršča na peto mesto. Že v četrtek, ko ji bo nasproti stala Kitajska, lahko potrdi vstopnico za zaključni turnir. Ta bo med 19. in 23. julijem v Gdansku, ob trenutno tretjih Poljakih bo tam nastopilo še sedem najboljših reprezentanc predtekmovalnega dela lige narodov.

Četrtkova tekma Slovencev in Kitajcev, ki so v torek namučili neporažene Japonce, se bo začela ob 13. uri. V petek Slovence (9.00) čaka nov spektakel, obračun z aktualnimi svetovnimi in evropskimi prvaki Italijani, za konec pa se bodo v nedeljo (9.00) pomerili še z Nizozemci.

Ti so danes na Filipinih za zelo pomembno zmago s 3:1 premagali Kanado in se s petimi zmagami trenutno držijo na zadnjem mestu, ki vodi na zaključni turnir, na katerega se po odigranih 12 tekmah uvrsti osem od 16 reprezentanc.

Na turnirju, ki sočasno poteka v ZDA, se bosta v derbiju pomerili Bolgarija in Nemčija, domačini pa bodo osmo zmago iskali proti Kubancem. 

Liga narodov, 3. turnirja 

Sreda, 5. julij

Lestvica:

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal "Kakršnokoli kalkuliranje bi bila napaka"
Ne spreglejte