Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
18.25

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

FIFA SP 2018 nogomet svetovno prvenstvo Francija

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 18.25

5 let, 9 mesecev

Po koncu svetovnega prvenstva v Rusiji

SP v številkah: Francozi na prvenstvu zaostajali le devet minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Hrvaška Francija nogomet | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Rusiji se je v nedeljo s finalnim obračunom med Francijo in Hrvaško končalo 21. svetovno prvenstvo v nogometu. Prvenstvo, ki se je v zgodovino zapisalo kot eno najboljših, je bilo rekordno in prelomno v številnih dosežkih.

2 - Panama in Islandija sta bili izmed vseh 32 držav edini, ki sta na svetovnem prvenstvu nastopili prvič.

3 - Francoski trener Didier Deschamps je po Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju šele tretji človek, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka kot igralec in selektor.

Hrvaška Francija nogomet
Sportal Francozi na večni lestvici poskočili na četrto mesto

4 - Na svetovnem prvenstvu so bili podeljeni štirje rdeči kartoni. Zelenico so predčasno morali zapustiti Carlos Sanchez (Kolumbija), Jerome Boateng (Nemčija), Igor Smolnikov (Rusija) in Michael Lang (Švica). Kar trije izmed štirih rdečih kartonov so bili prejeti v skupinskem delu svetovnega prvenstva. Leta 1950 in 1970 na svetovnih prvenstvih ni bilo podeljenega nobenega rdečega kartona, največ jih je bilo leta 2006 v Nemčiji (28).

6 - Najboljši strelec svetovnega prvenstva v Rusiji je s šestimi zadetki postal Anglež Harry Kane. Francoska nogometaša Kylian Mbappe in Antoine Griezmann sta jih dosegla po pet.

Harry Kane je bil s šestimi goli najboljši strelec svetovnega prvenstva. | Foto: Getty Images Harry Kane je bil s šestimi goli najboljši strelec svetovnega prvenstva. Foto: Getty Images

9 - Francija je na vseh svojih tekmah na svetovnem prvenstvu v golih zaostajala le 9 minut in 12 sekund. Svetovni prvaki so bili v zaostanku le na srečanju proti Argentini, ko so izgubljali z 2:1, a na koncu zmagali s 4:3.

12 - Na svetovnem prvenstvu v Rusiji je bilo doseženih kar 12 avtogolov, kar je največ v zgodovini svetovnih prvenstev. Zadnjega je ravno na finalu dosegel Hrvat Mario Mandžukić in tako Francoze popeljal v vodstvo z 1:0.

14 - Brazilskega zvezdnika Neymarja si je javnost bolj kot po predstavah na letošnjem svetovnem prvenstvu zapomnila po valjanju in ležanju na igrišču. Neymar je na prvenstvu kar 14 minut na petih tekmah preležal na tleh.

Hrvaška Francija nogomet
Sportal Srčni Hrvati nemočni, Francozi drugič na vrhu sveta!

14 - Aktualni svetovni prvaki iz Francije so na svetovnem prvenstvu štirinajstkrat zatresli mrežo nasprotnikov. V skupinskem delu so dosegli 3 gole, na tekmi osmine finala so bili s 4:3 boljši od Argentine, v četrtfinalu so mrežo zatresli dvakrat, v polfinalu enkrat, v finalu pa so bili ponovno uspešni štirikrat.

16 - Manchester City je imel na letošnjem prvenstvu največje število svojih igralcev. Sledil je Real Madrid s 15 in Barcelona s 14 nogometaši.

19Kylian Mbappe je bil na finalu svetovnega prvenstva star 19 let, 6 mesecev in 25 dni. Mbappe je poleg Peleja tudi edini najstnik, ki je zadel na finalu svetovnega prvenstva. Mladi Francoz je bil za svoje predstave proglašen tudi za najboljšega mladega nogometaša turnirja v Rusiji. Mbappe ob zadnjem naslovu Francije leta 1998 sploh še ni bil rojen.

Kylian Mbappe je bil proglašen za najboljšega mladega nogometaša na svetovnem prvenstvu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kylian Mbappe je bil proglašen za najboljšega mladega nogometaša na svetovnem prvenstvu. Foto: Guliverimage/Getty Images

29 - Na svetovnem prvenstvu je bilo dosojenih kar 29 enajstmetrovk, sodnikom pa je prvič pomagal sistem VAR. Prejšnji rekord je znašal 18 najstrožjih kazni s svetovnega prvenstva leta 2002. Nogometaši so v zadetek pretopili 22 kazenskih strelov, sedmim izvajalcem pa se je načrt izjalovil. Francozi so izvajali tri enajstmetrovke, vse tri pa je Antoine Griezmann tudi izkoristil.

30 - Francija je na svetovnem prvenstvu tridesetkrat ustrelila v okvir vrat nasprotnikov, mrežo pa so Francozi zatresli štirinajstkrat, od tega sta bila tudi dva avtogola francoskih nasprotnikov.

34 - Število zmag Francije se je po uspehu v finalu na svetovnih prvenstvih povzpelo na 34. Ob tem imajo Francozi 13 remijev in 19 porazov.

Francija
Sportal Francija brez spektakularne igre do naslova

169 - Na svetovnem prvenstvu je bilo doseženih 169 golov, s čimer je prvenstvo v Rusiji le za dva gola zaostalo za rekordnim številom zadetkov na svetovnih prvenstvih, ki ga držita prvenstvi iz leta 1998 in 2014. Na tekmo je bilo v povprečju doseženih 2,4 gola.

186 - Toliko nogometašev, ki so nastopili na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014, je nastopilo tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Didier Deschamps
Sportal Človek redke vrste, ki je spet utišal milijone Francozov

32,4 milijona - Francija je za naslov svetovnih prvakov prejela dobrih 32 milijonov evrov, kar je skoraj tri milijone več, kot je prejel zmagovalec leta 2014 v Braziliji. Med vseh 32 reprezentanc na svetovnem prvenstvu je Fifa razdelila več kot 341 milijonov evrov.

3,4 milijarde - Svetovno prvenstvo v Rusiji naj bi si po prvih podatkih ogledala okoli polovica svetovne populacije.

12,1 milijarde - Rusija je poskrbela za najdražje svetovno prvenstvo v zgodovini teh tekmovanj. Svetovno prvenstvo je v celoti stalo dobrih 12 milijard evrov. Prvič je prvenstvo potekalo na dveh celinah – v Aziji in Evropi. Dve tretjini zneska poravna gostiteljica turnirja, preostalo pa Fifa.

Sportal Med velikim slavjem Francozov umrla dva navijača #video #foto
Ne spreglejte