Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
5. 9. 2014,
15.44

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mišo Brečko Dominic Maroh Estonija

Petek, 5. 9. 2014, 15.44

6 mesecev, 1 teden

Trboveljčan bi baltski paket točk zaklenil v trezor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Kdor bo obakrat ugnal Estonijo in Litvo, bo z eno nogo že v Franciji," razmišlja Mišo Brečko, eden najbolj izkušenih slovenskih reprezentantov. Lahko Katančeva četa osvoji ducat baltskih točk?

V ponedeljek se bo začelo zares. Slovenska nogometna reprezentanca bo gostovala v Estoniji, kjer je nazadnje v kvalifikacijah osvojila vse tri točke. Katančeva četa na papirju velja za favoritinjo. O tem priča tudi veliko višja uvrstitev na jakostni mednarodni lestvici, a slovenski nogometaši nočejo sprejeti takšne vloge. Ostajajo previdni in poudarjajo, da bo v Talinu vse prej kot preprosto. "Estonija je čvrsta reprezentanca. Ne bo nam lahko. Naš cilj je zmaga, zato gremo po tri točke. Začetek kvalifikacij je zelo pomemben, a moramo upoštevati, da gostovanja pri takšnih tekmecih niso lahka. Estonija doma ni lahek zalogaj, že v kvalifikacijah jo je malokdo premagal tako doma kot tudi v gosteh. Kdor bo v teh kvalifikacijah obakrat ugnal Estonijo in Litvo, bo z eno nogo že v Franciji," meni Mišo Brečko, ki se je na zadnji tekmi z Estonci, takrat je barve gostov branil tudi Konstantin Vassiljev, že opekel.

Ne bi si smeli privoščiti poraza v Stožicah

Pred tremi leti je Kekova četa verjela v prednost domačega igrišča. Estonijo je po srečnem strelu Zlatka Dedića v Talinu premagala z 1:0, v Ljubljani pa jo je želela še enkrat spraviti na kolena. Takrat se ni izšlo, Estonci so osvojili Stožice (2:1), nato pa v boju za drugo mesto prehiteli celo Srbijo in evropsko pot končali šele v play-offu, ko jih je izločila Irska.

Boleč poraz je slovenskim reprezentantom dal misliti, zato se v napovedih za uvodno srečanje v Talinu pričakovano ne zaletavajo. "Takrat smo doživeli poraz, ki si ga ne bi smeli privoščiti. Imeli smo velike cilje in se zaradi tega nismo uvrstili na veliko tekmovanje. Upam, da bo zdaj drugače," se je nasmehnil 30-letni Trboveljčan, že več let standardni desni bočni branilec slovenske izbrane vrste. Na reprezentančne priprave je prispel z manjšimi bolečinami v gležnju, ki pa so po nekaj dnevih že minile, tako da ni vprašljiv za ponedeljkovo srečanje.

Zadetke so varčevali za kvalifikacije

Ne skrbi ga niti to, da slovenska izbrana vrsta v tej sezoni še ni zadela v polno. Z 0:2 je izgubila na prijateljskih tekmah v Alžiriji, Urugvaju in Argentini, zdaj pa bo napočil čas za dvoboj s tekmecem, ki ni nastopil na letošnjem svetovnem prvenstvu in v mednarodnih krogih kotira slabše od Katančeve čete.

"Res je, nismo še dosegli gola, a smo jih varčevali za kvalifikacije," je napol v šali poudaril Brečko, ki bo najverjetneje prihodnji mesec že prestopil prag 70 državnih nastopov. Za zdaj je odigral na 68, še vedno pa čaka na strelski prvenec.

"V kvalifikacijah ne bomo odigrali veliko tekem, zato bo štela vsaka točka. Moramo biti 120-odstotni," ocenjuje kapetan Kölna, ki je v nemško prvenstvo krenil izjemno spodbudno, saj je v uvodnih dveh krogih osvojil štiri točke.

Ne spreglejte