Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Matjaž Kek FIFA SP 2022 žreb slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 4.00

3 leta, 4 mesece

Vsi dozdajšnji tekmeci Slovenije v kvalifikacijah

Zvezdniški azzurri spletli posebno vez s Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Mauro Camoranesi | Italija, ki je svetovno prvenstvo nazadnje osvojila leta 2006, takrat ji je do velikega uspeha pomagal tudi zdajšnji trener Maribora Mauro Camoranesi, se s Slovenijo pogosto srečuje v kvalifikacijah. | Foto Reuters

Italija, ki je svetovno prvenstvo nazadnje osvojila leta 2006, takrat ji je do velikega uspeha pomagal tudi zdajšnji trener Maribora Mauro Camoranesi, se s Slovenijo pogosto srečuje v kvalifikacijah.

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes v Zürichu dobila tekmece v kvalifikacijah za SP 2022. V zgodovini državne samostojnosti se je udeležila 13 kvalifikacijskih ciklusov za velika tekmovanja. Žreb ji je namenil 36 različnih tekmecev, s šestimi reprezentancami pa je imela opravka že trikrat. Med njimi po kakovosti, tradiciji in ugledu izstopa štirikratna svetovna prvakinja Italija.

Matjaž Kek
Sportal To pa bo zanimivo! Na Slovenijo prežijo številne velesile.

Najboljši slovenski nogometaši, zbrani v člansko izbrano vrsto, so v prvi kvalifikacijski ciklus vstopili leta 1994. V odmevnem srečanju so v boju za EP 1996 gostili močno Italijo, ki je le nekaj mesecev pred gostovanjem v Mariboru izgubila finale svetovnega prvenstva v ZDA. Slovenci so proti azzurrom navdušili, osvojili veliko točko (1:1), goste pa je popolnega neuspeha rešil sodnik, ki je spregledal veljaven zadetek Darka Milaniča. Slovenska reprezentanca je torej dolgo pot dokazovanj v kvalifikacijah za največja tekmovanja začela proti Italiji, eni največjih nogometnih velesil, ki je naslov svetovnega prvaka osvojila že štirikrat.

Velike načrte ima tudi na SP 2022 v Katarju, zlasti po tem, ko ji je nepričakovano spodrsnilo v zadnjih kvalifikacijah. Takrat je po šoku ostala brez nastopa na SP 2018 v Rusiji. Italija je ena izmed šestih najrednejših slovenskih tekmecev v kvalifikacijah za velika tekmovanja.

Ko je Italija zadnjič gostovala v Sloveniji na kvalifikacijski tekmi in v Stožicah zmagala z 1:0, so bile tribune polne domačih navijačev. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Italija zadnjič gostovala v Sloveniji na kvalifikacijski tekmi in v Stožicah zmagala z 1:0, so bile tribune polne domačih navijačev. Foto: Vid Ponikvar

Poleg zahodnih sosedov se je Slovenija tako pogosto srečevala le še z Estonijo, Litvo, Norveško, Albanijo in Švico. Najlepši spomini vežejo Slovenijo na tekmo z Italijo 9. oktobra 2004, ko so takratni izbranci Branka Oblaka v deževnem Celju po zaslugi nepozabnega zadetka Boštjana Cesarja premagali italijanske zvezdnike z 1:0. 

Bi se lahko Slovenija znašla v skupini z Italijo tudi prihodnje leto, ko bodo potekale kvalifikacije za SP 2022 v Katarju? Odgovor bo znan na današnjem žrebu, ki se bo začel ob 18. uri. Slovenija je uvrščena v četrto kakovostno skupino.

Vsi tekmeci Slovenije v kvalifikacijah za velika tekmovanja:

Tekmec Slovenije EP 96 SP 98 EP 00 SP 02 EP 04 SP 06 EP 08 SP 10 EP 12 SP 14 EP 16 SP 18 EP 20
Italija DA         DA     DA        
Estonija DA               DA   DA    
Litva DA                   DA DA  
Norveška     DA     DA       DA      
Albanija     DA       DA     DA      
Švica       DA           DA DA    
Hrvaška DA DA                      
Grčija   DA DA                    
Latvija     DA                   DA
Luksemburg       DA     DA            
Ferski otoki       DA         DA        
Srbija*       DA         DA        
Ciper         DA         DA      
Malta         DA             DA  
Izrael         DA               DA
Belorusija           DA DA            
Škotska           DA           DA  
Severna Irska               DA DA        
San Marino               DA     DA    
Slovaška               DA       DA  
Poljska               DA         DA
Anglija                     DA DA  
Ukrajina DA                        
Danska   DA                      
BiH   DA                      
Gruzija     DA                    
Rusija       DA                  
Francija         DA                
Moldavija           DA              
Bolgarija             DA            
Nizozemska             DA            
Romunija             DA            
Češka               DA          
Islandija                   DA      
Avstrija                         DA
Severna Makedonija                         DA

