Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2017,
0.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

1

Natisni članek

Filip Valenčič Denis Popović Tim Matavž Samir Handanović Josip Iličić Jasmin Kurtić Jan Repas Matic Črnic NK Rijeka Slaviša Stojanović Luka Elsner legionarji Andraž Šporar Miha Zajc Matjaž Kek Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 3. 10. 2017, 0.05

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Veličastna zmaga Keka po milanskem šoku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

1

Za nami je zadnji nogometni konec tedna pred reprezentančnim premorom,. Reprezentanti, ki jih je za odločilni, zadnji dve tekmi rednega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Angliji (London, 5. oktober) in Škotski (Ljubljana, 8. oktober) imenoval selektor Srečko Katanec, so bili na delu še zadnjič pred ponedeljkovim zborom. Kako jim je šlo? In kaj se je dogajalo s preostalimi Slovenci v tujini?

Matjaž Kek je z Rijeko v nedeljo v Zagrebu pomendral novopečenega prvoligaša Rudeš s 5:1. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek je z Rijeko v nedeljo v Zagrebu pomendral novopečenega prvoligaša Rudeš s 5:1. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: s Pafosom je v soboto v prvi ciprski ligi osvojil drugo zaporedno zmago. Doma je bil z 2:1 boljši od Ermisa in na lestvici z osmimi osvojenimi točkami poskočil na visoko tretje mesto. Treba je tudi upoštevati, da je odigral tekmo manj od vodilnega dvojca. To sta na Cipru Anorthosis (14 točk) in AEK Larnaka (10).

Matjaž Kek: med tednom je z Rijeko v ligi Europa gostoval pri sedemkratnem evropskem prvaku in doživel še drugi poraz v skupinskem delu tega tekmovanja na drugi tekmi, potem ko so Milančani gol za zmago s 3:2 dosegli v 94. minuti. Po dramatičnem porazu ni skrival razočaranja in nekaterim igralcem namenil veliko kritiko.

Kritika je zalegla, saj se je v nedeljo v 11. krogu hrvaškega prvenstva v veličastnem slogu vrnil v zmagovalne tirnice. V Zagrebu je s 5:1 premagal novinca v ligi, Rudeš, ki ga je v prejšnji sezoni vodil zdajšnji trener Olimpije Igor Bišćan. Rečani po prvem polčasu niso bili zadovoljni z rezultatom, saj je bilo le 1:1, nato pa so v nadaljevanju prizadejali Zagrebčanom visok poraz. Po dva zadetka sta dosegla nekdanji švicarski reprezentant Mario Gavranović in Brazilec Heber. Od 67. minute, ko je bilo že 4:1 za Rijeko, je igral tudi Matic Črnic.

Zadetki na dvoboju med Rudešom in Rijeko:

Rijeka za vodilnim Dinamom, ki je v soboto v gosteh s 5:2 pomendral Cibalio in že odigral dvoboj 11. kroga, zaostaja štiri točke.

Slaviša Stojanović: nekdanji selektor Slovenije je z Rigo v latvijskem prvenstvu prekinil zmagoviti niz. Po treh zaporednih zmagah je skočil na drugo mesto prvenstvene lestvice, nato pa v sobotnem derbiju, nesporednem vrhuncu 21. kroga, doma ostal brez točk proti vodilnemu klubu Spartaks Jürmala (0:1). Zaostanek za prvouvrščenim se je tako povečal na sedem točk.

Jan Oblak je v soboto na gostovanju pri Leganesu zaklenil vrata in poskrbel za nekaj zelo odmevnih posredovanj. | Foto: Reuters Jan Oblak je v soboto na gostovanju pri Leganesu zaklenil vrata in poskrbel za nekaj zelo odmevnih posredovanj. Foto: Reuters

Slovenski reprezentanti v tujini:

Vratarji:

Jan Oblak: Atletico Madrid je pričakoval, da bo na gostovanju pri Leganesu v 7. krogu španskega prvenstva upravičil vlogo favorita in s četrto zaporedno prvenstveno zmago zadržal drugo mesto. To mu ni uspelo. Izbranci Diega Simeoneja v napadu niso bili dovolj nevarni, da bi zatresli domačo mrežo (0:0).

Na drugi strani so gostitelji nekajkrat nevarno ogrozili vrata Atletica, a se je izkazal Škofjeločan. Prvi vratar slovenske izbrane vrste, ki si je prislužil najvišje ocene pri Atleticu, je najbolj navdušil v 60. minuti, ko je mojstrsko ubranil strel Maročanu Nabilu El Zharju. Branil je vso tekmo.

Kako je Jan Oblak ubranil strel El Zharju?

