Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Triglav NK Krško Matej Poplatnik Miljan Škrbić Marcos Tavares John Mary Filip Dangubić Rifet Kapić Ricardo Alves Jasmin Mešanović Luka Žinko Petar Franjić Issah Abass Kyrian Nwabueze NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Ankaran NK Aluminij ND Gorica NK Rudar NK Celje infografika

Četrtek, 14. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

STATISTIKA PRVE LIGE TELEKOM SLOVENIJE (2.)

Pozor, v 1. SNL vse manj slovenskih strelcev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Miljan Škrbić | Foto prvaliga.si

Foto: prvaliga.si

Statistika zadetkov razkriva, da imajo v Prvi ligi Telekom Slovenije glavno besedo tujci. Med najboljšimi strelci prevladujejo tuji nogometaši, slovenskih pa je le za vzorec. Jesenski kralj strelcev je mladi Srb Miljan Škrbić (Krško), njegov hrvaški soigralec Tonći Mujan pa najboljši podajalec. Največ zadetkov so dosegle Domžale.

Slovensko prvenstvo se s težavo, da med najboljšimi strelci kronično primanjkuje domačih igralcev, ne srečuje prvič. Med najboljšimi 12 strelci, vsemi, ki so v jesenskem delu dosegli vsaj pet zadetkov, sta le dva Slovenca (Matej Poplatnik in Luka Žinko). Pardon, trije, če upoštevamo še rekorderja Marcosa Magna Moralesa Tavaresa, Brazilca s slovenskim potnim listom, ki rad ponosno poudarja, da se po devetih letih, preživetih v Mariboru, počuti bolj Slovenca kot Brazilca.

To ni preveč spodbuden podatek, ampak skrb zbujajoč, saj bi moralo domače prvenstvo biti valilnica novih domačih talentov, ki bi sčasoma konkurirali za najvišja mesta na razpredelnici najbolj vročih golgeterjev. Tako pa večina najboljših strelcev, strah in trepet obrambnih igralcev v Prvi ligi Telekom Slovenije, prihaja iz Srbije, Nigerije, BiH, Hrvaške, Portugalske, ZDA in Gane. Takšna je pisana druščina, ki je zaznamovala jesenski del 2017/18 in vratarjem povzročala obilico preglavic.

 

Dodatna težava, ki bi lahko oslabila kakovost slovenskega prvenstva, je zimski prestopni rok. V njem bi lahko Slovenijo zapustilo kar nekaj nogometašev, ki so v jesenskem delu izstopali po zadetkih. Zlasti tistih, ki ne igrajo pri Mariboru ali Olimpiji. Takšna je žal realnost povprečnega slovenskega prvoligaša, saj poskušajo klubi luknje v proračunu krpati s prodajo najboljših igralcev.

Najboljši slovenski strelec je doma na Gorenjskem

Matej Poplatnik je dosegel dvakrat več zadetkov kot njegovi soigralci pri kranjskem Triglavu skupaj. | Foto: Vid Ponikvar Matej Poplatnik je dosegel dvakrat več zadetkov kot njegovi soigralci pri kranjskem Triglavu skupaj. Foto: Vid Ponikvar V tej sezoni ni bilo mogoče opaziti preveč novih domačih obrazov, ki bi pisali zgodbo o uspehu. Če bi bila produkcija domačih talentov še bolj učinkovita in bi v poplavi tujcev na površje spravila še več obetavnih imen, ki bi lahko izstopala v 1. SNL, bi bil zaslužek klubov v prestopnih rokih večji. Tako pa so razigrani strelci, ki bi zadevali kot po tekočem traku in bili rojeni na slovenskih tleh, v 1. SNL postali vrsta, ki ji grozi izumrtje.

Tudi novopečeni selektor Tomaž Kavčič, ki v mislih že pripravlja seznam morebitnih kandidatov za prvo reprezentančno akcijo, marčevsko gostovanje v Avstriji, si v tem trenutku ne more veliko pomagati z iskanjem primernih slovenskih kandidatov za mesto v konici napada članske izbrane vrste.

Rifet Kapić je s sedmimi zadetki najboljši strelec Gorice. Ni veliko klubov, kjer največ zadetkov niso dosegli napadalci, ampak zvezni igralci. Takšni sta poleg Gorice le še Domžale (Petar Franjić) in Olimpija (Ricardo Alves). | Foto: Vid Ponikvar Rifet Kapić je s sedmimi zadetki najboljši strelec Gorice. Ni veliko klubov, kjer največ zadetkov niso dosegli napadalci, ampak zvezni igralci. Takšni sta poleg Gorice le še Domžale (Petar Franjić) in Olimpija (Ricardo Alves). Foto: Vid Ponikvar

Najboljši slovenski strelec je Matej Poplatnik. Napadalec Triglav nadaljuje strelsko formo, ki ga je krasila že v prejšnji sezoni in mu prinesla naslov najboljšega strelca 2. SNL. Je pa Poplatnik kar polovico vseh zadetkov dosegel z bele točke. Največ izmed vseh v prvenstvu. Z desetimi goli zaseda drugo mesto na lestvici najboljših strelcev, vsi njegovi soigralci pri kranjskem klubu pa so skupaj dosegli le pet zadetkov. Kar dvakrat manj!