Zanimivo je, da se je v uvodnih kvalifikacijskih ciklusih, ko se je odločalo o potnikih za EP 1996 in SP 1998, obakrat znašla v skupini s Hrvaško. Tako je bilo v prejšnjem stoletju, v tem pa se Slovenija s "kockastimi" na uradni kvalifikacijski tekmi, ki bi štela za točke, še ni pomerila. Če upoštevamo zgolj skupinske dele kvalifikacij in ne tudi dodatnih kvalifikacij, v katerih je Slovenija v preteklosti doživljala mešane uspehe (trikrat uspešna, dvakrat neuspešna, leta 2003 je ostala praznih rok za Euro 2004 prav proti Hrvaški).

Portugalska bi morala spomladi gostovati v Stožicah na prijateljski tekmi in počastiti okroglo obletnico slovenske krovne zveze, a je epidemija novega koronavirusa Nogometni zvezi Slovenije (NZS) prekrižala načrte. Cristiano Ronaldo in druščina tako še čakata na prvo tekmo s Slovenijo. | Foto: Reuters Portugalska bi morala spomladi gostovati v Stožicah na prijateljski tekmi in počastiti okroglo obletnico slovenske krovne zveze, a je epidemija novega koronavirusa Nogometni zvezi Slovenije (NZS) prekrižala načrte. Cristiano Ronaldo in druščina tako še čakata na prvo tekmo s Slovenijo. Foto: Reuters

Tako Italija kot tudi Hrvaška sta pred današnjim žrebom v Zürichu postavljeni v najvišji kakovostni boben. V njem so poleg dveh slovenskih sosed še Belgija, Francija, Anglija, Portugalska, Španija, Danska, Nemčija in Nizozemska. Slovenija bo tako v skupini zagotovo pozdravila eno izmed evropskih nogometnih velesil. V preteklosti je v kvalifikacijah že imela izkušnje s Francijo, Anglijo, Italijo, Hrvaško, Dansko in Nizozemsko, s štirimi velikani pa se še ni pomerila za točke. To so Belgija, najboljša reprezentanca na svetovni jakostni lestvici, Portugalska, aktualna evropska prvakinja, Španija in Nemčija.

Kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak bo danes izvedel imena petih (štirih) tekmecev v kvalifikacijski skupini za SP 2022. Prvih pet skupin bo sestavljajo šest, preostalih pet pa pet reprezentanc. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak bo danes izvedel imena petih (štirih) tekmecev v kvalifikacijski skupini za SP 2022. Prvih pet skupin bo sestavljajo šest, preostalih pet pa pet reprezentanc. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Evropska družina šteje 55 zvez. Slovenija se je dvema tretjinama mogočih udeležencev že srečala v kvalifikacijskih dvobojih (liga narodov ne šteje), z 18 reprezentancami pa še ne. Ji bo današnji ples kroglic namenil "stare znance" ali se bo zbirka slovenskih tekmecev povečala? Odgovor bo znan malce po 18. uri.

S kom se Slovenija še ni merila v kvalifikacijah (18):

Andora, Armenija, Azerbajdžan, Belgija, Črna gora, Finska, Gibraltar, Irska, Kazahstan, Kosovo, Liechtenstein, Madžarska, Nemčija, Portugalska, Španija, Švedska, Turčija in Wales.

Kakovostni bobni za žrebom kvalifikacij za SP 2022:

Prvi boben: Belgija, Francija, Anglija, Portugalska, Španija, Italija, Hrvaška, Danska, Nemčija, Nizozemska
Drugi boben: Švica, Wales, Poljska, Švedska, Avstrija, Ukrajina, Srbija, Turčija, Slovaška, Romunija
Tretji boben: Rusija, Madžarska, Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Islandija, Škotska, Grčija, Finska
Četrti boben: Slovenija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Albanija, Bolgarija, Izrael, Belorusija, Gruzija, Luksemburg
Peti boben: Armenija, Ciper, Ferski otoki, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora
Šesti boben: Malta, Moldavija, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino

Ne spreglejte