Vid Belec: z novincem v prvi italijanski ligi Beneventom brez točk ostaja tudi po sedmem prvenstvenem krogu. V nedeljo je pred domačimi navijači gostil Inter in izgubil z 1:2. Branil je vso tekmo.

Jan Koprivec: s Pafosom je v prvi ciprski ligi v soboto doma z 2:1 zmagal nad Ermisom, ki je pri dnu lestvice. Branil je vso tekmo.

Miha Mevlja je v Zenit poleti prišel za osem milijonov evrov in se hitro ustalil v začetni enajsterici. | Foto: Reuters Miha Mevlja je v Zenit poleti prišel za osem milijonov evrov in se hitro ustalil v začetni enajsterici. Foto: Reuters

Branilci:

Boštjan Cesar: s Chievom je v nedeljo v italijanski prvi ligi z 2:1 premagal Fiorentino pred domačimi navijači. Igral je od 70. minute. Ko je vstopil na igrišče, je bil na semaforju že izpisan končni izid.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution se je v noči na nedeljo pomeril z Atlanto United, gledalci pa s zaman čakali na zadetke. Ostalo je pri 0:0, klub iz predmestja Bostona pa na lestvici vzhodne konference med 11 klubi zaseda šele osmo mesto, tako da bo se zelo težko uvrstil v končnico. Po koncu rednega ligaškega dela bo sezono nadaljevalo šest najboljših klubov. Nekdanji kapetan Olimpije je igral od prve do zadnje minute.

Bojan Jokić: z Ufo je v ruski premier ligi v nedeljo ostoval v Moskvi pri udeleženki lige prvakov CSKA in remiziral brez zadetkov. Na igrišču je bil od prve do zadnje minute.

Miha Mevlja: z Zenitom ostaja nepremagan. V ligi Europa je po dveh tekmah stoodstoten, v prvenstvu po 12 krogih vodi z naskokom dveh točk. V nedeljo je pri gostovanju prii zadnjeuvrščenem Anžiju pričakoval zmago, na koncu pa osvojil točko (2:2). Primorec je odigral 80 minut. Ko je zapustil igro, je Zenit zaostajal z 2:1, nato pa pet minut pred koncem rednega dela izenačil na 2:2.

Aljaž Struna: s Palermom je v drugi italijanski ligi v soboto gostoval pri Ascoliju in remiziral z 0:0. Na igrišču je bil od prve do zadnje minute.

Miral Samardžić: potem ko ga septembra ni bilo v reprezentanci, ga je selektor zdaj spet vrnil vanjo. Pred reprezentančnim zborom je v nedeljo z Anžijem Mahačkalo, ki je na zadnjem mestu, presenetil vodilnega Zenita reprezentančnega soigralca Mevlje. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (2:2), Jeseničan pa je na igrišču prebil le prvi polčas. To je bila šele deveta točka Anžija v tej sezoni.

Nejc Skubic: s Konyasporom, v dresu katerega se je med tednom izkazal s podajo za zgodovinsko zmago v skupinskem delu lige Europa, je v nedeljo v 7. krogu prve turške lige v gosteh pri Malatyasporju remiziral z 1:1. Igral je vso tekmo..

Valter Birsa je pri zmagi Chieva nad Fiorentino prišel do druge podaje v tej sezoni. Dosegel je tudi en gol. | Foto: Getty Images Valter Birsa je pri zmagi Chieva nad Fiorentino prišel do druge podaje v tej sezoni. Dosegel je tudi en gol. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: s Chievom je v nedeljo v italijanski prvi ligi z 2:1 premagal Fiorentino pred domačimi navijači.  Igral je do 73. minute. Pred tem je v 25. minuti podal za gol dvakratnega strelca Lucasa Castra, ki je poravnal izid na 1:1. Ko je odšel na klop, je bil na semaforju že izpisan končni izid.

Rene Krhin: v prejšnjem krogu je dočakal debi v majici Nantesa, ko je v igro vstopil s klopi. Tokrat priložnosti za igro ni dobil. Na njo je vso tekmo zaman čakal na klopi. Nantes je tudi brez njegove pomoči spet zmagal, z 1:0 je bil boljši od Metza.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v nedeljo v 7. krogu italijanskega prvenstva poskrbela, da Juventus ni več stoodstoten. Moštvo iz Bergama je remiziralo z 2:2, potem ko se je vrnilo po zaostanku z 0:2. Slovenski vezist je bil v začetni postavi Atalante in z igrišča odšel po 56 minutah. Ko je šel na klop, je Atalanta zaostajala z 1:2.

