Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 3. 2024,
12.00

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

Natisni članek

David Brekalo Jaka Bijol Euro 2024 Euro 2024 Josip Iličić Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 13. 3. 2024, 12.00

1 mesec, 2 tedna

Seznam slovenske reprezentance za tekmi z Malto in Portugalsko

Selektor Kek se je izjasnil glede Iličića #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77
Josip Iličić | Josip Iličić je bil izbran za najboljšega igralca Prve lige Telemach v februarju. Nazadnje je branil barve Slovenije konec leta 2021. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Josip Iličić je bil izbran za najboljšega igralca Prve lige Telemach v februarju. Nazadnje je branil barve Slovenije konec leta 2021.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je predstavil kandidate za prijateljski tekmi z Malto (21. marec) in Portugalsko (26. marec). Mariborčan pripravlja izbrano vrsto na poletni vrhunec, nastop na Euru v Nemčiji. Pred objavo seznama se je največ ugibalo, ali je morda napočil čas tudi za vrnitev Josipa Iličića, a selektor Kek 36-letnega zvezdnika Maribora, ki je v preteklosti predstavljal ključnega moža slovenske reprezentance, v zadnjih tednih pa blesti v dresu vijolic, ni vpoklical. Sta pa na seznamu povratnika David Brekalo in Tomi Horvat.

Cristiano Ronaldo
Sportal Vstopnice za stoženski spektakel s Cristianom Ronaldom pošle v hipu

Seznam A reprezentance za tekmi z Malto in Portugalsko:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid/Špa), Vid Belec (Apoel Nikozija/Cip), Igor Vekić (Vejle/Dan);

Branilci: Jaka Bijol (Udinese/Ita), Jure Balkovec (Alanyaspor/Tur), Miha Blažič (Lech Poznan/Pol), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Orlando City/ZDA), Erik Janža (Gornik Zabrze/Pol), Vanja Drkušić (Soči/Rus);

Vezisti: Jasmin Kurtić (Südtirol/Ita), Benjamin Verbič (Panathinaikos/Grč), Petar Stojanović (Sampdoria/Ita), Sandi Lovrić (Udinese/Ita), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos/Grč), Jon Gorenc Stanković (Sturm/Avt), Jan Mlakar (Pisa/Ita), Timi Max Elšnik (Olimpija), Tomi Horvat (Sturm/Avt), Nino Žugelj (Bodo/Glimt/Nor);

Napadalci: Andraž Šporar (Panathinaikos/Grč), Benjamin Šeško (RB Leizpig/Nem), Žan Celar (Lugano/Švi), Žan Vipotnik (Bordeaux/Fra).

Kar se tiče jeklenega ogrodja slovenske reprezentance, ki je lani osrečila navijače na sončni strani Alp kot že dolgo ne in si po rekordni beri točk v kvalifikacijah za Euro 2024 izborila nastop na velikem tekmovanju, je bolj ali manj vse jasno. Junaki, ki so popeljali Slovenijo v Nemčijo, imajo privilegiran status. Med igralci se je tudi spletla posrečena pozitivna energija, še kako potrebna za doseganje velikih dosežkov. Reprezentanca je v tej zasedbi živela in dihala skupaj skoraj celotno koledarsko leto 2023, ponavadi pa je v športu najbolj modro, da se zmagovitega konja ne menja.

Matjaž Kek pripravlja reprezentanco na najpomembnejši izziv v zadnjih 14 letih, nastop na Euru 2024 v Nemčiji. | Foto: Reuters Matjaž Kek pripravlja reprezentanco na najpomembnejši izziv v zadnjih 14 letih, nastop na Euru 2024 v Nemčiji. Foto: Reuters

Tako na aktualnem seznamu kandidatov za nastop na prijateljskih tekmah z Malto in Portugalsko ni presenečenj. Kar se tiče atraktivnosti tekmeca v pripravljalnem obdobju, vsekakor izstopa srečanje v razprodanih Stožicah, na katerem se bo Slovenija prvič v obdobju državne samostojnosti pomerila z eno najboljših evropskih reprezentanc, Portugalsko. V njej nastopajo številni asi, člani najboljših klubov na svetu, kapetanski trak in kopico rekordov pa si lasti eden in edini 39-letni "mladostni veteran" Cristiano Ronaldo. Če ne bo prišlo do presenečenja ali nepričakovanih zdravstvenih zapletov, Portugalci bodo pred tekmo v Sloveniji doma gostili še Švedsko, bo tako eden najboljših nogometašev vseh časov čez dva tedna zaigral v Ljubljani.

