Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
30. 11. 2019,
19.23

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

2

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA Bukarešta Euro 2020

Sobota, 30. 11. 2019, 19.23

4 leta, 4 mesece

Žreb skupinskega dela EP 2020 v nogometu

Peklenski žreb EP 2020: Francozi, Nemci in Portugalci v isti skupini

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

2

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin je na žreb EP 2020 v Bukarešti prispel dobre volje. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin je na žreb EP 2020 v Bukarešti prispel dobre volje.

Foto: Reuters

Žreb skupinskega dela EP 2020 v Bukarešti je poskrbel za zanimiv razplet. Na Euru bo nastopilo 24 ekip, znanih udeleženk pa je le 20. Žreb je tako potekal še pred koncem dodatnih kvalifikacij, ki bodo potekale marca 2020. Tisti, ki bo v play-offu najboljši v skupini A, bo naletel na peklensko skupino, v kateri so aktualna evropska prvakinja Portugalska, svetovna prvakinja Francija in velesila Nemčija. Svetovna podprvakinja Hrvaška je pristala v skupini D z Anglijo, Češko in zmagovalcem play-offa C, v katerem je ena izmed mogočih tekmic tudi Srbija.

Aleksander Čeferin Euro EP 2020
Sportal Žreb: Hotiću se je nasmehnila sreča, BiH korak bližje do Eura 2020
Joachim Löw
Sportal Če se bo Srbiji posrečilo, jo na Euru čaka zgodovinski spopad s Hrvaško

Skupine EP 2020 in prizorišča:

Skupina A (Baku/Azerbajdžan, Rim/Italija):
Italija, Švica, Turčija, Wales

Skupina B (Köbenhavn/Danska, St. Peterburg/Rusija):
Belgija, Danska, Finska, Rusija

Skupina C (Amsterdam/Nizozemska, Bukarešta/Romunija):
Avstrija, Nizozemska, Ukrajina, play-off D* (Gruzija, Belorusija, Severna Makedonija, Kosovo)

Skupina D (London/Anglija, Glasgow/Škotska):
Anglija, Češka, Hrvaška, play-off C (Norveška, Srbija, Škotska, Izrael)

Skupina E (Dublin/Irska, Bilbao/Španija):
Poljska, Španija, Švedska, play-off B (BiH, Severna Irska, Slovaška, Irska)

Skupina F (München/Nemčija, Budimpešta/Madžarska):
Francija, Nemčija, Portugalska, play-off A* (Islandija, Romunija, Bolgarija, Madžarska)

Če bi Romunija zmagala v play-offu lige A, bi igrala v skupini C kot gostiteljica, saj bo Euro 2020 potekal tudi v Bukarešti, in bi se zmagovalec play-offa lige D preselil v skupino F. V dodatnih kvalifikacijah si lahko nastop na domačih tleh na EP 2020 zagotovijo tudi Škotska (skupina D), Irska (skupina E) in Madžarska (skupina F).

Romunska prestolnica je kot ena izmed 12 prizorišč evropskega prvenstva v nogometu leta 2020 v soboto gostila žreb skupinskega dela. Evropsko prvenstvo bo leta 2020 prvič v zgodovini potekalo v več kot dveh državah. Francoz Michel Platini, predhodnik Aleksandra Čeferina na predsedniškem sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa), je pred leti prižgal zeleno luč za idejo, v kateri bi Euro potekal po celotni stari celini. Tako bodo najboljši nogometaši Evrope nastopili v kar 12 različnih državah.

Selektorji evropskih velesil - Portugalske, Francije in Nemčije - se bodo pomerili v skupini F. Dvoboji se bodo igrali v Münchnu in Budimpešti. | Foto: Reuters Selektorji evropskih velesil - Portugalske, Francije in Nemčije - se bodo pomerili v skupini F. Dvoboji se bodo igrali v Münchnu in Budimpešti. Foto: Reuters

Zaradi znanih prizorišč v skupinskem delu EP 2020 in seznama 20 udeležencev Eura, ki so si to zagotovili v skupinskem delu kvalifikacij (Slovenija je v skupini G zasedla četrto mesto in ostala brez možnosti za nastop, saj zaradi skromnega učinka v lanski ligi narodov ni pridobila možnosti nastopa v dodatnih kvalifikacijah), je bila sestava skupin deloma znana že pred začetkom žreba.

