Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
16.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Xavi Alex Ferguson

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 16.02

7 let, 12 mesecev

Zlata žoga tretjič zapored Messiju

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako kot Michel Platini v 80. letih je zdaj tretjič zapored zlato žogo za nogometaša leta prejel Lionel Messi. Na Fifini gala prireditvi so za trenerja leta 2011 okronali Pepa Guardiolo.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je na gala prireditvi v Zürichu podelila nagrade za najboljše v letu 2011. Vrhunec se je zgodil ob samem koncu - razglasitev najboljših dveh nogometašev v minulem letu. Zlato žogo je podaril okrogli Brazilec Ronaldo. Še tretjič zapored jo je dobil napadalec Argentine in Barcelone, Lionel Messi. Cristiano Ronaldo in Xavi sta tako znova ostala praznih rok. "Nagrada mi je v veliko zadovoljstvo. Velika čast je, da sem jo dobil že tretjič. Zahvala grem soigralcem, trenerjem, fizioterapevtom, vsem v klubu, pa tudi argentinski izbrani vrsti. To posebno nagrado bi rad delil s svojim soigralcem Xavijem," je v zahvalnem govoru povedal Messi, ki je tako ponovil dosežek današnjega predsednika Uefe, Michela Platinija, ki je najboljši igralec leta trikrat zapored postal v prvi polovici 80. let. Pred tem je pevka Shakira nagrado za nogometašico leta podelila japonski reprezentantki Homari Sawi. Dominanca Marte se je tako končala.

Najprej so razglasili ekipo leta: Iker Casillas, Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Ramos, Nemanja Vidić, Andres Iniesta, Xabi Alonso, Xavi, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney. Ta enajsterica prihaja iz le treh klubov (Real Madrid, Barcelona, Manchester United), šesterica teh je španskih reprezentantov.

Predsednik Fife, Sepp Blatter, je posebno Fifino predsedniško nagrado za življenjske dosežke in 25-letno zvestobo Manchester Unitedu podaril siru Alexu Fergusonu. Karizmatični trener je nagrado delil s svojimi varovanci: "Sem zelo vesel, da imam toliko odličnih nogometašev. Ne zmagamo na vsaki tekmi, včasih tudi izgubimo, a pomembno je, da zmeraj skušamo zmagati."

Trenerji, kapetani reprezentanc in izbrani nogometni novinarji so v konkurenci Alexa Fergusona (Manchester United) in Joseja Mourinha (Real Madrid) za najboljšega trenerja leta izbrali Pepa Guardiola (Barcelona). "V čast mi je, da sem trener tega čudovitega, izjemnega kluba, FC Barcelone," je dejal Guardiola in nagrado poklonil vsem, ki so v zadnjih 100 letih delali v tem katalonskem klubu.

Puškaševa nagrada za najlepši zadetek v 2011 je šla iz rok najboljšega mehiškega nogometaša vseh časov, Huga Sancheza, v roke brazilskega čudežnega dečka Neymarja. Dosegel ga je v dresu Santosa ob zmagi 5:4 nad Flamengom. Za najboljšega trenerja nogometašic v letu 2011 je bil imenovan Norio Sasaki, selektor japonske reprezentance, ki je presenetljivo osvojila žensko svetovno prvenstvo v Nemčiji. Nagrada za "fair play" je šla japonski nogometni zvezi, ki se je v sodelovanju s Fifo takoj odzvala pri pomoči po potresu in jedrski katastrofi v Fukušimi.

Ferguson o Barceloni: Boljši so od nas

"Individualne nagrade so zelo posebne, a bolj pomembno je, kaj smo osvojili s klubom," je na popoldanski novinarski konferenci pred večerno galo povedal dobitnik nagrade za nogometaša leta, Lionel Messi. Pep Guardiola, ki je postal trener leta, je izpostavil, da je za njegove uspehe zaslužna predvsem Barcelonina nogometna akademija: "Moje delo je toliko lažje, ker je prišlo iz naše akademijo toliko odličnih igralcev."

"Včasih je treba reči: 'Boljši so od nas'. To ni zločin ali šibkost, ampak dejstvo. Pač so izjemna ekipa," je premoč Barcelone priznal trener Manchester Uniteda, Alex Ferguson. "Ne vidim nikogar, ki bi jim letos lahko vzel evropsko lovoriko. Najbrž jim je blizu le Real Madrid." United se ni uspel uvrstiti v osmino finala lige prvakov. Pred podelitvijo zlate žoge je sir Ferguson komplimente delil tudi Messiju: "Najboljši nogometaši bi lahko igrali v vsaki generaciji. Messi bi lahko igral v 50., Alfredo di Stefano bi lahko igral danes, pa tudi Diego Maradona, Johann Cruyff ali Pele. Messi je v njihovi kategoriji."

Mourinho in Ronaldo se zaradi torkove tekme španskega kraljevega pokala prireditve nista udeležila.

Ne spreglejte