Jan Repas: odkar je konec poletja prestopil iz Domžal v Caen, je zaigral od prve minute na vseh tekmah svojega moštva. Tako naj bi bilo tudi v soboto, ko je s soigralci prišel do pete zmage Rennesa v zadnjih šestih prvenstvenih tekmah. Caen je zmagal z 1:0. Nekdanji Domžalčan je bil na igrišču do 64. minute. Ko je odšel na klop, je bil na semaforju že izpisan končni izid. Caen je v prvi francoski ligi na visokem petem mestu.

Rajko Rotman: z Götzepejem je v nedeljo v prvi turški ligi izgubil doma z nekdanjim klubom Istanbulom Basaksehirjem (1:2). Odigral je prvi polčas, ki so ga gostitelji izgubili z 0:2.

Benjamin Verbič: s Köbenhavnom je v prvi danski ligi v nedeljo razočaral navijače in izgubil pri Lyngbyju (1:3). Vojničan je odigral vso tekmo, branilec danskega naslova pa je v 11. krogu izgubil tretjič v tej sezoni, Za vodilnim Nordsjaellandom zaostaja pet točk.

Andraž Šporar je spet dočakal priložnost v dresu Arminie in jo izkoristil na najlepši način. | Foto: Getty Images Andraž Šporar je spet dočakal priložnost v dresu Arminie in jo izkoristil na najlepši način. Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: izkušeni napadalec, ki ga na zadnji reprezentančni akciji septembra ni bilo, se je nekoliko presenetljivo znašel na zadnjem selektorjevem seznamu, saj v klubu sploh ne igra. Na prvih osmih prvenstvenih tekmah Darmstadta v drugi nemški ligi ga ni bilo niti na klopi moštva, ki ga je pred enim letom, takrat še kot prvoligaš, od Rijeke odkupilo za dva milijona evrov, kar je klubski rekord.

Nič drugače ni bilo niti v petek, ko je v 9. krogu druge nemške lige Darmstadt gostoval pri Ingolstadtu in izgubil z 0:3. Ni ga bilo niti na klopi.

V tej sezoni je odigral le dobre pol ure v nemškem pokalu v prvi polovici avgusta.

Josip Iličić: Atalanta je v nedeljo v 7. krogu italijanskega prvenstva poskrbela, da Juventus ni več stoodstoten. Moštvo iz Bergama je remiziralo z 2:2, potem ko se je vrnilo po zaostanku z 0:2. Slovenski vezist je tekmo začel na klopi in na igrišče prišel po 32 minutah, ko je Atalanta zaostajala z 1:2.

Tim Matavž: na prvih sedmih tekmah v dresu Vitesseja v vseh tekmovanjih, v katerega je prišel pred začetkom sezone, je šestkrat zadel in je z naskokom najboljši strelec moštva, a zdaj se mu je malce ustavilo. Tokrat je Vitesse doma z 1:1 remiziral proti Utrechtu. Na še četrti tekmi zapored se ni vpisal med strelce. Igral je do 66. minute. Ko je odšel na klop, je bil izid 0:0.

Andraž Šporar: potem ko ga na zadnjih dveh tekmah ni bilo niti na klopi nemškega drugoligaša Arminie Bielefelda in po očitkih o tem, da se ne trudi dovolj, ki so ta teden na njegov račun prileteli iz ust trenerja Arminie Jeffa Saibena, je malokdo pričakoval, da bo na sobotni tekmi proti Nürnbergu dočakal priložnost.

Zgodilo se je prav to in še več. Pri zaostanku v Nürnbergu z 0:1 je na igrišče prišel v 59. minuti, že dve minuti pozneje pa poskrbel za izenačenje. Do konca tekme je Arminia zadela še drugič in osvojila pomembne tri točke. To je bil drugi gol za Šporarja v moštvu iz Bielefelda, kamor je posojen iz Basla.

Gol Andraža Šporarja:

Na seznamu reprezentantov so nogometaši, ki so se znašli na zadnjem seznamu selektorja Srečka Katanca za tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Angliji v Londonu (5. oktober) in Škotski v Ljubljani (8. oktober).