Odzivi selektorjev Francije, Nemčije in Portugalske po tem, ko so spoznali, da se bodo v skupini F merili med sabo:

Pri žrebu so pomagali legendarni nogometaši, ki se lahko pohvalijo z vrhunsko kariero in številnimi lovorikami ter prihajajo iz držav, ki se lahko pohvalijo z naslovom evropskega prvaka. To so Španec Iker Casillas, Nemec Philipp Lahm, Danec John Sivabaek, Francoz Marcel Desailly, Portugalca Ricardo Carvalho in Joao Mario, Grk Theodoros Zagorakis, Čeh Karel Poborsky, Nizozemec Ruud Gullit, Italijan Francesco Totti in Rus Andrej Aršavin.

Pri žrebu je pomagalo veliko znanih nogometnih imen. | Foto: Reuters Pri žrebu je pomagalo veliko znanih nogometnih imen. Foto: Reuters

Kako so bili pred žrebom sestavljeni bobni?

Prvi boben: Italija, Belgija, Anglija, Nemčija, Ukrajina in Španija
Drugi boben: Francija, Poljska, Švica, Hrvaška, Nizozemska in Rusija
Tretji boben: Portugalska, Turčija, Avstrija, Danska, Švedska, Češka
Četrti boben: Finska, Wales, play-off A, play-off B, play-off C, play-off D

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za EP 2020 izpustila priložnost, da bi nastopila na velikem tekmovanju. | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za EP 2020 izpustila priložnost, da bi nastopila na velikem tekmovanju. Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Na Euru 2020 bo nastopilo 24 reprezentanc, zadnje štiri bodo podale dodatne kvalifikacije konec marca 2020, v igri pa je še 16 izbranih vrsti, razdeljenih v šest skupin s po štirimi ekipami. V osmino finala bo napredovalo 16 ekip; dve najboljši iz vsake skupine ter štiri najuspešnejše tretjeuvrščene ekipe. Takšen tekmovalni format je bil prisoten že leta 2016 v Franciji.

Na Euru 2020 bi lahko podobno kot na EP 2016 nastopile vse slovenske sosede. Avstrija, Hrvaška in Italija so si že zagotovile vozovnico (Italija bo kot sogostiteljica skupine B igrala domače tekme v Rimu), Madžarska pa si lahko nastop zagotovi v play-offu.

Samir Handanović
Sportal Vid Belec po stopinjah Jana Oblaka #video

Evropsko prvenstvo bo prihodnje leto potekalo med 12. junijem in 12. julijem. Finale bo na Wembleyju, kjer bo zmagovalcu pokal predal predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Naslov branijo Portugalci. Himno prvenstva bo posnel nizozemski DJ Martin Garrix.

Decembra v prodajo novih milijon vstopnic za EP 2020

Evropsko prvenstvo se bo igralo tudi na stadionu v Münchnu. | Foto: Getty Images Evropsko prvenstvo se bo igralo tudi na stadionu v Münchnu. Foto: Getty Images Evropska nogometna zveza (Uefa) je pred začetkom žreba v Bukarešti potrdila, da bo šlo decembra v prodajo novih milijon vstopnic za evropsko prvenstvo 2020, ki bo potekalo v 12 mestih.

Čeprav so se pojavile kritike, da bo prvenstvo potekalo v 12 mestih po celotni Evropi, pa je Uefa dejala, da je bilo zanimanje za prve vstopnice, ki so šle v prodajo junija in julija letos, veliko. Za milijon in pol kart, ki so bile naprodaj poleti, je Uefa prejela 19,3 milijona prošenj.

Decembrski paket kart, ki bo na voljo med 4. in 18. decembrom, je namenjen navijačem 20 reprezentanc, ki so si že zagotovile vozovnico za EP.

Najcenejše vstopnice za tekme v Bakuju, Bukarešti in Budimpešti stanejo 30 evrov, za preostala prizorišča (London, München, Rim, Sankt Peterburg, Amsterdam, Köbenhavn, Dublin, Glasgow in Bilbao) pa 50.

Vir: STA

Ne spreglejte