Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
31. 5. 2020,
16.01

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

39

Natisni članek

George Floyd protest ZDA

Nedelja, 31. 5. 2020, 16.01

3 leta, 10 mesecev

"Podkurite jim, fantje!"

Prestrašeni Američani: "Prosimo vas, delite ta videoposnetek!" #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

39

V ameriškem mestu Minneapolis, ki ga zaradi umora temnopoltega Georga Floyda s strani policista že nekaj dni pretresajo nasilni protesti, so uvedli policijsko uro, ki pa je številni meščani ne spoštujejo. Da bi jih prisilile, da ne bi zapuščali domov, so se mestne oblasti v soboto odločile za drastičen ukrep. V mirnih stanovanjskih soseskah so z gumijastimi naboji in barvnimi kroglicami streljali na civiliste, ki so dogajanje opazovali s teras svojih domovanj.  

Novice Nemiri v ZDA: Trump grozi z uporabo vojske #video

Na največjem spletnem forumu Reddit se je pojavil poziv ameriških uporabnikov k delitvi zgornjega videoposnetka iz ene od predmestnih sosesk Minneapolisa, kjer so se v soboto policisti s streljanjem spravili na lastnike domov.

V videoposnetku je mogoče slišati policiste, ki civilistom ukazujejo, naj se zaprejo v svoje domove, saj je policijska ura, ki je trenutno uvedena v Minneapolisu, že mimo. Ker tega niso storili takoj, so policisti dobili ukaz "Podkurite jim, fantje" in nanje začeli streljati s pištolami za paintball in gumijastimi naboji. 

Coco Gauff
Sportal 16-letnica se po umoru Georgea Floyda sprašuje: "Sem jaz naslednja?" #video

V več ameriških mestih po protestih danes napeto

Ameriške oblasti so bile v zadnjih dneh sicer na udaru kritik zaradi nasilnega obračunavanja s protestniki, ki so se na ulice podali zaradi umora temnopoltega Američana Georga Floyda, s klečanjem na njegovem vratu ga je ubil policist Derek Chauvin.

Protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki so se marsikje sprevrgli v izgrede in uničevanje, so včeraj ponoči in danes sicer še naprej potekali v več ameriških velemestih. Po ulicah patruljira na tisoče policistov in pripadnikov nacionalne garde, piše STA.

Tudi v Londonu protesti proti policijskemu nasilju v ZDA

 Zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda so se demonstranti danes zbrali tudi v Londonu. Več kot tisoč protestnikov se je sprehodilo mimo poslopja ameriškega veleposlaništva v britanski prestolnici. Tudi na trgu Trafalgar se je zbralo več sto ljudi.

Protestniki so med drugim nosili napise Black lives matter (Črna življenja štejejo) in Justice for George Floyd (Pravica za Georgea Floyda).

46-letnega Floyda so policisti v ponedeljek aretirali, ker naj bi v trgovini plačal s ponarejenim bankovcem. Eden od štirih policistov, ki so sodelovali pri aretaciji, Derek Chauvin je osumljencu več minut s kolenom pritiskal na vrat. Ko je Floyd tožil, da ne more dihati, ga niso poslušali, a kmalu zatem je nehal dihati in je umrl še pred prihodom reševalcev. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona 46-letnega Floyda so policisti v ponedeljek aretirali, ker naj bi v trgovini plačal s ponarejenim bankovcem. Eden od štirih policistov, ki so sodelovali pri aretaciji, Derek Chauvin je osumljencu več minut s kolenom pritiskal na vrat. Ko je Floyd tožil, da ne more dihati, ga niso poslušali, a kmalu zatem je nehal dihati in je umrl še pred prihodom reševalcev. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Novice Donald Trump zagrozil z "zloveščim orožjem" #video
Ne spreglejte