Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
3. 5. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Natisni članek

Peter Schmeichel Kasper Schmeichel Riyad Mahrez Jamie Vardy Claudio Ranieri Leicester City

Torek, 3. 5. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Zgodila se je največja športna senzacija v zgodovini ekipnih športov! (foto in video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Leicester City si je dva kroga pred koncem angleškega prvenstva zagotovil angleški naslov. Tisto, kar lisicam ni uspelo že v nedeljo na Old Traffordu, ko so le remizirale, je v ponedeljek v resničnost uradno pretvoril remi na londonskem derbiju.

Ekipa, ki se je lani z izjemnim finišem čudežno rešila izpada v drugo ligo, je pokorila konkurenco in si dva kroga pred koncem zagotovila angleški naslov. Otočani posledično poročajo o eni največjih, če ne največji športni senzaciji v zgodovini ekipnih športov. 

"Nihče ni verjel v nas"

"To je najboljši občutek v moji karieri. Ne bi mogel biti bolj ponosen na svoje soigralce. Nihče ni verjel v nas in le čakali so, da se upehamo, a to se ni zgodilo. Tukaj stojimo kot prvaki Anglije," je takoj po remiju na Stamford Bridgeu med Chelseajem in Tottenham, kar je lisice ohranilo v neulovljivi prednosti (osem točk), povedal ponosni kapetan Leicester Cityja Wes Morgan.

Kapetan Wes Morgan po remiju na Stamford Bridgeu, ki je lisicam tudi uradno prinesel naslov angleškega prvaka, ni skrival čustev.  | Foto: Kapetan Wes Morgan po remiju na Stamford Bridgeu, ki je lisicam tudi uradno prinesel naslov angleškega prvaka, ni skrival čustev.

"Smo kot brati. Pred sezono smo bili med glavnimi kandidati za izpad iz lige, a vse smo postavili na laž. Škoda, ker sobota ne more biti že jutri, komaj čakam, da v svoje roke dobim to lovoriko," je dodal robustni jamajški branilec.

Ste verjeli, da se lahko to zgodi?

  • Nikakor, še zdaj sem šokiran.
    24,51 %
    50 glasov
  • Seveda, Leicester City je pokazal daleč najboljšo igro in je več kot zasluženo prvak.
    75,49 %
    154 glasov
Oddanih 204 glasov

Neverjetna kvota! Če bi bil človek vedež ...

Angleži so ljubitelji stav, zato omenimo, kakšno kvoto je imel novopečeni angleški prvak. Ta je bila okroglih 5.000, kar pomeni, da bi, če bi na stavnico položili deset evrov in napovedali zmagoslavje lisic, včeraj zvečer prejeli kar 50 tisoč evrov. Samo za primerjavo, da bo jasno, kako velika je bila kvota. Trenutno ima Kim Kardashian kvoto 2.000, da bo postala predsednica ZDA, Philadephia 76ers, daleč najslabša ekipa v ligi NBA, ki je zmagala le desetkrat, pa je imela za naslov prvaka v NBA kvoto 400. 


Grki so se ga hitro odkrižali, potem pa je prišel Leicester

Ekipo je do naslova popeljal trener Claudio Ranieri. Izkušeni Italijan je pred službo pri angleškem prvoligašu sedel na klopi grške reprezentance, ki ji je leta 2004 prav tako uspelo šokirati Evropo, ko je postala evropska prvakinja. 

No, Grki so Ranierija po hitrem postopku odpustili (po porazu s Ferskimi otoki), in ko se je zdelo, da izkušeni Italijan, ki je v svoji bogati trenerski karieri vodil Valencio, Juventus, Inter, Chelsea in Romo, nikoli več ne bo dobil resnega posla, se je pojavil Leicester in ga prepričal o sodelovanju.

Mnogi so se takrat smejali in govorili, da si večni poraženec, ki v svoji dolgoletni karieri ni osvojil nič omembe vrednega, niti ne zasluži boljšega kluba. Kdo bi si mislil, da bo ravno v klubu, od katerega se ni nič pričakovalo, dosegel najboljši rezultat kariere.

Claudio Ranieri je vodil številne velike klube, uspeh kariere pa dosegel tam, kjer ni pričakoval nihče. Italijanski džentelmen je spisal zgodbo, ki je ne bo nihče več ponovil. | Foto: Claudio Ranieri je vodil številne velike klube, uspeh kariere pa dosegel tam, kjer ni pričakoval nihče. Italijanski džentelmen je spisal zgodbo, ki je ne bo nihče več ponovil.

Ranieri: Tega nisem pričakoval

"Tako sem ponosen, da tega niti ne morem opisati z besedami. Zelo sem vesel za moje igralce, predsednika, trenerski štab in celotno mesto. Neverjetni občutki, vesel sem za vse. Tega nisem pričakoval, ko sem prišel sem. Sem mož, ki želi zmagati tekmo in nato poiskati rešitve, kako se še izboljšati. Nisem vedel, kam nas bo tako delo pripeljalo, a moji igralci so bili fantastični in so zasluženo prvaki," je svoje povedal tudi 64-letni Rimljan.

Zaradi Ranierija bo moral oddajo voditi v spodnjicah

Ko je bil poleti Ranieri ustoličen na klop modre senzacije, so mnogi dvomili o njem, med njimi tudi nekdanji igralec Leicester Cityja in voditelj oddaje Match of the Day (MOTD) Gary Lineker. Ta je bil o neuspehu lisic tako prepričan, da je v eni izmed oddaj celo izustil: "Če bo Leicester prvak, bom prvo oddajo v prihodnji sezoni vodil v spodnjicah."


