Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 6. 2012,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

italijanska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca

Četrtek, 14. 6. 2012, 8.11

8 let

Pozor, Italija! Hrvaška igra najboljše v drugo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Statistika bi lahko na lica hrvaških navijačev izvabila velik nasmeh, saj proti Italiji še ni izgubila. Ko je igrala drugo tekmo na velikih tekmovanjih, pa se je vedno predstavila v dobri luči.

Dvoboj med Hrvaško in Italijo bi že lahko podal prvega četrtfinalista. Če bi Prandellijeva četa, ki je v kvalifikacijah za EP 2012 ostala neporažena in z lahkoto osvojila prvo mesto, na hrvaškem izpitu padla, bi si ''ognjeni'' že tlakovali pot med najboljših osem. Da bi jim lahko uspelo že v četrtek, nakazuje zanimiva statistika, saj na velikih tekmovanjih na drugih tekmah ponavadi niso razočarali navijačev. ''Tako gre ponavadi pri nas. V prvi tekmi še malce tipamo, v drugi smo odlični in 'letimo po igrišču', v tretji pa smo neprepoznavni. Upam, da bo letos malce drugače in da ne bo takšnih nihanj,'' nam je pred prihodom na Poljsko dejal nekdanji reprezentančni vratar Hrvaške Tomislav Butina in dodal, da si tega pojava, ko je sam nosil državni dres na Euru 2004, ni znal razložiti. Med nekdanjimi skalpi na drugih tekmah hrvaške izbrane vrste je tudi italijanski. Točno pred desetimi leti je Hrvaška po bledem uvodu z Mehiko nepričakovano in z mnogo sodniške pomoči premagala ''Azzurre'' (2:1), nato pa v odločilnem srečanju izgubila z Ekvadorjem. Gianluigi Buffon se še spominja poraza na Japonskem, na njegovo srečo pa v hrvaškem napadu tokrat ne bo poškodovanega Ivice Olića, ki ga je matiral na takratnem svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti je ''prekletstvo'' hrvaških tekmecev na drugih tekmah plačala Nemčija. To je bil poleg finala tudi njen edini poraz na Euru 2008.

Hrvaška ni še nikdar izgubila z Italijo, kar na bogato zgodovino nogometa na Apeninskem polotoku, tudi po letu 1991, ko so zaživeli ''ognjeni'', kar nekoliko čudi. Z njimi je do kvalifikacij za EP 2012 imela domala izenačen učinek tudi slovenska reprezentanca. ''Tradicija, da z Italijo še nismo izgubili tekme, je lepa reč, ki pa ne pomeni prav nič. Statistika je lepa samo na papirju. Zavedamo se, da je to neka druga, nova Italija. Tradicija nas ne sme zavesti, mi se moramo zanašati na našo kakovost in predstavo na igrišču,'' pred dvobojem med slovenskimi sosedami sporoča Slaven Bilić. Hrvaški selektor torej statistikam ne zaupa. Niso pa vse, ki tudi pričajo v prid Hrvaški. Obstaja tudi tretja, nekoliko manj prijetna. Še vedno, ko je Hrvaška nastopila na evropskem prvenstvu (1996, 2000 in 2004), so nogometaši v ''kockastih'' dresih v skupinskem delu namreč dosegli štiri zadetke. Ne več, ne manj. Če se bo to ponovilo tudi letos na Poljskem, bo Hrvaška na tem prvenstvu v skupini C dosegla le še en zadetek. To pa bi lahko bilo na tekmah z Italijo in Španijo vendarle premalo za napredovanje, saj bi v tem primeru morala računati na odlično opravljeno delo v obrambi. Na dvobojih s tekmeci, kjer v sredini oziroma napadu ne manjka razigranih zvezdnikov …

Ne spreglejte