Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 5. 2020,
16.32

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

31

Natisni članek

Donald Trump protest ZDA

Sobota, 30. 5. 2020, 16.32

3 leta, 10 mesecev

Donald Trump zagrozil z "zloveščim orožjem" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

31

 Predsednik ZDA Donald Trump je po petkovih protestih pred Belo hišo pohvalil profesionalnost Tajne službe, hkrati pa opozoril protestnike, da bi jih, če bi se jim uspelo prebiti čez ograjo, "pričakali pobesneli psi in zlovešče orožje". Menil je tudi, da so ti protestniki onečastili spomin na Georgea Floyda, ki je bil ubit v Minneapolisu.

nemiri, ZDA, protesti
Novice Nemiri v ZDA: protestniki tudi nad CNN #video #foto

Protesti, ki jih je povzročila smrt temnopoltega Floyda v Minneapolisu, ko je policist z nogo na vratu tiščal ob tla in ga zadušil, so se v minulih nočeh razširili tudi na številna druga mesta po ZDA. Protestniki so se zbrali tudi pred Belo hišo, piše STA.

Protestniki in obroč policistov pred Belo hišo. | Foto: Reuters Protestniki in obroč policistov pred Belo hišo. Foto: Reuters

Trump zelo zadovoljen s Tajno službo

Kot je Trump sporočil v nizu tvitov, je dogajanje pred Belo hišo spremljal tudi sam. Pohvalil je delo in profesionalnost Tajne službe, ki skrbi za njegovo varnost. "Bil sem notri, opazoval vsako potezo in ne bi se mogel počutiti bolj varnega," je zapisal.

"Pustili so 'protestnike', da so kričali in bentili, kolikor so hoteli, a ko je kdo postal preveč predrzen ali neprimeren, so ga hitro umirili, grobo. Niso dojeli, kaj jih je zadelo. Prednje linije so zamenjali sveži agenti, magično," je opisal ravnanje agentov Tajne službe.

"Tistemu, ki bi prebil ograjo Bele hiše, bi se slabo pisalo"

Proteste je Trump opisal kot "veliko množico, profesionalno organizirano", a da se nikomur ni uspelo niti približati temu, da bi lahko prebil ograjo. "Če bi, bi ga pričakali najbolj pobesneli psi in najbolj zlovešče orožje, kar jih je kdaj videl. Takrat bi bili ljudje zelo resno poškodovani, najmanj. Veliko agentov Tajne službe je samo čakalo na akcijo," je še napisal Trump.

Medtem ko je pohvalil hladnokrven in profesionalen odziv Tajne službe, pa je na drugi strani okrcal županjo prestolnice Muriel Bowser, "ki vedno išče denar in pomoč", tokrat pa da ni dopustila pomoči mestne policije. "Ni njihovo delo. Lepo," je komentiral predsednik.

Za protestnike pred Belo hišo je sicer dejal, da so prišli zgolj "povzročat težave", da pa imajo sicer malo skupnega s spominom na ubitega Floyda. "Tajna služba jih je obvladala z lahkoto," dodal. Hkrati pa namignil, da bi bil danes čas za protiproteste pred Belo hišo oz. za zborovanje v podporo "veliki Ameriki", še piše STA.

Donald Trump
Novice Velika zamera Donalda Trumpa: si bo premislil?
Ne spreglejte