"Končno spet akcija v nekem uvodu razmišljanja o evropskem prvenstvu. Dobro je, da bomo skupaj kar nekaj dni, nekaj bo obveznosti, ampak to so sladke skrbi. Spisek ni idealen, nekaj igralcev je še na predpozivu, je pa to ogrodje, o katerem razmišljamo tudi za prihodnost," je uvodoma na novinarski konferenci dejal Kek. Na širšem seznamu so tako tudi Miha Zajc, David Zec, Luka Zahović, Žan Zaletel in Dejan Petrović, ki so prejeli predpoziv, a jih Kek ni uvrstil v dokončen izbor, v katerem sta dva ducata igralcev. Nekatere izmed mlajših kandidatov, ki so ga navdušli na januarski tekmi z ZDA (1:0), denimo Srdjan Kuzmić, Adrian Zeljković in Nejc Gradišar, strelec zmagovitega zadetka v San Antoniu, je odstopil mladi reprezentanci do 21 let, ki jo vodi Milenko Ačimović. "Igrajo kvalifikacijsko tekmo z BiH, to je pomembneje od pripravljalne tekme," je pojasnil Kek.

Najprej na Malto, nato spektakel s Portugalsko 

"Glede gostovanja na Malti približno vemo, za kaj gre. Ne smemo pa bežati od gostovanja ene najboljših svetovnih reprezentanc pri nas, Portugalske. Upam, da ljudje ne bodo pozabili, da bodo igrali tudi Jan Oblak, Benjamin Šeško, Andraž Šporar, Petar Stojanović in drugi. Ne le Portugalci," je nadaljeval selektor, ki mu je Zveza nogometnih trenerjev Slovenije v ponedeljek skupaj z Oskarjem Drobnetom, Robertom Pevnikom in Simonom Rožmanom podelila priznanje za trenerja leta 2023. Poudaril je, da imajo nekateri težave v klubih, ampak je to običajno, da ga skrbi za zdaj predvsem poškodba Benjamina Verbiča, da pa verjame, da bo to uspešna akcija. 

Na tekmi z Malto bo skušal poiskati nekatere rešitve v obrambnih sistemih, ki bi lahko prišli še kako prav na Euru proti Danski ali pa Srbiji. Zlasti sistem s tremi v obrambi in zadnjim zveznim igralcem.

Cristiano Ronaldo bi lahko 26. marca zaigral v Stožicah. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo bi lahko 26. marca zaigral v Stožicah. Foto: Reuters

Kdo pa bo branil domače barve na spektaklu s Portugalsko? Kar se tiče vratarskih položajev, je vse jasno. Kapetan Jan Oblak, ki ga danes čaka zahtevno delo v ligi prvakov, kjer bo z Atleticom poskušal nadoknaditi zaostanek proti v tej sezoni izjemnemu Interju, bo stal med vrati, ob njem pa dolgoletna prva rezerva Vid Belec in Igor Vekić, ki je navdušil na januarskem gostovanju v San Antoniu.

Vrnitev Bijola, Brekala in Horvata

Vanja Drkušić in Jaka Bijol sta pomembna člena slovenske izbrane vrste. | Foto: www.alesfevzer.com Vanja Drkušić in Jaka Bijol sta pomembna člena slovenske izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com V obrambni vrsti je selektorja Keka kot tudi slovensko javnost v dobro voljo spravila novica, da se je Jaka Bijol, obrambni steber Kekove čete in Udineseja, vrnil na zelenico in v ponedeljek Videmčanom pomagal do odmevne zmage v Rimu nad Laziem, po kateri je ostal brez službe Maurizio Sarri.

Vrača se David Brekalo, ki je pozimi mrzlo Norveško (Viking Stavanger) za rekordno klubsko odškodnino zamenjal za vročo Florido in začel spoznavati čare lige MLS, pozno jeseni pa zaradi zdravstvenih težav (trebušni zid) preskočil odločilne spopade v kvalifikacijah za Euro 2024.

Na seznam se je v zvezni vrsti vrnil Tomi Horvat, ki mu gre v tej sezoni imenitno pri graškem Sturmu, na širšem seznamu pa sta ostala tudi nogometaša, ki se že dolgo družita s slovensko elito, Miha Zajc in Luka Zahović. V zadnjem obdobju se ne moreta pohvaliti z veliko klubsko minutažo, Primorca so pestile tudi zdravstvene težave, ki pa jih je na srečo odpravil ter znova kandidira za nastop na srečanjih Fenerbahčeja.

