Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 5. 2018,
16.08

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

Sven Ulreich Bayern München UEFA liga prvakov Real Madrid Jupp Heynckes

Sreda, 2. 5. 2018, 16.08

12 mesecev

Napaka Svena Ulreicha še odmeva

Oglasil se je Nemec, ki so ga navijači pribili na križ

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Real Bayern | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dramatični polfinalni spopad Reala in Bayerna je v Madridu zaznamovala napaka nemškega vratarja Svena Ulreicha, ki je na začetku drugega polčasa po nerazumljivem obotavljanju zgrešil žogo in Karimu Benzemaju podaril pot do enega najlažjih golov v karieri. Navijači so vratarja Bayerna zasuli s kritikami in ga označili za glavnega krivca za izpad Bayerna, v njegov bran pa so stopili trener in soigralci. Nato se je oglasil še sam Ulreich …

Ko se je Sven Ulreich pred tremi leti preselil v München iz Stuttgarta, je postal rezervni vratar največjega nemškega kluba, kjer ga je čakala predvidljiva izkušnja. Dobival je lepo plačo, branil pa skoraj nič, kar je bilo razumljivo, saj je med vratnicama bavarskega velikana kraljeval Manuel Neuer. Ko se je dolgoletni prvi vratar nemškega elfa jeseni poškodoval in se je njegov izostanek podaljšal skoraj do konca sezone, pa je Ulreich stopil na veliki oder. Nepričakovano. Znašel se je pod velikim pritiskom, ki ga pri Stuttgartu ni bil vajen.

Usodna napaka v ligi prvakov

Ulreich je moral v Madridu po žogo v mrežo dvakrat. Obakrat ga je premagal Karim Benzema. | Foto: Reuters Ulreich je moral v Madridu po žogo v mrežo dvakrat. Obakrat ga je premagal Karim Benzema. Foto: Reuters V nemškem prvenstvu mu je bil kos, tudi zaradi soigralcev, ki so bili v polju toliko boljši od tekmecev, da so z lahkoto osvojili nemško prvenstvo, hkrati pa Ulreichu omogočili, da je imel bistveno manj dela od drugih stanovskih kolegov. V Evropi pa je bilo drugače. Tam je odločala vsaka napaka. Tista, ki si jo je privoščil v Madridu, se je izkazala za usodno.

Če upoštevamo odlično predstavo vratarja Reala Keylorja Navasa, ki je zbral kar osem obramb, številne neizkoriščene priložnosti soigralcev pred vrati Reala in ne nazadnje tudi dvomljive sodniške odločitve - sporna je bila vsaj ena nedosojena 11-metrovka za Bayern, kar je priznal tudi neposredno vpleteni branilec Reala Marcelo, ki je v prvem polčasu igral z roko v svojem kazenskem prostoru -, je napaka Ulreicha omogočila Realu napredovanje v finale lige prvakov, Bavarce pa zavila v ogromno žalost in razočaranje. Čeprav so bili nevarnejši v Madridu, so štadion Santiago Bernabeu zapustili le z remijem (2:2), ki ni zadoščal za napredovanje.

Napaka, ki si je vratar na tej ravni ne bi smel privoščiti:

Po dvoboju se je prek socialnih omrežij na Ulreicha vsul plaz kritik. Ko mu je na začetku drugega polčasa, takrat je bil rezultat 1:1, podal Corentin Tolisso, je sprva hotel prijeti žogo. Ker se je zavedel, da bi v tem primeru sodnik dosodil indirektni prosti strel za Real, si je premislil. Tako se je zmedel, da mu je žoga spolzela pod telesom, Karimu Benzemaju pa se je odprla lahka pot do zadetka, s katerim je Real povedel z 2:1.

Soigralci in trener so ga vzeli v bran

Veselje nogometašev Reala po tretjem zaporednem preboju v finale lige prvakov, kjer bodo 26. maja v Kijevu branili naslov. | Foto: Reuters Veselje nogometašev Reala po tretjem zaporednem preboju v finale lige prvakov, kjer bodo 26. maja v Kijevu branili naslov. Foto: Reuters Po tej napaki je postal Ulreich v očeh navijačev največji krivec za izpad Bayerna. Trener Jupp Heynckes ga je sicer vzel v bran in dejal, da Tolisso takrat sploh ne bi smel razmišljati o podaji nazaj k vratarju. "To se pač dogaja v nogometu," je mnenja izkušeni Nemec, ki se poslavlja od Bayerna, v tej sezoni pa se mu nasmiha nemška dvojna krona.

Podobne besede je uporabil kapetan Thomas Müller. Španec Javi Martinez je izpostavil, kako je Ulreich večji del sezone s svojimi posredovanji reševal obrambo Bayerna, James Rodriguez, posojen nogometaš Reala na delu na Bavarskem, ki je v Madridu zatresel mrežo belih baletnikov, pa je poudaril, da se za izpad ne sme obtoževati vratarja.

Po velikem razočaranju moral še na kontrolo

V taboru Bavarcev je po remiju v Madridu vladala ogromna žalost. | Foto: Reuters V taboru Bavarcev je po remiju v Madridu vladala ogromna žalost. Foto: Reuters Da je bil večer Ulreicha, ki je po zadnjem sodnikovem pisku poklapano obsedel na zelenici in nemo spremljal dogajanje, še težji in bolj boleč, je poskrbel žreb pri dodelitvi dopinških testov. Izbranec je bil prav nekdanji vratar Stuttgarta, ki je štadion, na katerem je poskrbel za tragikomično napako, po kateri je Karim Benzema dosegel drugi gol za Real, zapustil pozneje kot ekipa.

Tako ni stopil pred novinarske mikrofone, je pa po (ne)prespani noči javnosti prek Instagrama sporočil: "Z besedami ne morem opisati, kako razočaran sem po tem, ko smo izpadli iz lige prvakov. Resnično smo si želeli nastopiti v finalu. Dali smo vse od sebe, nato pa se je zgodila ta povsem nepotrebna napaka, za katero sploh ne najdem razlage. Ne morem je pojasniti. Žal mi je, opravičujem se vsem … zlasti svoji ekipi in navijačem," se je pokesal.

Ulreich se je z veliko napako skoraj zagotovo poslovil od sanjskega načrta, da bi se lahko znašel na seznamu potnikov za svetovno prvenstvo v Rusiji. O tem je na glas razmišljal športni direktor Bayerna Hasan Salihamidžić, ko je blestel v vratih Bayerna v pokalnem srečanju z Bayerjem iz Leverkusna (6:2).

Med vratnici Bayerna se bo kmalu vrnil Manuel Neuer. Se bo znašel tudi med potniki za SP 2018 v Rusiji? | Foto: Guliverimage/Getty Images Med vratnici Bayerna se bo kmalu vrnil Manuel Neuer. Se bo znašel tudi med potniki za SP 2018 v Rusiji? Foto: Guliverimage/Getty Images

Največji kandidati za odhod v Rusijo, kjer bo Nemčija branila naslov svetovnega prvaka, ostajajo prvi čuvaj mreže Barcelone Marc-Andre ter Stegen ter vratarja Bayerja Bernd Leno in pariškega PSG Kevin Trapp, veliko pa bo odvisno tudi od pripravljenosti povratnika Neuerja. Na Ulreicha, velikega osmoljenca srečanja v Madridu, se bo bolj ali manj pozabilo, 29-letni vratar pa je dočakal najbolj črni trenutek v karieri, ki je v trenutku uničil vse dobro, kar je pokazal v vratih Bayerna v času odsotnosti izkušenega Neuerja.

Ne spreglejte