Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2022,
18.40

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

SP 2022 v nogometu Katar 2022 Naser Al Kater

Četrtek, 8. 12. 2022, 18.40

1 leto, 4 mesece

Odziv direktorja organizacijskega odbora SP

Še ena smrt delavca migranta v Katarju: "Smrt je del življenja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
SP Katar Naser Al Kater | Naser Al Kater (levo) | Foto Guliver Image

Naser Al Kater (levo)

Foto: Guliver Image

Direktor organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v Katarju Naser Al Kater je na vprašanje o novici, da je v času prvenstva na enem izmed prizorišč v delovni nesreči umrl delavec migrant, odgovoril, da je "smrt del življenja".

Gianni Infantino SP Katar
Sportal Infantino pohvalil Katar

Te besede je Naser Al Kater izrekel v odgovoru na vprašanje novinarja britanskega BBC glede poročila, da se je v času prvenstva zgodila nesreča, v kateri je umrl delavec iz Filipinov. Prvi je o najnovejši smrti delavca na prizoriščih SP poročal ameriški spletni portal The Athletic, ki je tudi navedel, da katarske oblasti preiskujejo vzrok nesreče. Ta naj bi se zgodila v bazi reprezentance Savdske Arabije.

Katar 2022 nogometna žoga | Foto: Reuters Foto: Reuters O tem je želel novinar BBC vprašati tudi Al Katerja, ki mu vprašanje ni bilo všeč: "Smo sredi svetovnega prvenstva, ki poteka uspešno, in vi želite govoriti o tem? Mislim, smrt je naravni del življenja, naj bo to med delom ali pa med spanjem," je nadaljeval predstavnik organizatorjev. "Seveda, umrl je delavec, naše sožalje gre njegovi družini, vendar je čudno, da je to nekaj, na kar se želite osredotočiti z vašim prvim vprašanjem," je dodal.

Vprašanje varnosti delavcev migrantov iz revnejših držav južne Azije je ob medijskih poročilih o številnih smrtih med delavci, ki so gradili stadione v Katarju, na Zahodu postala pomembna tema v času priprav na prvenstvo. Najnovejši odziv predstavnika Katarja glede delavcev migrantov pa je že obudil redne kritike mednarodnih organizacij za človekove pravice o nečloveških razmerah za delavce migrante in pomanjkanje transparentnosti katarskih oblasti pri zagotavljanju pravic delavcev.

Britanski časnik Guardian je februarja 2021 poročal, da je v času od izbora države za gostiteljico SP do začetka lanskega leta umrlo 6.500 delavcev migrantov iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke. Za vir je časnik navedel podatke veleposlaništev teh držav. Katarski predstavniki so številke Guardiana dolgo označevali kot močno napihnjene. Sprva so trdili, da gre za peščico smrti med delavci na stadionih za SP. A 29. novembra je generalni sekretar vrhovnega sveta za izvedbo prvenstva priznal, da je število umrlih delavcev na projektih, povezanih s prvenstvom, med 400 in 500.
delavci Katar
Sportal Sramotne številke, ki Katarju niso v čast
Tomi Jagarinec
Sportal Življenje Slovenca v Katarju: Zgodba se lahko hitro zaključi
Ne spreglejte