Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 12. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije statistika infografika NK Aluminij NK Ankaran NK Celje NK Domžale ND Gorica NK Krško NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar NK Triglav NK Maribor NK Maribor

Torek, 12. 12. 2017, 12.30

6 let, 4 mesece

Statistika Prve lige Telekom Slovenije (1.)

Olimpija najboljša doma, Maribor v gosteh

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
NK Olimpija, NK Maribor | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nogometaši Maribora so se na zimski počitek odpravili kot jesenski prvaki. Večino točk so osvojili na gostovanjih, kjer so v tej sezoni neprekosljivi gospodarji Prve lige Telekom Slovenije. Pred domačimi gledalci so poleg Olimpije edini ostali neporaženi, a zbrali manj točk od zmajev.

Statistični pregled jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije - za začetek smo se ustavili pri osvojenih točkah - razkriva marsikaj. Kar zadeva domače tekme, si posebno priznanje zasluži Olimpija. V Stožicah jo je odnesla skoraj brez prask. Na devetih tekmah je osemkrat zmagala, proti najboljšemu v Sloveniji pa remizirala. To se je zgodilo v 7. krogu, ko se je večni derbi 27. avgusta končal brez zadetkov.

 

Na vseh preostalih domačih tekmah je Olimpija premagala tekmeca in navduševala z jekleno obramb, o čemer slikovito priča domača razlika v zadetkih (19:2). Edina kluba, ki sta jeseni v Stožicah zatresla mrežo Bišćanove čete, sta bila Celje in Gorica. V polno sta zadela Hrvat Filip Dangubić in Američan z nigerijskimi koreninami Kyrian Nwabueze, a to njunima ekipama ni pomagalo do uspeha.

Maribor doma skoparil z zadetki

Darko Milanič je prvi poraz z Mariborčani doživel šele v 17. krogu. Največ zmag v jesenskem delu je zbral Maribor (13), največ remijev Celje (6), največ porazov Ankaran (11). | Foto: Vid Ponikvar Darko Milanič je prvi poraz z Mariborčani doživel šele v 17. krogu. Največ zmag v jesenskem delu je zbral Maribor (13), največ remijev Celje (6), največ porazov Ankaran (11). Foto: Vid Ponikvar Ljubljančani so bili doma bolj suvereni od jesenskega prvaka Maribora, ki je prav tako ostal neporažen, a v devetih nastopih tudi trikrat remiziral. Vijolice so v Ljudskem vrtu osvojile 21 od mogočih 27 točk. Remizirale so proti Domžalam, Celju in najbolj presenetljivo Triglavu, vselej je bilo 0:0.

V mestu ob Dravi ni padalo veliko zadetkov. Maribor jih je dal devet, njegovi gostje tri. Izbranci Darka Milaniča so bili bolj učinkoviti v gosteh, kjer so dosegli 23 zadetkov, skoraj tri na tekmo. Branilci naslova so doma trikrat remizirali, v najpomembnejši tekmi sezone pa premagali Olimpijo in si zagotovili prednost treh točk, s katero bodo vstopili v novo leto.

Na domači zelenici nista jeseni izgubila le Olimpija in Maribor, od preostalih klubov pa je najmanjkrat grenkobo poraza izkusilo Celje. Izgubilo je le enkrat, tretjeuvrščene Domžale pa dvakrat.

Ankaran (še) ne ve, kako je zmagati doma

Doma so zmagali vsi razen Ankarana. Primorski brezdomci igrajo domače tekme na Koroškem, kar 215 kilometrov od domačega kraja. V Dravogradu nimajo tako izdatne domačinske podpore, s pomočjo katere bi lažje osvajali točke. Tudi gledalcev ni veliko. Na uvodni tekmi so bila vrata štadiona celo zaprta. Ankaran je "doma" osvojil le dve točki, proti Triglavu in Krškemu. Morda dočaka prvo zmago na prestavljeni tekmi z Aluminijem, ki bo odigrana šele prihodnje leto.

Ankarančani so se v Dravogradu izkazali za zelo darežljive gostitelje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ankarančani so se v Dravogradu izkazali za zelo darežljive gostitelje. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nogometaši Triglava doma niso bili veliko boljši. V Športnem centru Kranj so osvojili štiri domače točke, kar sedem od devetih tekem pa izgubili. Na Gorenjskem so prekrižali načrte Olimpiji (0:0), paket treh točk pa osvojili proti Krškemu (3:1).

Rudar v gosteh zmagal večkrat od Olimpije

Rekorder NK Maribor in 1. SNL Marcos Tavares je večino zadetkov v jesenskem delu dosegel na gostovanjih. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Rekorder NK Maribor in 1. SNL Marcos Tavares je večino zadetkov v jesenskem delu dosegel na gostovanjih. Foto: Morgan Kristan / Sportida Mariborčani na domačih tekmah niso bili najuspešnejši v 1. SNL, so pa kralji gostovanj. Z velikim naskokom. V gosteh so pokazali evropski obraz in večkrat kot za šalo polnili mrežo tekmecev. Na devetih gostovanjih so zmagali kar sedemkrat, brez polnega plena pa ostali le dvakrat. V Ljubljani so remizirali (0:0), edini poraz pa doživeli v Celju.

Milaničeva četa je izgubila na stadionu Arena Z'dežele (2:1), kjer se je v zgodovino vpisal kapetan Marcos Tavares, saj je na večni lestvici 1. SNL ujel Štefana Škaperja, nato pa ga na zadnjem jesenskem dejanju, ob domači zmagi nad Gorico (2:1), še prehitel.

V gosteh so jeseni izstopali tudi Velenjčani. Pušnikovi varovanci so zmagali kar petkrat. Večkrat tudi od Olimpije, ki je imela na gostovanjih kar nekaj težav. Od devetih srečanj, ki jih ni odigrala v Ljubljani, je dobila le štiri. Trikrat je remizirala, dvakrat pa izgubila. Najprej v Mariboru, nato še v Domžalah, na koncu pa na lestvici za vijolicami zaostala tri točke.

Najslabšega izkupička v gosteh nima zadnjeuvrščeni Ankaran, ki je osvojil šest točk in se na nepozabnem gostovanju v Kranju veselil zgodovinske krstne zmage v 1. SNL, ampak Krško. Osvojil je le pet točk, kar je skoraj trikrat manj od izkupička na štadionu Matije Gubca.

Jesenski prvak in trije najslabši klubi

Edini klubi, ki doma niso osvojili več točk kot v gosteh, so Maribor (22:21), Aluminij (8:8), Triglav (4:10) in Ankaran (2:6). Zbrala se je zanimiva druščina. Prvi je najboljši, preostale pa druži spoznanje, da so trije najslabši v jesenskem delu, tako da se bo med njimi najverjetneje iskal kandidat za neposreden izpad v drugo ligo. V najslabšem položaju so primorski brezdomci, ki za vodilnim Mariborom s tekmo manj zaostajajo kar 35 točk!     

Ne spreglejte