Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
4. 2. 2018,
8.44

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

futsal futsal euro 2018 Igor Osredkar Italija

Nedelja, 4. 2. 2018, 8.44

6 let, 2 meseca

Kapetan Igor Osredkar po uvrstitvi med osem najboljših

Klik v slačilnici jih je podžgal: "Če je to zadnjih 20 minut, naj bo peklensko!"

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Futsal Euro 2018 Italija Slovenija | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenci so se v slogu najboljših futsal reprezentanc na svetu uvrstili v četrtfinalu domače Eura 2018. Po zaostanku z 0:1 so po dveh zadetkih kapetana Igorja Osredkarja prišli do popolnega preobrata (2:1) in ene od največjih in najpomembnejših zmag v slovenski zgodovini futsala.


Slovenci so kot domačini vedeli, kaj potrebujejo proti dvakratnemu evropskemu prvaku, a vse skupaj so morali udejanjiti še na igrišču. Kljub slabemu začetku so na koncu na krilih navijačev in neizmerne borbenosti prišli do želenega rezultata.

''Proti Italiji smo se metali na glavo, se metali po igrišču ter na koncu pokazali, da smo res prava reprezentanca, ki zna igrati futsal in si zasluži biti del evropske elite. Vemo, da smo, ko smo agresivni in igramo na meji incidenta, nevarni vsakomur. Na prvi tekmi nam je tega malce manjkalo, na drugi pa mislim, da smo se v tem elementu odlično odrezali,'' je uvodoma dejal kapetan Igor Osredkar, ki je sicer dosegel oba zadetka, a daleč od tega, da bi bil le on junak te senzacije, o kateri se bo še govorilo. Junaki so prav vsi igralci kot tudi strokovno vodstvo.



Srbski nesmisel in poklon navijačem

Po fantastični tekmi proti azzurrom so dvomljivcem zaprli usta. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Po fantastični tekmi proti azzurrom so dvomljivcem zaprli usta. Foto: Urban Urbanc/Sportida Tudi do slovenskega kapetana je prišla srbska opomba, da obstaja verjetnost, da se lahko Slovenci z Italijani dogovorijo za remi, ki bi obe reprezentanci popeljal v izločilne boje.

''Vsi so nas to spraševali, a mi smo športniki in igramo po zakonih ferpleja. To smo danes pokazali od prve sekunde in veliko gledalcem, ki so nas po tistem nesrečnem remiju že odpisali, zaprli usta. Po tisti tekmi sem vsem navijačem, ki so nas prišli spodbujat, obljubil, da bomo proti Italiji igrali na zmago, in tako je tudi bilo. S tem smo se jim vsaj malce odkupili za malce slabšo predstavo proti Srbiji, navijači pa so spet dokazali, da smo Slovenci športni narod, da imajo radi futsal. Res kapo dol,'' se je navijačem, ki so tako kot futsalisti na igrišču sami po glasnem navijanju naredili korak naprej, poklonil izkušeni slovenski kapetan, ki je prikimal, da pred takimi gledalci še ni igral.

Vrhunec njihovih karier

''Igrati v takem vzdušju je res nekaj neverjetnega. To je zagotovo vrhunec naših karier, a ni še konec, moramo se odpočiti in pripraviti na naslednjega tekmeca,'' se je z mislimi že preselil na ponedeljkovega tekmeca v četrtfinalu, ki bo močna Rusija, aktualna svetovna podprvakinja: ''Z Rusi smo že nekajkrat igrali. Gre za vrhunsko ekipo, ki v skupini po mojem mnenju ni pokazala vsega, kar zna. Imajo širino in vem, da nas čaka izjemno težka skupina. A to je naš dom, naša dvorana, od sebe bomo dali 300 odstotkov, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo. Cilj je dosežen, gremo uživat tudi proti Rusom.'' 

Posebna gesta ob zadetkih

Litijan se je spomnil tudi na ženo in hčerko. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Litijan se je spomnil tudi na ženo in hčerko. Foto: Urban Urbanc/Sportida Osredkar je oba zadetka posvetil svojima princeskama, ki sta njegovi največji navijačici.

''Res je, da zadetke posvečam svoji hčerkici in ženi, ki ju imam neizmerno rad. Prvi je bil za hčerkico, drugi za ženo. Verjamem, da sta se tudi veselili. Mislim, da si lepšega trenutka za tako slavje ne bi mogel izbrati,'' je pojasnil nekdanji Litijan, ki si zdaj kruh služi na Hrvaškem, pri ekipi Makarska.

Od kod moč?

Če je Slovenija v preteklosti že velikokrat tudi najboljšim na svetu parala živce v prvih 20 minutah, je v drugem polčasu praviloma padla. A tokrat je bila slika obrnjena. ''Ob polčasu smo se pogledali v oči in si dejali, če je to zadnjih 20 minut na tem prvenstvu, naj bo teh 20 minut peklenskih. S to miselnostjo smo vstopili tudi v drugi polčas. Nismo želeli še enkrat razočarati navijačev. Leteli smo na njihovih krilih in se na koncu zasluženo uvrstili v izločilne boje,'' je načrt za drugi del, ki se je spremenil v pravljico, opisal Osredkar in za konec še dodal, da mu ni žal, da je šla Italija že pripravila kovčke.

Slovenija se bo za polfinale udarila z Rusijo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenija se bo za polfinale udarila z Rusijo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Italija krivec, da je zmaga še bolj sladka

''Ta tekma je nova najljubša v moji reprezentančni karieri. Igrali smo pred desettisočglavo množico. Vemo, kakšen narod so Italijani. So zelo samozavestni in na trenutke polni samih sebe. Ekipe se ločijo po srcu in borbenosti. Tudi oni se borijo za svoje barve, a ne tako kot mi. In ne s tako vnemo. Kaj naj rečem, poslali smo domov evropske prvake izpred štirih let v Belgiji, kar vsemu skupaj daje še dodaten čar.''

Lahko Slovenci v četrtfinalu EP v futsalu presenetijo Rusijo?

  • Da.
    85,75 %
    1835 glasov
  • Ne.
    14,25 %
    305 glasov
Oddanih 2140 glasov
Ne spreglejte