Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
6. 2. 2018,
12.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

slovenska futsal reprezentanca Igor Osredkar futsal euro 2018

Torek, 6. 2. 2018, 12.45

6 let, 2 meseca

Pogovor s kapetanom Igorjem Osredkarjem po koncu Eura 2018

Smešno in žalostno obenem: "Vemo, koliko jih je, pa se gredo te stvari"

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Slovenija Srbija futsal | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenija je nastope na evropskem prvenstvu v futsalu končala v četrtfinalu, ko je morala z 0:2 priznati premoč velesili Rusiji. Čeprav ni dosegla zadetka, je Rusija ni nadigrala, na koncu pa je odločilo tisto, kar gre že dolgo v nos mnogim, tudi kapetan Igorju Osredkarju. Slovenijo sta iz tekmovanja vrgla odlična Brazilca z ruskim potnim listom Eder Lima in Robinho.

"Meni ni težko tega povedati naglas. Vsi vemo, kakšen narod je Rusija, in vemo, koliko jih je. Da si morajo pomagati z Brazilci, je malo smešno ali - če hočete - žalostno. To počnejo že dolgo, to ni nova stvar. Morate pa vedeti, da Brazilci to počnejo le za denar. Nimajo nobene povezave s to državo in nikoli ne bodo za svoj grb dali od sebe toliko kot mi, ki smo res ponosni, da smo Slovenci. To se v določenih pogledih vidi tudi v igri, a kot rečeno, to je njihova stvar, naj počnejo, kar želijo," je o brazilski "problematiki" v najbogatejših nacijah na tem Euru spregovoril slovenski kapetan Igor Osredkar.

Eder Lima je načel mrežo Slovenije. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Eder Lima je načel mrežo Slovenije. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Brazilcev je na tem evropskem prvenstvu več kot 20, kar je res dokaj neobičajen pojav, po nekaterih virih pa naj bi štirje ruski Brazilci (Lima, Robinho, Romulo, Esqardinha) za tekmovanje dobili več kot deset tisoč evrov "plače", ob morebitni lovoriki pa zagotovo še veliko več.

Pozitivna ocena

Slovenija je svoje nastope v Stožicah končala v četrtfinalu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenija je svoje nastope v Stožicah končala v četrtfinalu. Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenija je tako končala tekmovanje, ki ga lahko zagotovo označimo pozitivno. "Ni lepo prvenstva zapustiti s porazom. Bili smo prvi v skupini smrti, osvojili štiri točke, nato pa naleteli na enega najmočnejših tekmecev na tem prvenstvu. Odigrali smo korektno tekmo, v kateri nismo bili nadigrani. Škoda, da po tisti priložnosti v prvem polčasu nismo zadeli. Tekma bi se zagotovo zapeljala v drugo smer. Tudi po zaostanku smo verjeli v to, da lahko izenačimo, in imeli tri, štiri res lepe priložnost, a žoga ni šla v gol," je po tekmi objokoval zamujeno priložnost.

Kaj bi bilo, če bi bilo ...

Tudi utrujenost je terjala svoj davek. Po epski zmagi nad Italijo so imeli le en dan počitka. "Ko se je tekma bližala koncu, se je to dalo opaziti. Naša ekipa ni profesionalna in to se mora nekje poznati. Če bi imeli dva dni počitka, bi bili zagotovo bolj sveži. Vseeno mislim, da smo padli častno. Še zdaj mi zaigra srce, ko pomislim na to, kako smo trikrat do zadnjega kotička napolnili Stožice. To je poezija, marsikateri šport v Sloveniji se lahko skrije in lahko smo ponosni na to."

Ena redkih napak, ki so jo Rusi znali izkoristiti:

Kako bi ocenili nastop futsal reprezentance na domačem Euru 2018?

  • Zelo pozitivno, nisem pričakoval/-a toliko. Fantje si zaslužijo le čestitke.
    89,63 %
    761 glasov
  • Lahko bi bilo bolje. Tako lepe priložnosti za odličje ne bo nikoli več.
    5,06 %
    43 glasov
  • Slabo. Reprezentanca potrebuje spremembe.
    1,77 %
    15 glasov
  • Futsal? Kakšen šport je to?
    3,53 %
    30 glasov
Oddanih 849 glasov

Kaj bo prinesla prihodnost, še ne ve ...

Za konec smo kapetana vprašali tudi o prihodnosti. Po takem spektaklu v Stožicah, ki je postavil nove smernice za vse, bo slovenski futsalist težko doživel še kaj lepšega. "Že pred turnirjem smo vedeli, da bo to za mnoge, če ne za vse nas, vrhunec naših karier. Treba bo vse skupaj prespati, analizirati in zbistriti glavo. Za razmišljanje o prihodnosti je še prekmalu," je ostal skrivnosten Igor Levjesrčni, za katerega vemo, da še ni rekel zadnje in da lahko Sloveniji s svojimi izkušnjami še kako pomaga.

"Prekmalu je še, da bi govorili o prihodnosti." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Prekmalu je še, da bi govorili o prihodnosti." Foto: Urban Urbanc/Sportida

... a za slovenski futsal se ni treba bati

Dodaja, da se v futsalu v Sloveniji dobro dela in da se za prihodnost tega športa ni treba bati, mogoče pa kmalu napoči tudi dan, ko se bo Slovenija borila za odličja. Ne manjka več veliko.

"Dokazali smo, da smo v samem vrhu in da se lahko kosamo z vsakim. Je pa dejstvo, da moraš imeti tudi nekaj sreče. Mi smo že po žrebu vedeli, da se bomo za življenje borili od prve tekme. Za nas je bila že prva tekme finale, na koncu smo padli v tretjem. Mala Slovenija je svojevrsten fenomen, saj vemo, koliko drugi vlagajo v ta šport.

Imajo skoraj več trenerjev kot mi vseh igralcev. Denar tam ni težava, tukaj je malce drugače. A to je znan problem, vseeno upam, da se bo po tem prvenstvu veliko mladih fantov odločilo za ta šport. Treba je delati naprej, mi smo delovni narod in ne dvomim, da bo tako tudi v prihodnje. Veliko je mladih fantov, ki nas že brcajo v zadnjo plat. Nekateri so že zraven, imamo tudi selekciji U19 in U17, tako da se za prihodnost ne bojim. V Sloveniji se bo še govorilo o futsalu, o tem ni niti najmanjšega dvoma."

Utrinki s tekme med Slovenijo in Rusijo (Urban Urbanc/Sportida):

Fotogalerija
1 / 90
Ne spreglejte