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Huddersfield Town : Tottenham 0:4 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga Admira : LASK 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Austria Lustenau : Wacker Innsbruck 0:4 Igral je vso tekmo in dosegel tri gole. Dva iz igre in enega z bele točke. V tej sezoni je dosegel pet zadetkov.
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Anderlecht : Standard Liege 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Royal Excel Mouscron Mechelen 2:2 Ostal je na klopi.
Nicolas Rajser (Oostende) Belgija, 1. liga Kortrijk : Oostende 1:2 Ni kandidiral za tekmo.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Lokomotiv Plovdiv : Septemvri Sofija 1:0 Igral je od 83. minute.
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, 1. liga Borac Banja Luka : Sloboda Tuzla 1:0 Igral je vso tekmo in v 56. minuti prejel rumeni karton.
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Mladost Doboj : Čelik Zenica 4:0 Branil je vso tekmo.
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : Ermis 2:1 Igral je vso tekmo.
Mitja Lotrič (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : Ermis 2:1 Ni igral.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Apollon : Nea Salamis 5:0 Odigral je 66 minut.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga FK Teplice : Slovan Liberec 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Viktoria Plzen : Bohemians 2:1 Igral je vso tekmo.
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Silkeborg : Nordsjaelland 2:4 Igral je vso tekmo.
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, pokal HJK Helsinki : PS Kemi 4:0 Igral je vso tekmo in v 45. minuti zadel za 2:0, v zadnji minuti pa prispeval podajo za končni izid.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Nancy : Chatearoux 4:1 Igral je od 75. minute.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Auxerre : Sochaux 2:0 Igral je do 70. minute.
Matic Kotnik (Panionis) Grčija, 1. liga Lamia : Panionios 1:0 Branil je vso tekmo.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Rudeš : Rijeka 1:5 Igral je od 67. minute.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Cibalia : Dinamo Zagreb 2:5 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Benevento : Inter 1:2 Branil je vso tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga SPAL : Crotone 1:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Ternana : Venezia 2:3 Igral je do 76. minute.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Carpi : Pescara 0:1 Igral je vso tekmo.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Frosinone : Cremonese 0:0 Igral je vso tekmo.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Ternana : Venezia 2:3 Ni igral. Sedel je na klopi.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Ternana : Venezia 2:3 Ni igral. Sedel je na klopi.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Avellino : Empoli 3:2 Igral je 58 minut in v 48. minuti zadel za 2:2.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Regiiana : Sambenedettese 0:2 Igral je vso tekmo.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Vegalta Sendai : Urawa Reds 2:3 Igral je od 74. minute.
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Kaisar : Okzhetpes 1:0 Igral je od 80. minute.
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Balmuzajvaros : Ferencvaroš 2:3 Igral je vso tekmo.
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga Köln : RB Leipzig 1:2 V igro je vstopil v 46. minuti.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Köln : RB Leipzig 1:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Arminia Bielefeld 1:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Kaiserslautern : Greuther Fürth 3:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Heracles 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga PSV : Willem II 4:0 Ni kandidiral za tekmo.
Dalibor Volaš (Sparta Rotterdam) Nizozemska, 1. liga Sparta Rotterdam : Roda JC 1:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Heracles 2:1 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga Cambuur : RKC Waalwijk 1:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Tromso : Lillestrom 2:1 V igro je vstopil v 89. minuti.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Gornik Zabrze : Piast Gliwice 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Pogon Szczecin : Korona Kielce 0:0 Igral je vso tekmo.
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Ark Gdynia : Cracovia Krakov 1:1 Igral je do 67. minute.
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Sandecja Nowy Sacz : Slask Vroclav 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Gornik Zabrze : Piast Gliwice 1:0 Igral je vso tekmo.
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Wisla Krakov : Jagiellonia Bialystok 0:0 Ostal je na klopi.
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Gornik Zabrze : Piast Gliwice 1:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi. 
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Spartak Moskva : Ural 2:0 V 74. minuti je prejel drugi rumeni karton in moral zapustiti igro.
Matija Boben (Rostov) Rusija, 1. liga SKA Khabarovsk : Rostov 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga SKA Khabarovsk : Rostov 2:1 Ostal je na klopi.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Dinamo St. Peterburg : Orenburg 0:1 Odigral je 67 minut in v 7. minuti odločil zmagovalca po neposrednem strelu s kota.
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Oviedo : Zaragoza 2:2 Igral je vso tekmo.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Zürich : Lugano 2:0 Ni igral. Sedel je na klopi. 
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 1. liga Zürich : Lugano 2:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Nejc Mevlja (Schauffhausen) Švica, 2. liga Rapperswil Jona : Schauffhausen 5:0 Odigral je vso tekmo.
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Chiasso : Servette 1:2 Odigral je 65 minut in v 39. minuti prejel rumeni karton.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Sivasspor : Antalyaspor 3:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga Chicago Fire : New York City 1:1 Odigral je vso tekmo.

Prvi gol Zlatka Dedića:

Gol Denisa Popovića (pri 1:23):

Gol Mihe Zajca:

Gol Filipa Valenčiča (pri 1:53):

Ne spreglejte