Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2023,
7.07

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Ponedeljek, 10. 7. 2023, 7.07

10 mesecev

ODBOJKARSKA LIGA NARODOV, 3. TURNIR

Slovenci za polfinale z Japonci: Selektor vnesel ideje, ki jih približujejo francoskemu sistemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76
slovenska odbojkarska reprezentanca : Nizozemska, liga narodov | Slovenci se bodo v četrtfinalu zaključnega turnirja pomerili z Japonsko. | Foto Volleyballworld

Slovenci se bodo v četrtfinalu zaključnega turnirja pomerili z Japonsko.

Foto: Volleyballworld

Končane so še zadnje tekme rednega dela odbojkarske lige narodov v ZDA. Američani so si z zmago s 3:0 (27, 19, 21) nad Bolgarijo priigrali prvo mesto, Japonce pa potisnili na drugo, kar pomeni, da bo azijska reprezentanca četrtfinalna tekmica Slovencev na zaključnem turnirju v Gdansku. Zadnjo vstopnico za turnir najboljše osmerice, ki bo med 19. in 23. julijem, so si z zmago nad Nemci zagotovili Francozi.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Nizozemska, liga narodov
Sportal Selektor Slovencev ponosen na svoje varovance
Odbojka, slovenska reprezentanca
Sportal Slovenski odbojkarji so gladko opravili z Nizozemci

S tekmami v Anaheimu v Kaliforniji se je končal redni del lige narodov, po katerem se je osem reprezentanc od 16 uvrstilo na zaključni turnir najboljše osmerice.

Med temi je tudi slovenska izbrana vrsta, ki je na 12 tekmah rednega dela osemkrat zmagala (Srbija, Francija, Iran, Argentina, Kanada, Kuba, Kitajska, Nizozemska) in štirikrat izgubila (Bolgarija, Brazilija, Poljska, Italija) ter končala na sedmem mestu. V četrtfinalu se bo tako pomerila z drugo reprezentanco rednega dela.

To je Japonska, ki je prav po zadnjem obračunu predtekmovanja izgubila prvo mesto. Na tem so jo z zanesljivo zmago nad Bolgarijo prehiteli Američani. Ti so prav tako zbrali deset zmag, a več točk.

Japonci so po desetih zaporednih zmagah na zadnjih dveh tekmah rednega dela izgubili - premagali so jih Italijani in Poljaki. | Foto: Volleyballworld Japonci so po desetih zaporednih zmagah na zadnjih dveh tekmah rednega dela izgubili - premagali so jih Italijani in Poljaki. Foto: Volleyballworld

Japonci so do zadnjega turnirja rezultatsko prevladovali, nanizali deset zmag, ob koncu rednega dela pa naleteli na premočna tekmeca, Poljsko in Italijo, in jima priznali premoč. Slovenci in Japonci se v rednem delu niso pomerili.

"Selektor Japoncev je v igro vnesel ideje, ki jih približujejo francoskemu sistemu"

"Obenem so podobno kot mi na igrišču večino časa imeli enako postavo, kar jim je pomagalo doseči visoko raven v igri."  | Foto: Boštjan Podlogar/STA "Obenem so podobno kot mi na igrišču večino časa imeli enako postavo, kar jim je pomagalo doseči visoko raven v igri." Foto: Boštjan Podlogar/STA "Gre za zelo stabilno in celovito ekipo, ko se ozremo na njene napade, obrambo ali serviranje. Japonski odbojkarji so borci, ki iščejo idealen trenutek za uspešne zaključke akcij. Njihov selektor je v igro vnesel ideje, ki jih približujejo francoskemu sistemu odbojke. Obenem so podobno kot mi na igrišču večino časa imeli enako postavo, kar jim je pomagalo doseči visoko raven v igri. Menim, da nas čaka izjemno zanimiva tekma, tudi zato, ker se bomo z njimi kasneje pomerili tudi na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Tokiu," je japonsko reprezentanco v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije opisal selektor Gheorghe Cretu.

Urnaut: Igrajo hitro odbojko in imajo eno najboljših obramb na svetu

Eden tistih slovenskih odbojkarjev, ki četrtfinalne tekmece najbolj poznajo, je zagotovo Tine Urnaut. Od leta 2022 namreč slovenski kapetan igra za japonskega prvoligaša JTEKT Stings. "Japonci trenutno, pa tudi skozi celotno ligo narodov, igrajo izvrstno. Odlično so tehnično podkovani, igrajo hitro odbojko in imajo eno najboljših obramb na svetu. Če bomo želeli v četrtfinalu zmagati, bo treba zaigrati resnično dobro," pa je o tekmecih dejal slovenski kapetan.

V lanski ligi narodov zmagali Japonci

Slovenci so se z Japonci nazadnje pomerili pred dobrim letom dni. Na turnirju lige narodov na Filipinih so bili odbojkarji iz Azije boljši s 3:1. V letošnji izvedbi tekmovanja se izbrani vrsti še nista pomerili. Četrtfinalni obračun bo sicer prvi izmed dveh medsebojnih v letošnjem letu. Japonci bodo slovenski tekmec tudi oktobra v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Francozi kot zadnji v Gdansk

Zadnji dan predtekmovanja je postal znan še osmi udeleženec zaključnega turnirja. Vstopnico so si z zmago nad Nemčijo zagotovili Francozi, ki so vrata napredovanja zaklenili Srbom. Obe reprezentanci sta zbrali šest zmag, a galski petelini dve točki več.

Slovenci po polfinale 20. julija

Zaključni turnir v Gdansku se bo začel 19. julija, ko bosta na sporedu četrtfinalna dvoboja med ZDA in Francijo ter Italijo in Argentino. Slovenci si bodo polfinalne, ki bo 22. julija, poskušali priboriti v četrtek, 20. julija. Če bodo napredovali v polfinale, se bodo tam pomerili z zmagovalcem dvoboja Poljska Brazilija.

Zaključni turnir lige narodov, Gdansk (18.-23. julij)

Četrtfinalni pari

Sreda, 19. julij
ZDA (1) - Francija (8)
Argentina (4) - Italija (5)

Četrtek, 20. julij
Japonska (2) - Slovenija (7)
Poljska (3) - Brazilija (6)

() V oklepaju je uvrstitev iz rednega dela.

 

Liga narodov, 3. turnirja 

Nedelja, 9. julij

Lestvica:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov
Sportal Slovenci brez možnosti proti aktualnim svetovnim in evropskim prvakom #video
slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov
Sportal Italijani odpravili Slovence
 
Ne spreglejte