Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
22.52

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Atletico Madrid Barcelona Girona Real Madrid Jan Oblak Jan Oblak La Liga špansko prvenstvo

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 22.52

4 mesece, 2 tedna

Špansko prvenstvo, 16. krog

Nora tekma v Barceloni! Girona dobila katalonski derbi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Barcelona : Girona la liga | Barcelona je morala priznati premoč Gironi. | Foto Reuters

Barcelona je morala priznati premoč Gironi.

Foto: Reuters

V 16. krogu španskega prvenstva je Girona, največje pozitivno presenečenje sezone, v težko pričakovanem lokalnem derbiju gostovala pri prvaku Barceloni in ga premagala s 4:2. Atletico Madrid z Janom Oblakom je v Madridu z ne najbolj prepričljivo predstavo z 2:1 ugnal zadnjeuvrščeno Almerio, ki je v tej sezoni še brez zmage. Real Madrid, ki ima ogromno težav s poškodbami igralcev, je v soboto remiziral z Betisom (1:1). Girona zdaj v španskem prvenstvu vodi z 41 točkami, Real jih ima 39, Atletico Madrid in Barcelona pa 34.

Nedelja, 10. december:

Girona Barcelona
Sportal Čudež, o katerem govori ves svet
Granada : Athletic Bilbao
Sportal Tekma la lige prekinjena zaradi smrti navijača

Največje presenečenje te sezone je obiskalo Montjuic, kjer so gostje hitro šokirali Barcelono. Že v 12. minuti je po protinapadu po podaji Viktorja Tsygankova v polno meril Artem Dovbik in se podpisal pod svoj osmi gol v sezoni. A Barcelone to ni zmedlo, v nadaljevanju je močno pritisnila na vrata gostov, kar je obrodilo sadove v 19. minuti ko je po podaji Raphinhe mrežo Girone zatresel Robert Lewandowski. Tudi Poljak je bil uspešen osmič v sezoni la lige. Živahno dogajanje na zelenici je nov vrhunec doživelo v 41. minuti, ko je goste do drugega vodstva na tekmi popeljal Miguel Gutierrez in s tem postavil izid prvega polčasa.

V 80. minuti je domače šokiral še Valery, a se nogometaši Bacelone niso predali. Ilkay Gundogan je v 91. minuti znižal zaostanek, domači so šli v popolno ofenzivo, v 95. minuto pa doživeli hladno prho, ko je četrti gol Girone zabil Cristhian Stuani. Pri tem je ostalo do konca tekme, Girona je tako dobila imeniten katalonski derbi.

Girona je povedla v 12. minuti. | Foto: Reuters Girona je povedla v 12. minuti. Foto: Reuters

Girona je sicer v četrtek preskočila četrtoligaško pokalno oviro. Po prvem polčasu je presenetljivo zaostajala (1:2), a nato drugi polčas dobila s 4:0. Barcelona je v pokalu počivala, tekmovanju se bo pridružila pozneje. Barcelona brani španski naslov, trenutno pa na lestvici ni najvišje uvrščen klub iz Katalonije. Girona, ki ima šele 13. najvišji proračun med udeleženci la lige, ima odličen napad, v tej sezoni je dosegla že 38 zadetkov, osem več od Barcelone. 

Atletico se je namučil

Nedeljski spored sta odprla Atletico Madrid in Almeria. Simeonejeva četa je z nekaj težavami opravila zastavljeno nalogo in se veselila zmage z 2:1. Zadnjeuvrščena Almeria v tej sezoni sploh še ni zmagala, v sredo pa je izpadla še v pokalu, kjer je ostala praznih rok proti četrtoligašu Barbastru. Jan Oblak in druščina so se z zmago približali vrhu, za tri točke sta že v prvem polčasu zadela Alvaro Morata (17.) in Angel Correa (22.), Leo Baptistao je sicer v drugem polčasu po odbiti žogi to poslal za hrbet Oblaka, a več od tega gostom kljub pritisku ob koncu tekme ni uspelo, tri točke pa so ostale na stadionu Metropolitano. Oblak se je izkazal predvsem v 53. minuti, ko je posredoval po izjemno nevarnem poskusu Adriana Embarbe, tudi ob koncu pa je nekajkrat rešil svojo ekipo.

