Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 6. 2020,
12.15

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

10

Natisni članek

Rudi Zavrl Srečko Katanec Nogometna zveza Slovenije Zlatko Zahović

Sreda, 3. 6. 2020, 12.15

3 leta, 10 mesecev

18 let od spora Zahović-Katanec na SP 2002

Zlatko Zahović o sporu v Južni Koreji: Rudi Zavrl se je odločil, da bo konflikt

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

10

Slovenija Španija 2002 Katanec Zahović | Slovenija je prvo tekmo na SP 2002 odigrala 2. junija proti Španiji in izgubila z 1:3. | Foto Reuters

Slovenija je prvo tekmo na SP 2002 odigrala 2. junija proti Španiji in izgubila z 1:3.

Foto: Reuters

Najbolj razvpiti spor v zgodovini slovenske nogometne reprezentance, prisilni odhod Zlatka Zahovića s SP 2002 po nesoglasjih in zbadanjem s selektorjem Srečkom Katancem, v teh dneh vstopa v polnoletno dobo. Samosvoj Mariborčan je danes prepričan, da bi se lahko korejski aferi, ki je odmevala tudi v tujini, zlahka izognili. S prstom je pokazal na takratnega prvega moža slovenskega nogometa Rudija Zavrla.

Zlatko Zahović
Sportal Pomirjeni Zlatko Zahović izlil dušo

Slovenija je pred 18 leti veljala za fenomen svetovnega nogometa. Bila je najmanjša udeleženka svetovnega prvenstva, ki se je igral v Južni Koreji in na Japonskem, nadaljevala niz udeležb na velikih tekmovanjih. Evforija v Sloveniji pa se je kmalu sprevrgla v veliko afero, ki je slovenski tabor v Aziji prikazala v negativni luči.

Po uvodnem porazu proti Španiji (1:3 – 2. junija, 2002), kjer se jezni navijači niso mogli otresti občutka, da bi Katančeva četa ob drugačnem sodniškem kriteriju ostala neporažena, je počilo. Zelo počilo. Sprla sta se Zlatko Zahović in Srečko Katanec. Prvi zvezdnik in najboljši strelec reprezentance ter nepopustljiv selektor, ki so mu do takrat z izbrano vrsto uspevali marsikateri čudeži.

Zahović "zabrusil" Katancu, da mu lahko kupi Šmarno goro

Zlatko Zahović, takratni prvi as slovenske reprezentance, je na SP 2002 odigral le 63 minut. | Foto: Reuters Zlatko Zahović, takratni prvi as slovenske reprezentance, je na SP 2002 odigral le 63 minut. Foto: Reuters Ko je Katanec na dvoboju s Španci zamenjal Mariborčana že v 63. minuti, podobno se je zgodilo tudi na pripravljalni tekmi pred selitvijo v Azijo, takratni as Benfice ni skrival razočaranja.

Sprva je kazalo, da se bo zamera skrila pod preprogo in bo Slovenija v nadaljevanje prvenstva, kjer sta jo čakali še tekmi z Južno Afriko in Paragvajem, krenila složna, a je bilo vse drugače. Vedno več je bilo govoric o tem, da se je zakuhalo med slovenskima nogometnima junakoma. Spor je prerasel normalne okvirje, postal ni le glavna tema, s katero se je ubadala vsa Slovenija, ampak je močno odmeval tudi v svetu.

Sledile so novinarske konference. Sprva je bilo odločeno, da bo Zahović ostal na prvenstvu, Katanec pa je napovedal, kako se bo po koncu tekmovanja poslovil od vročega selektorskega stolčka.

Srečko Katanec je z menjavo, ko je v 63. minuti poslal z igrišča Zlatka Zahovića, namesto njega pa je vstopil Milenko Ačimović, spravil Mariborčana v slabo voljo. | Foto: Reuters Srečko Katanec je z menjavo, ko je v 63. minuti poslal z igrišča Zlatka Zahovića, namesto njega pa je vstopil Milenko Ačimović, spravil Mariborčana v slabo voljo. Foto: Reuters

Ko pa selektor, takrat je bil z 38 leti najmlajši strateg na svetovnem prvenstvu, na posebni konferenci ni mogel brzdati čustev in v solzah razkril, kaj vse mu je Zahović očital (da ga lahko kupi, da mu lahko kupi hišo, Šmarno goro, da menja samo Štajerce, da lahko še kakšnega Štajerca zamenja z Ljubljančanom, da je ljubljanska p*** …), se je rodila afera ''Šmarna gora''. Slovenija, ki je še nekaj dni pred tem složno prepevala pesem ''Slovenija gre naprej'', se je čez noč razklala na dva dela. Katančevo čustveno konferenco si lahko ogledate v začetku prispevka na tem mestu.

