Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
13.00

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

1

Natisni članek

Darko Milanič Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Premier League Bundesliga Glasgow Rangers La Liga serie A pokal Slovenije Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 13.00

3 leta

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Pozor, Evropa! Slovencem se nasmiha bogata žetev.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

1

Borussia Dortmund Manchester City | Manchester City je v tej sezoni v igri za tri lovorike. V soboto je izpadel v polfinalu pokala FA. | Foto Reuters

Manchester City je v tej sezoni v igri za tri lovorike. V soboto je izpadel v polfinalu pokala FA.

Foto: Reuters

Državni naslovi se v Evropi nasmihajo mnogim slovenskim legionarjem. Pred zelo odmevnim uspehom sta vratarska velemojstra Samir Handanović (Inter) in Jan Oblak (Atletico), trenutno vodilna v Italiji in Španiji, na Slovaškem pa prepričljivo vodi Darko Milanič, ki je v soboto resda prekinil izjemen niz neporaženosti, a bi lahko vseeno postal prvak že kar nekaj krogov pred koncem sezone.

Andrea Agnelli, Aleksander Čeferin
Sportal Potres v nogometu: začela se je vojna

Večina prvoligaških nogometnih tekmovanj v Evropi v sezoni 2020/21, ki je v marsičem posebna, prehaja v zaključno fazo. Krog kandidatov za lovorike je iz tedna v teden manjši, za zdaj se lahko z naslovom državnega prvaka pohvalijo štirje. To so Glasgow Rangers, Olympiakos iz Pireja, Budućnost iz Podgorice in Young Boys iz Berna.

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Država Prvenstvo Pokalno tekmovanje
Albanija vodi Teuta finale Vllaznia - Skenderbeu (29. maj)
Anglija vodi Manchester City finale Leicester City - Chelsea (15. maj)
Armenija vodi Alaškert polfinale (20. in 30. april, 1. maj)
Avstrija vodi Red Bull Salzburg finale LASK - Red Bull Salzburg (1. maj)
Azerbajdžan vodi Qarabag polfinale (21. in 29. april)
Belgija vodi Club Brugge finale Standard Liege - Genk (25. april)
Bolgarija vodi Ludogorec Razgrad finale Arda Kardzhali - CSKA Sofija (19. maj)
Bosna in Hercegovina vodi Sarajevo polfinale (21. april)
Ciper vodi Omonia Nikozija polfinale (21. april)
Češka vodi Slavia Praga polfinale (28. april)
Črna gora prvak Budućnost Podgorica polfinale (21. april in 5. maj)
Danska vodi Midtjylland finale SonderjiskE - Randers (13. maj)
Francija vodi Lille četrtfinale (21. april)
Grčija prvak Olympiakos Pirej polfinale (27. april)
Hrvaška vodi Dinamo Zagreb polfinale (28. april)
Italija vodi Inter finale Atalanta Bergamo - Juventus Torino (19. maj)
Izrael vodi Maccabi Tel Aviv četrtfinale (20. 21. in 22. april)
Kosovo vodi Drita polfinale (21. april)
Luksemburg vodi Fola Esch 1/16 finala
Madžarska vodi Ferencvaroš finale Fehervar - Ujpest (3. maj)
Moldavija vodi Šerif Tiraspol četrtfinale (19. in 20. april)
Nemčija vodi Bayern München polfinale (30. april, 1. maj)
Nizozemska vodi Ajax Amsterdam zmagovalec Ajax Amsterdam
Poljska vodi Legia Varšava finale Arka Gdynia - Rakow Czestochowa (2. maj)
Portugalska vodi Sporting Lizbona finale Braga - Benfica (23. maj)
Romunija vodi FCSB polfinale (12. maj)
Rusija vodi Zenit St. Peterburg polfinale (21. april)
Severna Irska vodi Linfield 1/16 finala (27. april in 1. maj)
Severna Makedonija vodi Shkendija finale Akademija Pandev - Sileks (19. maj)
Slovaška vodi Slovan Bratislava polfinale (28. april in 5. maj)
Slovenija vodi Olimpija Ljubljana četrtfinale (28. april)
Srbija vodi Crvena zvezda polfinale (21. april)
Škotska prvak Glasgow Rangers četrtfinale (24., 25. in 26. april)
Španija vodi Atletico Madrid zmagovalec Barcelona
Švica prvak Young Boys Bern polfinale (4. maj)
Turčija vodi Bešiktaš Istanbul finale Antalyaspor - Bešiktaš (18. maj)
Ukrajina vodi Dinamo Kijev polfinale (21. april)
Wales vodi Connah's Quay ni potekalo
V tabeli so izpuščeni prvaki in pokalni zmagovalci nekaterih manjših evropskih držav ter tudi nekaterih lig, ki se izvajajo v drugačnih časovnih okvirih.

