Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
23.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

7

Natisni članek

Real Madrid Barcelona špansko prvenstvo Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 23.07

2 leti, 2 meseca

Špansko prvenstvo, 23. krog

Barcelona nadigrala Atletico, Oblaku se kaj takšnega ni zgodilo še nikdar

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

7

Jordi Alba | Veselje Jordija Albe po spektakularnem zadetku za 1:1. | Foto Reuters

Veselje Jordija Albe po spektakularnem zadetku za 1:1.

Foto: Reuters

Nogometaši Barcelone so v nedeljskem derbiju 23. kroga španskega prvenstva, spopadu za četrto mesto, ki pelje v ligo prvakov, ugnali Atletico Madrid s 4:2. Jan Oblak je v svojem 251. nastopu v la ligi prvič prejel kar štiri zadetke. Vodilni Real Madrid je doma premagal Granado (1:0) in drugouvrščeni Sevilli, ki je v soboto remizirala pri Osasuni, Ivan Rakitić pa je v sodnikovem podaljšku zapravil strel z bele točke, ušla na +6.

Pierre Emerick Aubameyang Gabon
Sportal Barcelona ga je končno predstavila. V nedeljo že proti Oblaku?

V Barceloni je neposreden spopad za četrto mesto na lestvici osrečil gostitelje. Derbi se je začel spektakularno. Atletico je iz prve resnejše akcije povedel z 1:0. V 8. minuti je kapetan Koke lepo na desni strani našel Luisa Suareza, Urugvajec pa je podal v sredino in našel Yannicka Carrasca. Belgijski reprezentant je bil natančen in s tretjim prvenstvenim zadetkom v tej sezoni premagal vratarja Barcelone Marc-Andreja ter Stegna. To je bil velik udarec za gostitelje, ki so ga hitro vrnili.

Neverjeten zadetek Jordija Albe:

Polne tribune kultnega stadiona Camp Nou, kjer je Barcelona nastopila prvič po poldrugem mesecu, je dvignil na noge spektakularen zadetek Jordija Albe. Podajo je prispeval Dani Alves, nato pa je španski levi bočni branilec z izjemnim volejem atraktivno premagal nemočnega Jana Oblaka. Barcelona je tako za izenačenje potrebovala le dve minuti!

V 20. minuti se je Oblakova mreža znova zatresla. Pritisk Barcelone je obrodil sadove. Novinec Adama Traore je prodrl po desni strani, nato pa poslal predložek pred vrata, kjer je bil najvišji mladi Gavi. Sedemnajstletni dragulj Barcelone je po strelu z glavo, na poti do gola se je žoge dotaknil še Šime Vrsaljko, popeljal Barcelono v vodstvo, Škofjeločan pa se je le 13 minut po vodstvu znašel v zaostanku.

Veselje komaj 17-letnega Gavija, ko je premagal Jana Oblaka in popeljal Katalonce v vodstvo z 2:1. | Foto: Reuters Veselje komaj 17-letnega Gavija, ko je premagal Jana Oblaka in popeljal Katalonce v vodstvo z 2:1. Foto: Reuters

Nezadovoljstvo rdeče-belih je bilo še večje, ko so tik pred koncem prvega dela prejeli še en zadetek. Slavljenec Gerard Pique, ki je vknjižil že 593. nastop v dresu Barcelone in se na klubski lestvici izenačil z legendarnim branilcem Carlesom Puyolom, je po predložku Alvesa stresel prečko. Žoga se je odbila do Ferrana Torresa, ki je ni uspel potisniti v mrežo, a jo vseeno "podal" do urugvajskega branilca Ronalda Arauja. Ta se je izkazal in z natančnim udarcem v bližnji kot matiral Oblaka.

