Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
29. 5. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Srečko Katanec Zlatko Zahović

Nedelja, 29. 5. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Čakali bomo še nekaj časa

Slovenska tragedija: finale, enajstmetrovke in Italija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Slovenci bomo še vsaj eno leto čakali na to, da bomo dobili evropskega prvaka v klubskem nogometu. Po Srečku Katancu in Zlatku Zahoviću je spodletelo tudi Janu Oblaku.

Res je, z milanskim Interjem sta se po zmagi v Madridu leta 2010 naslova evropskega prvaka veselila Rene Krhin in Vid Belec, a sta bila daleč od prve postave takratne ekipe Joseja Mourinha, zato ju ne štejemo za tista, ki sta se borila za najprestižnejši klubski nogometni naslov na svetu.

Med njimi, torej tistimi, ki so v finalu najmočnejše evropske lige tudi igrali, so trije Slovenci. Prvi je bil leta 1992 Srečko Katanec, ki je v takrat še pokalu državnih prvakov na kultnem Wembleyju v Londonu s Sampdorio - igral je od prve do zadnje minute - izgubil z 0:1 proti Barceloni po podaljšku, ko je odločilni gol zabil Nizozemec Ronald Koeman v drugem delu.

Veliko veselje Bayerna in obup Zlatka Zahovića, ki se v ozadju drži za glavo, leta 2001. | Foto: Veliko veselje Bayerna in obup Zlatka Zahovića, ki se v ozadju drži za glavo, leta 2001.

Zlatko Zahović je bil pred 15 leti tragični junak

Potem smo čakali do leta 2001, ko je v finalu, takrat se je tekmovanje že imenovalo liga prvakov, z Valencio zaigral Zlatko Zahović. Prav na San Siru v Milanu, kjer je bil na sporedu tudi včerajšnji finale med Atleticom in Realom Madridom, je nekdanji as slovenskega nogometa odigral eno izmed osrednjih vlog.

Na igrišče je stopil po 66 minutah igre, ko je bil na semaforju izid 1:1, imel do konca rednega dela igre in tudi v podaljšku dve priložnosti, a ju ni izkoristil, potem pa zgrešil še enajstmetrovko. K beli točki je stopil v tretji seriji in pripomogel k zmagi Bayerna Münchna s 5:4.

Oblak je po enajstmetrovkah kot član Benfice izgubil tudi v finalu evropske lige proti Sevilli leta 2014. | Foto: Oblak je po enajstmetrovkah kot član Benfice izgubil tudi v finalu evropske lige proti Sevilli leta 2014.

Jan Oblak je po enajstmetrovkah izgubil že dva finala, oba v Italiji

Podobna usoda je na istem prizorišču doletela tudi Jana Oblaka v soboto. Proti Realu je v 120 minutah igre blestel, potem pa bil pri enajstmetrovkah brez moči, saj so Realovi nogometaši zadeli vseh pet. Skupaj s soigralci pri Atleticu je lahko le žalostno gledal, kako so se Cristiano Ronaldo in soigralci veselili zmage s 5:3 (1:1 je bilo po podaljšku).

Zanimivo je, da je Škofjeločan veliki evropski finale izgubil še drugič v dveh letih. Tudi prvič je izkusil grenkobo enajstmetrovk. Leta 2014 je, prav tako v Italiji, na štadionu Juventusa v Torinu, s takratnim klubom Benfico izgubil proti Sevilli. Po rednem delu in podaljšku je bilo 0:0, po enajstmetrovkah so se Španci veselili zmage s 4:2. Oblak, podobno kot proti Realu, ni ubranil niti enega strela z bele točke.

Evropski finale, enajstmetrovke in Italija. Kombinacija, ki slovenskemu nogometu ne prinaša nič dobrega, lahko ugotovimo ob tem. Še dobro, da sta oba evropska finala v prihodnjem letu na Švedskem (Stockholm, evropska liga) oziroma v Walesu (Cardiff, liga prvakov) …

Ne spreglejte