Zahović je moral zapustiti tabor Slovenije

Kot da je Mladen Rudonja, eden izmed znamenitih članov nepozabne zlate Katančeve generacije, po porazu s Španijo slutil, da se Sloveniji ne obetajo nič kaj prijetni dnevi. | Foto: Reuters Kot da je Mladen Rudonja, eden izmed znamenitih članov nepozabne zlate Katančeve generacije, po porazu s Španijo slutil, da se Sloveniji ne obetajo nič kaj prijetni dnevi. Foto: Reuters Zahović je prilil olje na ogenj z opazko, da je v selektorjevih besedah prepoznal nekaj laži. Da ni nikoli govoril o njegovi narodnosti in družini, hkrati pa potrdil, da so bile pripombe o tem, kako lahko kupi njega in Šmarno goro, resnične.

Obžaloval je, da jih je izrekel in jih označil za neprimerne, izbruh nezadovoljstva pa pojasnjeval s tem, da ga je selektor v pripravljalnem obdobju omalovaževal, srd v njem pa se je le nabiral. In počil ob najbolj neprimernem trenutku, ko se je tabor Slovenije namesto priprav za dvoboj z Južnoafričani podal v molk in razmišljanje. Zahovićevo izjavo iz leta 2002 si lahko ogledate na tem mestu.

Med igralci so se vrstila sestankovanja, treningi so bili nesproščeni, 6. junija, 2002, štiri dni po tekmi s Španijo, pa je Nogometna zveza Slovenije na čelu s tedanjim predsednikom Rudijem Zavrlom sporočila, kako mora Zahović zapustiti reprezentančni tabor. To je tudi storil, se zahvalil soigralcem za podporo v športnem smislu, izbrana vrsta pa je ostala brez najboljšega posameznika. V Južni Koreji je še dvakrat izgubila in se od krstnega svetovnega prvenstva poslovila brez osvojene točke.

V Južno Korejo je odpotovalo kar nekaj slovenskih navijačev, ki pa na treh tekmah Katančevih varovancev niso dočakali niti ene točke. | Foto: Reuters V Južno Korejo je odpotovalo kar nekaj slovenskih navijačev, ki pa na treh tekmah Katančevih varovancev niso dočakali niti ene točke. Foto: Reuters

Slovenija se je razdelila v dva tabora, polovica jih je dala prav igralcu, spet druga polovica selektorju, med Ljubljano in Mariborom ni bilo čutiti pretirane pozitivne energije. To je bil najbolj razvpiti spor v zgodovini slovenske nogometne reprezentance, ki letos vstopa v polnoletnost.

''Zavrl je rešil problem s konfliktom" 

Rudi Zavrl, dolgoletni predsednik NZS in tudi prvi častni predsednik krovne zveze, bi lahko po mnenju Zlatka Zahovića v Južni Koreji preprečil najhujše. | Foto: Vid Ponikvar Rudi Zavrl, dolgoletni predsednik NZS in tudi prvi častni predsednik krovne zveze, bi lahko po mnenju Zlatka Zahovića v Južni Koreji preprečil najhujše. Foto: Vid Ponikvar Ko smo nedavno opravili sobotni intervju z Zahovićem, smo ga v obdobju, ko je Slovenija v političnem smislu znova razdvojena in se deli na različna pola, povprašali o spominih na spor s selektorjem.

''Tisto se je dalo z lahkoto rešiti. Brez problema,'' je prepričan najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov, ki je na vprašanje, ali bi bilo to odvisno tudi od njegovih reakcij in izlivov nezadovoljstva v Južni Koreji, odgovoril: ''To ne more biti odvisno od najmlajšega. Ne more biti najmlajši pametnejši od starejšega. Nekdo je pač to v tistem trenutku vodil. To je bil Rudi Zavrl. On se je odločil, da bo konflikt. On je rešil problem s konfliktom. Žal mi je, a tako je bilo. Pa čeprav gospoda Zavrla zelo cenim. Je zelo nogometen človek, takšnih je malo v Sloveniji. Mislim pa, da ko pride do nekih trenj, in do teh vedno pride, v Sloveniji vedno pomislimo le nase. Samo nase. Ven damo javno mnenje. In od tega, kakršno bo javno mnenje, bom reagiral tudi jaz, samo da se me ne napada. To je v bistvu populizem. Kar pa je dobro, pa je druga stvar,'' o aferi, ki je pred natanko 18 leti močno odmevala v nogometnem svetu, pravi Zahović.

Kdo je največji krivec za spor na SP 2002?

  • Zlatko Zahović
    44,29 %
    722 glasov
  • Srečko Katanec
    25,21 %
    411 glasov
  • Rudi Zavrl
    4,60 %
    75 glasov
  • Vsi izmed naštetih
    25,89 %
    422 glasov
Oddanih 1630 glasov

Eden izmed junakov takratne zlate Katančeve čete, ki je postavljala nove mejnike slovenskega nogometa in dokazala, kako so v najbolj priljubljeni športni igri na svetu možne tudi senzacije. Žal pa niso bile vse pozitivnega značaja …

Zlatko Zahović
Sportal Kaj pa, če ima Zlatko Zahović prav?
Miran Srebrnič Koper
Sportal Koper boljši od Gorice #video
Ne spreglejte