Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
7.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

španski pokal Jan Oblak Jan Oblak Mallorca Real Sociedad Athletic Bilbao Atletico Madrid

Petek, 1. 3. 2024, 7.00

1 mesec, 3 tedne

Španski pokal, polfinale (povratni tekmi)

Boleč poraz Jana Oblaka, pokalni naslov ostaja neuslišana želja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Španski pokal: Athletic Bilbao - Atletico Madrid | Jan Oblak se z Atleticom ni še nikoli uvrstil v finale španskega pokala. | Foto Reuters

Jan Oblak se z Atleticom ni še nikoli uvrstil v finale španskega pokala.

Foto: Reuters

Znan je še drugi finalist španskega pokalnega tekmovanja. Z Mallorco se bo 6. aprila v Sevilli za lovoriko pomerii Athletic Bilbao, ki je že na prvi polfinalni tekmi na Metropolitanu v Madridu pokvaril načrte Atleticu (1:0), na povratni tekmi pa je suvereno dokončal delo z zmago s 3:0. Jan Oblak ni še nikoli osvojil španskega pokala. Tudi letos, čeprav se mu je nasmihala lepa možnost, saj je v osmini finala izločil madridski Real, zanj ne bo imel možnosti. V ekipi je pogrešal kar nekaj pomembnih soigralcev, tudi Francoza Antoina Griezmanna, sam pa prejel tri gole.

Luka Modrić
Sportal Modrić postal junak Reala, Girona spet pred Barcelono

V četrtek zvečer smo si obetali pokalno poslastico v Bilbau, a je Athletic na San Mamesu ne le ubranil tesno prednost, ki si jo je priigral v Madridu in postal prvi, ki je v tej sezoni v gosteh premagal varovance Diega Simeoneja, pač pa je zmagal še enkrat, še veliko bolj zanesljivo in se s skupnim izidom 4:0 prebil v veliki finale španskega pokala. 

Oblakova mreža se je prvič zatresla v 13. minuti, ko sta ga s kombinacijo matirala Nico Williams (podajalec) in Inaki Williams (strelec). V 42. minuti sta še enkrat udarila Williamsa, le da sta bili tedaj vlogi obrnjeni, Inaki je z lepo podajo zaposlil Nica in Athletic je na odmor odšel z lepo prednostjo. Končni izid tekme je v 61. minuti postavil Gorka Guruzeta.  

Atleticu v zadnjih tednih ne gre najbolje, na zadnjih sedmih tekmah so zmagali le enkrat, in se na povratno tekmo osmine finala lige prvakov proti Interju (13. marca v Madridu) podajajo s slabo popotnico. Atletico se tako, odkar zanj brani Jan Oblak, še ni uvrstil v finale španskega pokalnega tekmovanja.

Atletico Madrid - Atletic Bilbao
Sportal Atleticu z Oblakom to še ni uspelo, znova ne kaže najbolje

Athletic Bilbao je v bogati zgodovini osvojil kar 23 pokalnih lovorik, več od njega jih je v Španiji le Barcelona (31). Atletico Madrid je na večni lestvici uspešnosti z desetimi lovorikami na četrtem mestu, pred njim je še Real Madrid (20). Diego Simeone je nazadnje popeljal Atletico do pokalne lovorike v sezoni 2012/13, ko med vratnicama še ni bilo Jana Oblaka. Škofjeločan se je Madridčanom pridružil leta 2014, od takrat pa še čaka na prvi nastop v finalu pokala.

Athletic Bilbao je v bogati zgodovini osvojil kar 23 pokalnih lovorik. | Foto: Reuters Athletic Bilbao je v bogati zgodovini osvojil kar 23 pokalnih lovorik. Foto: Reuters

V torek sta se na stadionu Reale Arena pomerila Real Sociedad in Mallorca. Favoriti so bili Baski, ki jim bolje kaže tudi v španskem prvenstvu, še vedno pa se potegujejo tudi za evropski naslov, saj jih kmalu čaka povratna tekma osmine finala proti PSG, a se je Mallorca izkazala za nadvse neugodnega nasprotnika. Že v prvem polčasu je Real Sociedad zapravil priložnost za vodstvo, ko je strel z enajstih metrov zgrešil Brais Mendez.

V drugem polčasu so najprej udarili gostje in z golom Giovannija Gonzaleza povedli, za izenačenje pa je poskrbel Mikel Oyarzabal. Pri neodločenih 1:1 je ostalo do konca rednega dela, spremembe izida pa ni bilo niti v dveh 15-minutnih podaljških. O prvem finalistu španskega pokala so tako odločale enajstmetrovke, prav strel Oyarzabala je vratar Mallorce ubranil, in to se je izkazalo usodno za Real Sociedad. Vsi preostali strelci so bili namreč uspešni, s 5:4 pa je loterijo dobila Mallorca, ki je španski pokal osvojila enkrat. To je bil leta 2003.

Finale pokalnega tekmovanja bo 6. aprila v Sevilli.

Španski pokal, polfinale (povratni tekmi):

Torek, 27. februar:

Četrtek, 29. februar:

Inter Atletico
Sportal Avstrijec premagal Oblaka in pokvaril jubilej Simeoneju
Antoine Griezmann
Sportal Poškodba Oblakovega soigralca
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Luka Dončić prejel sanjsko darilo
Ne spreglejte