SiolNET. Sportal Nogomet
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Statistika Prve lige Telekom Slovenije (3.)

Presenečenje na vrhu, Olimpija ima več navijačev kot Maribor

4,65

termometer

NK Olimpija, Stožice
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po prvem delu nogometne Prve lige Telekom Slovenije smo analizirali obisk tekem slovenskih prvoligašev. Kaj smo ugotovili?

Čeprav priljubljenost najboljše slovenske nogometne lige raste, za kar so poskrbeli številni televizijski prenosi v živo, je povprečni obisk tekem v Prvi ligi Telekom Slovenije v prvem delu te sezone v primerjavi z zadnjima sezonama nekoliko upadel. V povprečju je v jesenskem delu sezone slovenske prvoligaše s tribun prišlo pogledat nekaj več kot 1.200 gledalcev na tekmo, kar je manj, kot jih je v povprečju prihajalo v zadnjih dveh sezonah.

Toda ta podatek ni skrb zbujajoč. Statistika seveda velja samo za prvi del sezone. V drugem delu, ko bodo vremenske razmere ugodnejše, spomladanske, lahko pričakujemo rast obiska. Prav tako se lahko veselimo naslednje sezone, ko se bo v prvoligaško družbo najverjetneje vrnila Mura, ki je vedno veljala za klub z za slovenske razmere velikim številom navijačev.

Maribor je še vedno največji magnet za gledalce

Ankarana ima najmanjši obisk. Ankarana ima najmanjši obisk. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kateri klubi skrbijo za največji obisk? Ni presenečenje, da je na vrhu Maribor, ki je očitno največji magnet. V povprečju na njegove tekme, doma in v gosteh, prihaja nekaj več kot tri tisoč gledalcev.

Takoj za njim je Olimpija, potem sledi velik razkorak do Domžalčanov, ki so na tretjem mestu z nekaj več kot tisoč gledalci na tekmo.

Tik pod stopničkami je Rudar, potem so se na lestvici najbolj obiskanih klubov zvrstili Krško, Celje, Aluminij, Gorica, Triglav in najslabši klub v ligi, novinec Ankaran.

Kateri slovenski nogometni klub je bolj priljubljen?

  • Maribor 645
  • Olimpija 415
Oddanih 1060 glasov

Največ gledalcev ima Olimpija

Zanimiv je pogled na obisk tekem domačih tekem. Na vrhu je namreč Olimpija. Čeprav se zdi štadion Stožice pogosto prazen, so domače tekme Ljubljančanov najbolj obiskane. V povprečju nekaj več kot 3.500 gledalcev pride na tekme Olimpije v Ljubljani, medtem ko Mariborčanov pride v povprečju približno 500 manj.

Morda je tako tako tudi zaradi tega, ker so Mariborčani "razvajeni" zaradi evropskih spektaklov, ki so jih v tej sezoni gostili v Ljudskem vrtu. Mariborčani se lahko tolažijo tudi s tem, da jih je veliko manj (nekaj več kot 100 tisoč po zadnjih podatkih), kot je Ljubljančanov (nekaj manj kot 300 tisoč).

Na lestvici najbolj obiskanih domačih tekem je na tretjem mestu Rudar. Sledijo Domžale, Krško, Celje, Triglav, Gorica, Aluminij in "brezdomec" Ankaran, ki tekme igra v Dravogradu, na zadnjem mestu.

Na derbiju v Stožicah med Olimpijo in Mariborom je bilo največ gledalcev. Na derbiju v Stožicah med Olimpijo in Mariborom je bilo največ gledalcev. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Največ jih je bilo na derbiju v Stožicah

Najbolj obiskana tekma od vseh 89, ki so jih v prvem delu odigrali slovenski prvoligaši? Derbi med Olimpijo in Mariborom v 7. prvenstvenem krogu, ko naj bi se v Stožicah po uradnih podatkih zbralo natanko 13 tisoč gledalcev.

Torej kar 260-krat več kot na najmanj obiskani tekmi v prvih petih mesecih prvoligaške sezone 2016/17. Na tekmi 8. kroga med Ankaranom in Gorico v Dravogradu je bilo namreč po uradnih podatkih vsega 50 gledalcev.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 370
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin