Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
12.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

Natisni članek

Alen Fetić futsal euro 2018 futsal Stožice

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 12.00

6 let, 2 meseca

Kako si slovenski reprezentanti v futsalu služijo denar?

Slovenija se v teh dneh klanja skladiščniku, poštarju, prometniku ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

Slovenija futsal reprezentanca | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kdo so slovenski športni junaki, ki so v zadnjih dneh v futsalu, vedno bolj priljubljenem dvoranskem nogometu, obnoreli domovino? V soboto so šokirali svetovno velesilo Italijo, ki ima v svojih vrstah profesionalce, vajene dobrih zaslužkov. V slovenskem taboru se ubadajo z drugačno realnostjo. Večina reprezentantov vsakodnevno hodi v službe. Futsalu se posvečajo šele v prostem času, a jih to ni zmotilo pri tem, da so jo zagodli italijanskim favoritom in ostali v boju za medalje.

O tem, kako se počuti slovenski reprezentant, ki vsak dan hodi v službo, je pred evropskim prvenstvom veliko povedal Alen Fetić. Eden najboljših slovenskih igralcev futsala je zaposlen v kontrolnem oddelku podjetja, ki proizvaja avtomobilske luči. Futsal igra v Litiji in spada med športne neprofesionalce.

Kako si slovenski reprezentanti v futsalu služijo denar?

Reprezentant (klub) Položaj Osnovni vir prihodkov (poklic)
Damir Puškar (Dobovec) vratar skladiščnik pri Državni založbi Slovenije
Vid Sever (Litija) vratar vodja gradbenih projektov
Dejan Bizjak (Lazio, Italija) branilec profesionalec v Italiji
Rok Mordej (Dobovec) branilec prometnik (disponent) v transportnem podjetju Krivec
Igor Osredkar (Novo Vrijeme Makarska, Hrvaška) branilec profesionalec na Hrvaškem
Tilen Štendler (Prata, Italija) branilec krupje v Novi Gorici
Teo Turk (Litija) branilec delavec v podjetju Amis Trend, ki izdeluje balirke, transportne trakove in transportne verige
Žiga Čeh (Dobovec) branilec amater v Sloveniji
Kristjan Čujec (Dobovec) napadalec študent gospodarskega inženiringa
Matej Fideršek (Tommy Split, Hrvaška) napadalec profesionalec na Hrvaškem
Anže Širok (Oplast Kobarid) napadalec bančni svetovalec za fizične osebe v banki Addiko Bank
Alen Fetić (Litija) napadalec delo v kontrolnem oddelku v podjetju Hella, ki izdeluje avtomobilske luči
Denis Totošković (Litija) napadalec kurir hitre pošte (hitri poštar)
Gašper Vrhovec (Litija) napadalec solastnik gradbenega podjetja in restavracije, ukvarja se tudi s prodajo kave

Nogomet ali služba? Odločitev ni lahka.

Prvi vratar slovenske reprezentance Damir Puškar si denar služi kot skladiščnik. Zanimivo je, da v skladišču dela tudi legendarni slovenski igralec futsala in ambasador EP 2018 Mile Simeunović.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Prvi vratar slovenske reprezentance Damir Puškar si denar služi kot skladiščnik. Zanimivo je, da v skladišču dela tudi legendarni slovenski igralec futsala in ambasador EP 2018 Mile Simeunović. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na evropskem prvenstvu lahko nastopa, ker si je v službah zagotovil neplačan dopust. "Svojega dopusta za reprezentanco ne moreš dati, bomo pa dobili neplačan dopust. Vsi pa vemo, kaj to pomeni. Ni malice, ni prevoza … To je velik minus, konec meseca se to pozna. Finančno si na koncu meseca na negativnem, a je tu ljubezen do nogometa. Ko prideš na igrišča in poslušaš himno, pozabiš na vse to," je v pogovoru za STA razkril Fetić. V karieri si je kruh že služil v tujini (Hrvaška, Srbija), nato pa se je ustalil v domovini.

Spomladi bo postal očka, futsal pa igra v prostem času, ki mu ostane na voljo po vsakodnevni službi. Zahvaljuje se delodajalcem, da so mu omogočili igranje na evropskem prvenstvu z neplačanimi dopusti. "Lahko bi se zgodilo, da bi se moral odločiti: nogomet ali služba. To niso lahke zadeve," se zaveda 26-letni Ljubljančan.

Lahko Slovenci v četrtfinalu EP v futsalu presenetijo Rusijo?

  • Da.
    85,75 %
    1835 glasov
  • Ne.
    14,25 %
    305 glasov
Oddanih 2140 glasov

Vstane zgodaj zjutraj, domov se vrača pozno zvečer

Alen Fetić priznava, da je težko povezovati službo, družino in nogomet. Futsal igra zaradi ljubezni. | Foto: Vid Ponikvar Alen Fetić priznava, da je težko povezovati službo, družino in nogomet. Futsal igra zaradi ljubezni. Foto: Vid Ponikvar Kakšen pa je njegov delovnik? Vsak dan se zbudi 15 minut pred peto uro zjutraj, nato dela v proizvodnji do pol treh, po kratkem počitku pa ga že čakajo obveznosti na treningu futsala. Domov prihaja ob enajstih zvečer.

"To je zelo naporno. Težko je povezovati službo, družino, nogomet. Moje osebno mnenje je, da je veliki nogomet postal velik biznis. Jaz sem igral ta nogomet in to ga uničuje, tudi preveč tehnologije je. Vse je šlo v višave, 150, 200 milijonov, nekateri pa nimajo hrane. Igralci niso vredni 50, 100 milijonov. A tako je. Je težko, v Sloveniji igramo nogomet zato, ker ga imamo radi, upam pa, da se bo nekoč to spremenilo," si želi slovenski reprezentant v futsalu, ki je v mlajših letih treniral veliki nogomet pri Olimpiji, nato pa večjo žogo zamenjal za tisto, ki jo uporabljajo mojstri futsala.

Svoje znanje bo razkazoval tudi zvečer, ko se bosta Slovenija in Rusija ob 21. uri pomerili na četrtfinalnem srečanju evropskega prvenstva. Zmagovalec bo od medalje oddaljen le še milimetre. To bi bila šele zgodba, če bi se na stopničke povzpela gostiteljica Slovenija, ki jo sestavljajo pretežno športni neprofesionalci.

V slovenski reprezentanci je le nekaj športnih profesionalcev. Večina igralcev vsakodnevno hodi v službo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V slovenski reprezentanci je le nekaj športnih profesionalcev. Večina igralcev vsakodnevno hodi v službo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Status Rusov, današnjih tekmecev, je povsem drugačen. Tam ni govora o neprofesionalcih. Prav vsi se lahko pohvalijo z lepimi zaslužki, o katerih lahko večina slovenskih reprezentantov le sanja ...

 

Ne spreglejte