Jan Oblak je bil petkrat na pravem mestu, klonil pa je v 62. minuti, ko je odbitek v mrežo pospravil Leo Baptistao. | Foto: Guliverimage Jan Oblak je bil petkrat na pravem mestu, klonil pa je v 62. minuti, ko je odbitek v mrežo pospravil Leo Baptistao. Foto: Guliverimage

To je bila devetnajsta zaporedna zmaga Atletico Madrida na domačem stadionu v vseh tekmovanjih. S tem je le še zmago oddaljen od izenačitve klubskega rekorda iz sezon 2012 in 2013. Sedemnajst zmag je zabeležil v LaLigi, dve pa v ligi prvakov. V tem stoletju je to tretji najboljši niz zmag doma v španskem prvenstvu. Real Madrid jih je vknjižil 18, Barcelona 25, absolutni rekord pa drži Barcelona, ki je med 1958 in 1960 dobila 39 tekem na domačem stadionu. Zadnji poraz doma je Atletico doživel 8. januarja letos proti Barceloni, zadnji remi pa 4. februarja proti Getafeju.

Jude Bellingham
Sportal Bellingham zlati deček, Šeško na osmem mestu

 

Real le do točke  Jude Bellingham je dosegel 12. zadetek v sezoni, a je bilo to na koncu dovolj le za točko Reala. | Foto: Reuters Jude Bellingham je dosegel 12. zadetek v sezoni, a je bilo to na koncu dovolj le za točko Reala. Foto: Reuters

Vodilni Real Madrid je soboto gostoval na Benito Villamarinu v Sevillu, kjer je doma neugodni Betis in vknjižil tretji remi v sezoni (1:1). Beli baletniki so v Andaluzijo pripotovali močno oslabljeni. Manjkali so Vinicius Junior, Eder Militao, Thibaut Courtois, Eduardo Camavinga in Aurelien Tchoameni. Je pa Carlo Ancelotti lahko računal na Luko Modrića in Juda Bellinghama, ki je v 53. minuti zadel za vodstvo Reala. Betis je nato trinajst minut kasneje odgovoril z izjemnim zadetkom Aitorja Ruibala, ki je natančno meril s strelom izven kazenskega prostora in s tem postavil tudi končni izid srečanja, čeprav sta imeli obe ekipi v zaključku kar nekaj priložnosti za zadetek, Betis bi lahko v zaključku tekme prišel do popolnega preobrata in treh točk, vendar je poskus Isca z glavo ustavila vratnica. Zeleno-beli so zdaj v la ligi neporaženi že enajst srečanj zapored.

Betis je hkrati ohranil pozitivno serijo na domačem stadionu Benito Villamarin, na katerem v tej sezoni še ni izgubil tekme v prvenstvu. Podobno kot v prejšnji sezoni se Real Madrid iz andaluzijske prestolnice vrača s točko, ob tem, da je na zadnjih desetih gostovanjih na Benitu Villamarin doživel le en poraz. S točko je obenem prekinil serijo treh zmag.

Špansko prvenstvo, 16. krog:

Petek, 8. december:

Sobota, 9. december:

Nedelja, 10. december:

Ponedeljek, 11. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

12 – Bellingham (Real Madrid)
9 – Griezmann (Atletico), Mayoral (Getafe)
8 –  Dovbik (Girona), Lewandowski (Barcelona), Morata (Atletico), Moreno (Villarreal), I. Williams (Athletic) 
– Budimir (Osasuna), Duro (Valencia), Guruzeta (Athletic), Oyarzabal (Real Sociedad)
– Kubo (Real Sociedad), Rodrygo (Real Madrid), Sorloth (Villarreal), Stuani (Girona), Willian Jose (Betis)
...

Koke Jan Oblak
Sportal Joao Felix premagal Oblaka in popeljal Barcelono do zmage
Cristhian Stuani
Sportal V Španiji dišalo po senzaciji, nato je odjeknila petarda
Ne spreglejte