Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 11. 2012,
10.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Real Madrid Manchester City Borussia Dortmund Ajax

Torek, 6. 11. 2012, 10.36

8 let, 5 mesecev

Real za maščevanje, Man City za življenje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V četrtem krogu skupine D lige prvakov se bo skušal Real z zmago nad Borussio vrniti na vrh lestvice. Manchester City nujno rabi zmago nad Ajaxom, če želi še upati na napredovanje.

Pred dvema tednoma so Madridčani nadaljevali slabo tradicijo z gostovanj v Nemčiji in proti Borussii izgubili. Zdaj se bodo skušali maščevati za poraz, ki je bolel, a so nanj že pozabili. V zadnjem času so, če ne upoštevamo spodrsljaja iz Nemčije, v odličnem porazu. Na zadnjih treh tekmah – dveh v prvenstvu in eni pokalni -, so visoko zmagali. V nadaljnje tekmovanje želijo španski prvaki s prvega mesta skupine D, zato bodo naredili vse, da tokrat zmagajo in se vrnejo tja, kamor spadajo. Na vrh lestvice. Tudi Nemci imajo svoje cilje, a so v Madrid pripotovali s slabo popotnico. V prvenstvu so konec tedna le remizirali proti Stuttgartu in še povečali zaostanek za vodilnim Bayernom. Ta zdaj znaša že kar enajst točk. Pri Realu lista odsotnih ostaja nespremenjena. Že dlje časa so poškodovani Marcelo, Fabio Coentrao in Sami Khedira, zato pa se je v obrambo vrnil Alvaro Arbeloa. Nemci nimajo večjih težav, nastopil bo tudi Sebastian Kehl, ki se je sicer rahlo poškodoval na zadnji tekmi, a je okreval in bo, kot kaže, nared za trd boj s španskim prvakom. Jasno je, da bi bil za nemškega prvaka uspeh že remi. Tudi zato, ker je Real Madrid zmagal vseh sedem domačih tekem v ligi prvakov, ki jih je odigral. Pa tudi zato, ker je pred domačimi navijači proti nemškim ekipam doslej izgubil le dvakrat v 23 tekmah, ob tem pa vpisal 18 zmag. Borussia v gosteh v tej sezoni sicer ne blesti. Na zadnjih sedmih tekmah je zmagala le dvakrat. V ligi prvakov so Nemci nazadnje zmagali daljnega leta 2003, ko so bili marca boljši od Milana na San Siru.

''Ne bo nam lahko. Borussia Dortmund je odlična ekipa. Ni naključje, da je zmagala v zadnjih dveh nemških prvenstvih, kar dovolj govori o njeni kakovosti. Zagotovo gre za najbolj zahtevnega tekmeca v že tako zahtevni skupini, ki nam jo je dodelil žreb. Nemci imajo zelo kakovostno ekipo, z nekaj nadvse hitrimi nogometaši. Upam, da nam uspe in bomo zmagali. Če pridemo do treh točk, bomo v dobrem položaju pred zadnjima tekmama, a nič še ne bo odločeno. Naša skupina je zahtevna, lahko se zgodi še marsikaj,'' pred drevišnjo tekmo razmišlja trener Reala Jose Mourinho. Kaj pravi njegov kolega na gostujoči strani? ''Obožujem Santiago Bernabeu. Upam, da bom lahko užival v tekmi. Verjamem tudi, da se lahko v Nemčijo vrnemo s pozitivnim izidom. To bi bilo sanjsko. Na lestvici nemškega prvenstva nam trenutno sicer kaže slabo, a ta slika ni realna. Smo veliko boljši, kar smo pokazali tudi pred dvema tednoma, ko smo premagali Real. Zdaj bi bili seveda zadovoljni tudi s točko, a če se bo ponudila priložnost, da vzamemo vse tri, jo bomo seveda izkoristili,'' je današnji derbi, ki ga boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na Planet TV, napovedal trener Borussie Jürgen Klopp.

Manchester City je zagotovo največje razočaranje te sezone lige prvakov. Po treh tekmah ima zgolj točko, največje razočaranje pa so angleški prvaki doživeli prav v zadnjem krogu, ko so izgubili pri Ajaxu, ki je, kljub slovitemu imenu, v tako zaostreni konkurenci zagotovo avtsajder smrtonosne skupine D. Zdaj imajo Angleži zadnjo možnost, da še nekaj popravijo in se vmešajo v boj za napredovanje. Že lani jim kljub številnim okrepitvam, ki so jih pripeljali bogati Arabci, ni uspelo. Še drugi zaporedni neuspeh v ligi prvakov bi bil zato toliko bolj boleč. Jasno je, da so favoriti, a tudi Nizozemcev ne gre odpisati. Sicer pa sta obe ekipi konec tedna v domačih prvenstvih razočarali. Manchester City je zapravil priložnost, da bi z zmago nad West Ham Unitedom skočil na vrh lestvice, in je zgolj remiziral, Ajax pa je pred domačimi navijači presenetljivo izgubil proti Vitesseju.

Pri domačih pogrešajo Micaha Richardsa, Joleona Lescotta, Jamesa Milnerja, Davida Silvo, Jacka Rodwella in Maicona, ki sta poškodovana. Vrača se pa se Pablo Zabaleta. Trener Ajaxa ima na voljo praktično vse nogometaše.

''Drugič zapored igramo v ligi prvakov. Očitno rabimo več izkušenj. Niti ne kot igralci, saj je med našimi kar nekaj takšnih, ki imajo bogate izkušnje z igranjem v ligi prvakov, pač pa kot ekipa. Očitno smo zato doslej dosegli manj, kot smo pričakovali. Seveda pa smo šele na polovici tekmovanja. Lahko se zgodi še marsikaj. Nič ni izgubljenega. Rabimo tudi nekaj sreče, ki je doslej nismo imeli. Danes enostavno moramo zmagati. Nič drugega nas ne bi zadovoljilo. Če ne zmagamo, lahko kar pozabimo na napredovanje,'' pred tekmo z Ajaxom pravi trener Cityja Roberto Mancini. ''Vsi si želimo, da bi tudi v drugem delu sezone igrali v ligi prvakov. Tudi za nas ne velja nič drugače. Seveda pa se zavedamo, da bo Manchester City skušal osvojiti vseh devet točk, ki so še na razpolago, kar pomeni, da bo naredil vse, da zmaga tudi tokrat. Skušali mu bomo preprečiti načrte. Verjamemo, da lahko pridemo do pozitivnega rezultata. Zadovoljni bi bili že s točko, kar pa ne pomeni, da bomo igrali obrambno. To enostavno nismo mi,'' pa pred tekmo pravi trener gostov Ronald De Boer.

Ne spreglejte