Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 6. 2020,
15.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

UEFA liga prvakov Liga Europa UEFA

Sreda, 17. 6. 2020, 15.50

1 leto

Uradno: znani datumi in sistem zaključka lige prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Josip Iličić | Josip Iličić bo evropsko krono lovil v Lizboni. Tam bo imela Slovenija še dva predstavnika, Kevina Kampla in Jana Oblaka. | Foto Getty Images

Josip Iličić bo evropsko krono lovil v Lizboni. Tam bo imela Slovenija še dva predstavnika, Kevina Kampla in Jana Oblaka.

Foto: Getty Images

Uefa je sporočila datume sklepnega dela lige prvakov. Zaključni turnir najboljših osem lige prvakov bo v Lizboni med 12. in 23. avgustom, medtem ko bo liga Europa potekala v Nemčiji (Köln, Duisburg, Düsseldorf in Gelsenkirchen ) med 10. in 21. avgustom.

Krovna celinska zveza, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je z odločitvijo tako potrdila že več tednov trajajoča ugibanja o posebnem formatu zaključka obeh tekmovanj zaradi prekinitve, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa.

"Zadovoljni smo, da bomo lahko spet zagnali skoraj vsa evropska tekmovanja. Nogomet je med vodilnimi silami vrnitve k normalnemu življenju," je na spletni konferenci ob predstavitvi odločitev za ponovni zagon evropskih klubskih tekmovanj dejal Čeferin.

Iličić, Kampl in Oblak že uvrščeni, ostale čaka še ena tekma

Jan Oblak je v osmini finala z Atleticom izločil Liverpool. | Foto: Reuters Jan Oblak je v osmini finala z Atleticom izločil Liverpool. Foto: Reuters

Obe klubski tekmovanji sta bili prekinjeni v začetku marca v osmini finala zaradi izbruha pandemije. Pred finalnima turnirjema bodo klubi morali odigrati še preostale tekme osmine finala. V ligi prvakov so odigrane še štiri tekme, v četrtfinale elitnega tekmovanja pa so se že uvrstili Atalanta Josipa Iličića, Atletico Madrid Jana Oblaka, Leipzig Kevina Kampla in Paris Saint-Germain.

Za ostala štiri mesta se potegujejo Real Madrid in Manchester City (Angleži po prvi tekmi vodijo z 2:1), Bayern in Chelsea (Nemci vodijo s 3:0), Lyon in Juventus (Francozi so v prednosti 1:0) ter Napoli in Barcelona (ekipi sta prvo tekmo odigrali neodločeno z 1:1). Uefa bo odločitev o tem, ali bodo neodigrane tekme potekale na stadionih domačih moštev za povratne tekme ali na Portugalskem, sprejela v naslednjih tednih.

Z gledalci ali brez?

Prav tako bo predvidoma do sredine julija sprejeta odločitev, ali bo na tekmah finalnih turnirjev možen obisk gledalcev. "Stanje se zelo hitro spreminja. Če bi danes o tem odločali, bi rekli, da ne bo gledalcev. Nekaj časa bomo še počakali in potem sprejeli odločitev glede tega," je o tem pojasnil Čeferin.

"Zadovoljni smo, da bomo lahko spet zagnali skoraj vsa evropska tekmovanja." | Foto: Reuters "Zadovoljni smo, da bomo lahko spet zagnali skoraj vsa evropska tekmovanja." Foto: Reuters

Program Eura 2020 ostaja nespremenjen

Program na prihodnje leto prestavljenega evropskega nogometnega prvenstva ostaja nespremenjen, kar pomeni, da bo potekal v vseh 12 predvidenih gostiteljskih mestih, je po današnji seji izvršnega odbora sporočila evropska nogometna zveza (Uefa).

Euro 2020 bo po marčevski odločitvi Uefe, s katero je želela omogočiti zaključek državnih prvenstev v zgodnjem poletnem terminu, potekal med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto. Ob tem so se v zadnjem času zaradi pandemije novega koronavirusa pojavila ugibanja o možnosti, da bi se zmanjšalo število mest, ki bodo gostila turnir.

A je izvršni odbor Uefe odločil, da se bo turnir odvijal v celoti po predvidenem programu, ki v počastitev 60-obletnice od prvega evropskega prvenstva predvideva tekme v 12 mestih in 11 državah. "Izvršni odbor Uefe se zahvaljuje zvezam gostiteljicam, mestom in vladam za nadaljnjo podporo," je ob tem zapisala krovna zveza.

Prvotna gostitelja finalov obeh evropskih klubskih tekmovanj v letošnji sezoni, Istanbul za ligo prvakov in Gdansk za evropsko ligo, bosta finalni tekmi gostila prihodnje leto. Prav tako so bila za leto dni prestavljena vsa ostala že izbrana gostiteljska mesta finalov teh dveh tekmovanj.

Tudi v ligi prvakinj bo potekal finalni turnir, ki se bo odvijal v Španiji, v San Sebastianu in Bilbau konec avgusta, je še odločil izvršni odbor Uefe.

"To ni stalna rešitev"

Nov format zaključnega dela evropskih klubskih tekmovanj pa ne bo model, ki bi ga krovna zveza uporabila v prihodnje, tudi če se izkaže za uspešnega, je na novinarsko vprašanje odgovoril Čeferin. "To ni stalna rešitev, gre za format, za katerega smo se odločili v teh izjemnih okoliščinah," je dejal.

Glede izbire Lizbone je Čeferin pojasnil, da je bila portugalska zveza prva, ki je ponudila pomoč z gostiteljstvom takšnega turnirja. Kot ob tem poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v prid Portugalske govorilo dejstvo, da so vsi portugalski klubi izpadli iz tega tekmovanja in da je ta država v primerjavi z nekaterimi drugimi na Zahodu relativno dobro prestala prvi val okužb.

Uefa je ob tem še določila, da klubi ne bodo imeli možnosti prijaviti novih igralcev za zaključek obeh tekmovanj, na tekmi pa bo v skladu z začasnimi pravili možnih pet menjav na moštvo. Zaradi podaljšanja sezone je še odločila, da bodo kvalifikacije za prihodnjo sezono potekale v formatu posameznih tekem. Gostiteljsko moštvo bo določil žreb.

Preberite še:

Lizbona La Luz Stadion
Sportal Aleksander Čeferin našel rešitev za finale lige prvakov?
Timo Werner
Sportal Hud udarec za Leipzig Kevina Kampla?
Ne spreglejte