Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 5. 2020,
19.53

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Natisni članek

Bundesliga Marcus Thuram Jadon Sancho Borussia Dortmund Borussia Mönchengladbach George Floyd ZDA protesti

Nedelja, 31. 5. 2020, 19.53

3 leta, 10 mesecev

Nemiri v zda odmevajo tudi v Evropi

Solidarnost s protestniki v ZDA tudi na nemških nogometnih zelenicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Marcus Thuram | Marcus Thuram je po svojem drugem doseženem golu pokleknil kot Colin Kaepernick. | Foto Reuters

Marcus Thuram je po svojem drugem doseženem golu pokleknil kot Colin Kaepernick.

Foto: Reuters

Po številnih mestih v Združenih državah Amerike se že nekaj dni nadaljujejo politični protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltim prebivalstvom. Iskro upora je zanetil umor Georgea Floyda v Minneapolisu, podporo protestnikom pa sta danes vsak na svoj način izrekla tudi nogometaša iz nemške bundeslige, Marcus Thuram in Jadon Sancho.

Francoski nogometaš Marcus Thuram je na današnji tekmi nemške bundeslige po enem od dveh zadetkov za svojo Borussio Mönchengladbach s simbolično potezo podpore opozoril na rasizem in izrazil solidarnost političnim protestom, ki so se predvsem v ZDA razširili po smrti temnopoltega Georgea Floyda, poroča STA.

Novice Nemiri v ZDA: Trump grozi z uporabo vojske #video

Thuram pokleknil kot Kaepernick

Po drugem zadetku na tekmi z Unionom iz Berlina (njegova Borussia je na koncu zmagala s 4:1) je 22-letni sin nekdanjega svetovnega prvaka Liliana Thurama pokleknil na igrišču in sklonil glavo. S to potezo je posnemal številne temnopolte igralce ameriškega nogometa v ligi NFL, ki tako izražajo podporo boju za pravice temnopoltih in se borijo proti rasizmu na športnem področju.

Obenem pa je ta poteza tudi odziv na demonstracije v ZDA, ki so se začele po smrti temnopoltega Floyda in so usmerjene proti policijskemu nasilju.

Coco Gauff
Sportal 16-letnica se po umoru Georgea Floyda sprašuje: "Sem jaz naslednja?" #video

Simbolično potezo s poklekanjem je leta 2016 med igranjem ameriške himne začel dolgoletni zagovornik boja proti rasni in družbeni neenakosti ter nekdanji podajalec San Francisco 49ers v ligi NFL Colin Kaepernick. Ta je danes v ZDA tudi ustanovil poseben sklad za pravno pomoč protestnikom.

Novice Prestrašeni Američani: "Prosimo vas, delite ta videoposnetek!" #video

Svojega nogometaša je podprla tudi Borussia Mönchengladbach, na Twitterjevem profilu kluba so ob sliki klečečega Thurama zapisali, da gre za poseben trenutek in da slika ne potrebuje pojasnila.

Jadon Sancho z napisom: "Pravica za Georgea Floyda" | Foto: Reuters Jadon Sancho z napisom: "Pravica za Georgea Floyda" Foto: Reuters

Jadon Sancho zahteva pravico za Georgea Floyda

Angleški napadalec Borussie Dortmund Jadon Sancho je podporo gibanju za pravice temnopoltih izrazil z napisom na majici pod dresom. Ob golu, ki ga je Paderbornu zabil v 57. minuti, je razkril napis "Pravica za Georgea Floyda". Sodnik mu je za to podelil rumeni karton.

Nogometaš Schalkeja Weston McKennie pa je na sobotni tekmi z Werderjem svoj prispevek in solidarnost pokazal z nošenjem žalnega traku.

Demonstracije v ZDA postajajo vse bolj nasilne, ameriški mediji poročajo, da so se med protestnike vmešali tudi desničarski skrajneži, ki skrbijo za incidente in podžigajo nasilje. Ameriška policija za umirjanje protestov uporablja vse agresivnejše metode.

Preberite še:

Eintracht FRankfurt
Sportal Eintracht še poglobil krizo Werderja
Ne spreglejte