Barcelona vodila že s 4:1

Jan Oblak na gostovanju pri Barceloni ni zbral niti ene obrambe. Vsi štirje streli, ki so šli v okvir njegovih vrat, so zatresli mrežo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Oblak na gostovanju pri Barceloni ni zbral niti ene obrambe. Vsi štirje streli, ki so šli v okvir njegovih vrat, so zatresli mrežo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Branilci španskega naslova so zabredli še v hujše težave na začetku drugega polčasa, ko je po všečni akciji gostiteljev Oblaka premagal še Dani Alves. Izkušeni brazilski povratnik je v polno za Barcelono v la ligi zadel po devetih letih! Atletico je deset minut pozneje prek nekdanjega ljubljenca navijačev Barcelone Luisa Suareza, ki je izkoristil nezbranost obrambe Kataloncev in se prikradel pred vrata, znižal na 2:4, ko pa je Brazilec Alves po nespametnem prekršku nad Carrascom po ogledu VAR v 69. minuti prejel rdeči karton, se je gostom ponudila priložnost za preobrat.

Niso je izkoristili, Barcelona, za katero je v nadaljevanju debitiral gabonski napadalec Pierre-Emerick Aubameyang, je do konca srečanja zadržala vse napade in se razveselila pomembne zmage, s katero se je na lestvici povzpela na četrto mesto.

Oblak prvič prejel kar štiri zadetke

Simeonejev Atletico, Argentinec ni v svoji trenerski karieri še nikoli z rdeče-belimi zmagal na Camp Nouu, je padel na peto mesto, kar je slaba spodbuda pred zahtevnim nadaljevanjem sezone, v katerem ga čakata tudi spopada osmine finala lige prvakov proti Manchester Unitedu. Barcelona je v okvir Oblakovih vrat usmerila štiri strele, prav vsi štirje so zatresli mrežo kapetana slovenske reprezentance.

Statistični podatek, ki Jana Oblaka ne navdaja z zadovoljstvom:

Škofjeločan, ki se ne more pohvaliti z uspešno sezono, saj je ustavil le 44 odstotkov vseh strelov, usmerjenih v okvir vrat (najmanj v španskem prvenstvu), je prvič v zgodovini na tekmi španskega prvenstva prejel štiri zadetke. To je dočakal v 251. nastopu v la ligi. Pred tem je predstavljal veliko izjemo med vratarji, ki so v la ligi zbrali vsaj 100 nastopov. Za razliko od njih ni namreč nikoli na tekmi prejel več kot tri zadetke. Po neuspešnem derbiju v Barceloni je njegovega sanjskega niza, ki je trajal skoraj osem let, konec.

Daniel Wass
Sportal Atletico kupil Danca, Oblak še v izolaciji

Španska liga, 23. krog:

Petek, 4. februar:
Getafe : Levante 3:0 (2:0)
Unal 1., 29., Alena 90+5

Sobota, 5. februar:
Elche : Alaves 3:1 (0:1)
Milla 46., 58., Chaves 86.; Joselu 18.

Mallorca : Cadiz 2:1 (1:1)
Sevilla 20./11-m, Muriqi 66./11-m; Alcaraz 8.

Celta Vigo : Rayo Vallecano 2:0 (1:0)
Mendez 12., 80.

Osasuna : Sevilla 0:0
Rakitić (Sevilla) je v 93. minuti zapravil 11-m.

Nedelja, 6. februar:
Valencia : Real Sociedad 0:0

Barcelona : Atletico Madrid 4:2 (3:1)
Alba 10., Gavi 20., Araujo 43., Alves 49.; Carrasco 8., Suarez 58.; R.K.: Alves 69./Barcelona
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Betis : Villarreal 0:2 (0:1)
Torres 41., Capoue 83.

Real Madrid : Granada 1:0 (0:0)
Asensio 74.

Ponedeljek, 7. februar:
Athletic Bilbao : Espanyol 2:1 (2:1)
Sancet 5., Martinez 16.; Vilhena 3.

Lestvica strelcev:

17 – Benzema (Real Madrid),
12 – de Tomas (Espanyol), Juanmi (Betis), Vinicius Junior (Real Madrid),
11 – Aspas (Celta), Joselu (Alaves),
9 - Unal (Getafe),
8 – Correa (Atletico Madrid), Depay (Barcelona), Guedes (Valencia), Moreno (Villarreal), Suarez (Atletico Madrid), 
7 – Boye (Elche), Iglesias (Betis), Milla (Elche), Mina (Celta), Molina (Granada), Oyarzabal (Real Sociedad), Soler (Valencia),
...

Ne spreglejte