Zastopanost nogometašev med 10 najboljšimi strelci 1. SNL:

2017/18: 2 Slovenca, 8 tujcev
2016/17: 5 Slovencev, 5 tujcev
2015/16: 4 Slovenci, 6 tujcev
2014/15: 8 Slovencev, 2 tujca
2013/14: 2 Slovenca, 8 tujcev
2012/13: 7 Slovencev, 3 tujci
2011/12: 6 Slovencev, 4 tujci
2010/11: 8 Slovencev, 2 tujca
2009/10: 8 Slovencev, 2 tujca
2008/09: 6 Slovencev, 4 tujci
2007/08: 6 Slovencev, 4 tujci

Podoben način doseganja zadetkov je v prejšnji sezoni ubral nekdanji reprezentant Miran Burgić (Gorica), ki po hudi poškodbi še ni rekel zadnje in načrtuje vrnitev na igrišča. V tej sezoni zaradi nje še ni stopil na igrišče. V prejšnji je dosegel 14 zadetkov (9 z bele točke) in bil peti strelec tekmovanja.

Pred njim sta bila od Slovencev Luka Zahović (Maribor) in Dalibor Volaš (Celje). Prvi je bil dolgo časa poškodovan, drugi pa se vrača po neuspelem dokazovanju na Nizozemskem. Najboljša strelca v prejšnji sezoni sta bila ''knapa'' John Mary in Dominik Glavina, ki s prostimi papirji išče novega delodajalca.

Škrbić, Mešanović in Alves jih imajo po hokejsko 11

Ricardo Alves je jeseni dosegel največ zadetkov v dresu Olimpije. Prehitel je tudi Issaha Abassa. | Foto: Vid Ponikvar Ricardo Alves je jeseni dosegel največ zadetkov v dresu Olimpije. Prehitel je tudi Issaha Abassa. Foto: Vid Ponikvar Če bi se preselili v svet hokeja na ledu in v statistični obdelavi iskali najbolj učinkovitega igralca, bi seštevali zadetke in podaje. V družbi najboljšega strelca Miljana Škrbića (Krško), ki v jesenskem delu ni zbral niti ene podaje, bi se znašla še Jasmin Mešanović (Maribor) in Ricardo Alves (Olimpija). Vsak je zbral 11 točk.

Poplatnik in kralj podajalcev Tonći Mujan (Krško) imata eno manj. Devet jih imata Tavares (Maribor) in John Mary (Rudar), ki dobro vesta, kako je biti najboljši strelec 1. SNL. Sploh prvi, ki je bil že trikrat prvi golgeter prvenstva, hkrati pa je s 131 zadetki absolutni rekorder 1. SNL.

Največ zadetkov so dosegle Domžale, najmanj so jih prejeli zmaji

Domžale so v zaključku jesenskega dela v sosedskem derbiju premagale Olimpije in ji zadale boleč poraz. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžale so v zaključku jesenskega dela v sosedskem derbiju premagale Olimpije in ji zadale boleč poraz. Foto: Žiga Zupan/Sportida Med klubi so bile jeseni strelsko najbolj razpoložene Domžale. Trije najboljši klubi so skupaj dosegli skoraj 100 zadetkov. Na koncu so se ustavili pri 95. Vsak jih je dosegel vsaj 30. Zadnjeuvrščeni Ankaran, ki mu grozi, da se bo hitro vrnil v drugo ligo, jih je dal le 15. Manj od števila odigranih tekem v jesenskem delu (17).

Trije najboljši klubi skupaj – Maribor, Olimpija in Domžale – so prejeli manj zadetkov od najslabšega prvoligaša Ankarana, ki ima tudi najslabšo razliko v zadetkih (-25). Olimpija ima najboljšo obrambo. V 18 nastopih je kapitulirala le osemkrat. Manj kot enkrat na dve tekmi. Le malce slabši je jesenski prvak Maribor, ki je prejel le 11 zadetkov.

Mariborčani so se od jesenskega dela poslovili z remijem proti Sevilli in zadetkom najboljšega klubskega strelca Marcosa Tavaresa. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčani so se od jesenskega dela poslovili z remijem proti Sevilli in zadetkom najboljšega klubskega strelca Marcosa Tavaresa. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za primerjavo, zgolj na dveh tekmah v neprimerno močnejši ligi prvakov je proti Liverpoolu, najbolj zaradi slabega večera v Ljudskem vrtu, ko mu je šlo vse narobe, moral po žogo v mrežo kar desetkrat. Skoraj tolikokrat kot v vsem jesenskem delu 1. SNL, v katerem napad Olimpije ni dosegel niti enega zadetka. Če v spomladanskem delu, ki se bo začel po dolgem zimskem premoru, ne bo drugače, bo Maribor storil pomemben korak k ubranitvi naslova.

Ne spreglejte