Kurtić ne bo dočakal vrnitve velikega prijatelja

Pozimi je izmed Kekovih varovancev zamenjal klubsko okolje Jasmin Kurtić. Najizkušenejši reprezentant, dobra duša slačilnice, se je iz Romunije vrnil v Italijo, ki jo pozna odlično. Podobno velja tudi za njegovega dobrega prijatelja in dolgoletnega soigralca Josipa Iličića, ki se lahko pohvali z bogato klubsko kot tudi reprezentančno kariero, manjka pa le pika na i, uresničitev otroške želje, nastop s Slovenijo na velikem tekmovanju.

Tako so se slovenski nogometaši veselili preboja na Euru 2024 po odločilni zmagi nad Kazahstanom (2:1). | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Tako so se slovenski nogometaši veselili preboja na Euru 2024 po odločilni zmagi nad Kazahstanom (2:1). Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Gorenjec je bil tik pred izbruhom pandemije covid-19 v življenjski formi, zadeval in navduševal v dresu Atalante, blestel tudi v ligi prvakov, nato pa je zaradi višjih sil, psihičnih težav, ki so terjale krut davek, za nekaj časa izgubil stik z vrhunskim nogometom. Odločil se je za vrnitev v domovino, kjer sprva zaradi slabše pripravljenosti ni mogel pomagati z zajetnim znanjem, v spomladanskem delu, ko je opravil temeljite priprave z mariborskim klubom, kjer sodeluje z Antejem Šimundžo, pa se predstavlja v najboljši luči, odkar se je po dobrem desetletju vrnil v 1. SNL. Nenazadnje je bil tudi najboljši igralec meseca februarja, po vse suverenejših predstavah pa se je začelo postavljati vprašanje, ali bi si takšen Iličić, čeprav je star že 36 let, zaslužil vrnitev v izbrano vrsto in udeležbo na Euru 2024. Selektor Kek ga ni uvrstil na seznam.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek še ni rekel zadnje

Iličić ni nikoli odmislil reprezentance, Kek odgovarja ...

Za izbrano vrsto Slovenije je nazadnje igral v kvalifikacijah za SP 2022. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za izbrano vrsto Slovenije je nazadnje igral v kvalifikacijah za SP 2022. Foto: Grega Valančič/Sportida Izkušeni Kranjčan je o tem spregovoril v ponedeljek za Sportklub in pojasnil, kako še vedno razmišlja o reprezentanci: "Nikoli nisem odmislil reprezentance. Zavedal sem se in tudi priznal, da v stanju, kot sem bil, ne bi mogel pomagati reprezentanci. Kot vidite, pa se vračam, a sam nikoli ne bom zadovoljen s svojo formo. Nisem pa jaz tisti, ki bo izbiral, ali bom šel (na Euro, op. a.) ali ne. Vedno sem bil na voljo, pošten sem bil do selektorja, ko nisem mogel pomagati. Odločitev pa ni na meni," je v pogovoru za oddajo Pod prečko dejal eden najboljših slovenskih nogometašev, ki so nosili državni dres v obdobju državne samostojnosti.

Kaj je povedal Matjaž Kek o Josipu Iličiću?

Nazadnje je zaigral za reprezentanco pred poltretjim letom, zdaj pa se zaveda, da ima končno besedo o vsem selektor Matjaž Kek. "Vesel sem, da se vrača in da na igrišču izgleda vedno bolje. Velja pa zanj tako kot za ostale. Reprezentanca je največ, kar se ti lahko zgodi kot igralci. Jasno pa je, da nam ozka slovenska baza ne dovoljuje, da bi kogarkoli pozabili ali se komurkoli odrekli. Jasno pa je, da ne moreš imeti na seznamu 12 napadalcev in dva štoperja ali obratno,'' je "karikiral" selektor Kek in s tem dal vedeti, kako je na igralnem položaju, za katerega bi kandidiral tudi nekdanji zvezdnik Atalante, Fiorentine in Palerma, že prevelika gneča. ''Me pa veseli, da po vseh težavah, ki jih je imel, iz tekme v tekmo deluje boljše,'' je glede reprezentančne usode Iličića še povedal Kek.

Slovenska nogometna reprezentanca bo pred odhodom na Euro 2024 odigrala junija še dve prijateljski tekmi. V Ljubljani bo pričakala Armenijo in Bolgarijo. Priprave na tekmo z Malto bo začela v ponedeljek, 18. marca.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance:

21. marec (Valletta): Malta – Slovenija
26. marec (Ljubljana): Slovenija – Portugalska
4. junij (Ljubljana): Slovenija – Armenija
8. junij (Ljubljana): Slovenija – Bolgarija

Euro 2024:

16. junij (Stuttgart): Slovenija – Danska
20. junij (München): Slovenija – Srbija
25. junij (Köln): Anglija – Slovenija

Wuppertal
Sportal Oblaka, Šeška in druščino bo popeljala svetovna senzacija
Ne spreglejte