Ni bil edini, ki se je pošteno zmotil, a 64-letni Italijan - pripeljali so ga predvsem zato, da bi Leicester zadržal med prvoligaši - je presenetil vse.

"Štirideset točk potrebujemo, da bomo varni," je na vsaki novinarski konferenci poudarjal Ranieri, pa čeprav je Leicester vrh krojil že od samega začetka lige. Tudi ko so presegli to točkovno mejo, se je z vsemi štirimi otepal tem, ki so namigovale na naslov, njegovi igralci pa niso delali napak, mleli naprej in spisali pravljico, ki je najbrž ne bomo videli nikoli več.

Kdo je najbolj zaslužen, da je Leicester City prvak?

  • Claudio Ranieri.
    72,68 %
    141 glasov
  • Jamie Vardy.
    10,82 %
    21 glasov
  • Riyad Mahrez.
    6,70 %
    13 glasov
  • N'Golo Kante.
    4,64 %
    9 glasov
  • Višja sila.
    5,15 %
    10 glasov
Oddanih 194 glasov

Za glavna tvorca uspeha plačali manj kot dva milijona evrov

Čeprav je težko izpostaviti najzaslužnejše posameznike za ta neverjeten uspeh, saj je celotna ekipa Leicestra dihala kot ena in delovala kot stroj, ki se nikoli ne pokvari, sta izstopala Jamie Vardy in Riyad Mahrez. Za prvega so lisice odštele 1,2 milijona evrov, za drugega pa 500 tisoč evrov, kar je manj kot dva milijona evra, skupaj pa sta dosegla kar 40 zadetkov in še 18-krat podala za zadetek.

Vardy je pobral nagrado za najboljšega nogometaša angleškega prvenstva po izboru novinarjev, Mahreza pa so za najboljšega prepoznali igralci, ki igrajo v premier league.

Ubijalski dvojec Jamie Vardy in Riyad Mahrez je v tej sezoni konkurentom nasul kar 40 zadetkov. | Foto: Ubijalski dvojec Jamie Vardy in Riyad Mahrez je v tej sezoni konkurentom nasul kar 40 zadetkov.

Takšna čustva ga še niso prevzemala

"V tem trenutku me prevzemajo čustva, kakršna me do zdaj še niso. Lani smo se komaj obdržali v ligi, to soboto pa bomo v rokah držali lovoriko. To je največji uspeh tega velikega kluba in vsi smo ponosni, da smo lahko del tega. Še več mi pomeni to, da smo ta uspeh dosegli s fanti, ki se med sabo res razumemo," je bil po osvojenem naslovu čustven prvi strelec ekipe Jamie Vardy.


Kako so se igralci Leicestra naslova veselili pri Vardyjevih:




Kako pa navijači:

Oče in sin Schmeichel šele druga v zgodovini

Po osvojitvi naslova Leicestra sta se v zgodovino z zlatimi črkami vpisala tudi Peter in Kasper Schmeichel. Danca sta postala šele druga oče in sin, ki se lahko pohvalita z naslovom v premier league.


Peter in Kasper Schmeichel sta druga oče in sin, ki sta osvojila angleško premier league. | Foto: Peter in Kasper Schmeichel sta druga oče in sin, ki sta osvojila angleško premier league.

Prva, ki jima je to uspelo, sta Ian Wright in Shaun Wright-Phillips. Ian je z Arsenalom dvignil pokal leta 1996, Shaun pa s Chelseajem leta 2006.

Peter, legendarni vratar Manchester Uniteda, je angleško prvenstvo osvojil kar petkrat, njegov sin pa se bo prvega naslova veselil kar z Leicestrom. Zdi se, da je morda ta še več vreden kot tistih pet od očeta. Vendarle je razlika, če zmagaš v ligi z Unitedom ali Leicestrom. "Sem oče angleškega prvaka," je med drugim po veliki novici tvitnil veliki Peter.

Zanimivo je, da sta oba svoj prvi naslov angleškega prvaka osovjila 2. maja into pri 29. letih. Peter leta 1993, Kasper pa točno 23 let kasneje.


Še zdaleč ni revež, a kar je pripeljal, se je spremenilo v zlato

Leicester City še zdaleč ni palček in revež, ki igralcem ne bi mogel vsak teden izplačati plačila ali jim dati denarja za prevoz, kot bi marsikdo mislil. Lisice so v tem letu za okrepitve zapravile 50 milijonov evrov, a samo Japonec Šinji Okazaki je bil dražji kot deset milijonov (11). N'golo Kante je iz Caena prišel za devet milijonov, a če bi ga hoteli v tem trenutku prodati, bi verjetno dobili vsaj 40 milijonov evrov. Robert Huth, nepogrešljiv steber obrambe, je iz Stoka prišel za dobre štiri milijone, Chiristian Fuchs pa iz Schalkeja zastonj.

Če Leicester primerjamo s preostalimi bogatimi velikani, je 50 milijonov evrov celo najmanj med prvo deseterico. Samo Arsenal je v tej sezoni za okrepitve zapravil manj. Manchester City skoraj 200 milijonov evrov, Manchester United skoraj 150, Liverpool 130, Chelsea 90 …

Kakšno prihodnost napovedujete lisicam?

  • Prihodnjo sezono bodo ubranile naslov angleškega prvaka in osvojile ligo prvakov.
    36,59 %
    30 glasov
  • Izpadle bodo iz lige in se poslovile že po skupinskem delu lige prvakov.
    63,41 %
    52 glasov
Oddanih 82 glasov
Ne spreglejte