Napeto v Franciji in Španiji

Jan Oblak je osem krogov pred koncem z Atleticom na prvem mestu španskega prvenstva. Pred Realom ima točko prednosti ... | Foto: Reuters Jan Oblak je osem krogov pred koncem z Atleticom na prvem mestu španskega prvenstva. Pred Realom ima točko prednosti ... Foto: Reuters Kar se tiče petih najmočnejših lig na svetu, bo zagotovo zelo razburljivo v Španiji, kjer bi se lahko novi prvak iskal med Atleticom, Barcelono in Realom, zadnje pa ni rekla niti Sevilla, ki za vodilnim španskim prvoligašem zaostaja 6 točk. Sedem krogov pred koncem imajo Jan Oblak in druščina pred mestnim rivalom Realom, ki tudi brani naslov, tri točke prednosti.

Zelo izenačeno je, kar je glede na predstave PSG v Evropi veliko presenečenje, tudi v Franciji. Branilci naslova iz Pariza za vodilnim Lillom zaostajajo eno točko, blizu sta tudi Monaco in Lyon.

Serijski nemški prvak Bayern ima v bundesligi pred Kamplovim Leipzigom že bolj otipljivo prednost (+7), vse bolj se v Italiji smeji Interju, ki na državni naslov čaka že 11 let, njegov kapetan Samir Handanović pa je vse bližje prvi klubski lovoriki v bogati karieri.

... kapetan Interja Samir Handanović pa pred najbližjim zasledovalcem, mestnim rivalom AC Milan, osem krogov pred koncem kar 11 točk prednosti! | Foto: Reuters ... kapetan Interja Samir Handanović pa pred najbližjim zasledovalcem, mestnim rivalom AC Milan, osem krogov pred koncem kar 11 točk prednosti! Foto: Reuters

V ''ligah petice'' z visoko prednostjo izstopa tudi Manchester City, ki ima v angleškem prvenstvu s tekmo več pred mestnim tekmecem Manchester Unitedom 11 točk prednosti. Izbranci Josepa Guardiole po izpadu v polfinalu pokala FA naskakujejo trojno krono.

Za zdaj so v evropskih državah, kjer se počasi končujejo prvenstva, znani le štirje prvaki. Kot prvi si je v letu 2021 zagotovil državno krono Glasgow Rangers, ki je postal novi škotski prvak že sedmega marca. Takrat si je tudi matematično zagotovil naslov in prekinil develetno vladavino največjega tekmeca Celtica. Rangers so sicer osvojili že 55. naslov, hkrati pa tudi prvi, odkar so se po neslavnem finančnem propadu kluba in zdrsu v najnižjo ligo vrnili med elito.

Veselje nogometašev Olympiakosa po že 46. naslovu grškega prvaka:

V nedeljo, 11. aprila, je naslov črnogorskega prvaka z zmago pri največjem tekmecu Sutjeski potrdila Budućnost iz Podgorice, v Grčiji pa je še drugič zapored do naslova najboljšega prišel Olympiakos iz Pireja. Neulovljivo prednost pred Arisom si je zagotovil s sladko zmago nad Panathinaikosom (3:1). V nedeljo, 18. aprila, si je naslov najboljšega v Švici po zmagi nad Lovrićevim Luganom (3:0) zagotovil Young Boys. To je že 14. državni naslov kluba iz Berna.

Milanič izgubil prvič po skoraj šestih mesecih

Darko Milanič je doživel prvi domači poraz na Slovaškem po 1. novembru 2020. | Foto: Vid Ponikvar Darko Milanič je doživel prvi domači poraz na Slovaškem po 1. novembru 2020. Foto: Vid Ponikvar Naslov prvaka se nasmiha številnim slovenskim legionarjem. Poleg Samirja Handanovića in Jana Oblaka, ki z Interjem in Atleticom trenutno vodita v serie A in la ligi, gre na Slovaškem odlično Slovanu. Vodi ga Darko Milanič, zanj pa igrata Kenan Bajrić in Alen Ožbolt. Slovan brani naslov, sodeč po izvrstnih predstavah v zadnjih mesecih pa bo vse kaj drugega kot nova krona kluba iz Bratislave veliko presenečenje.

Slovan bi si lahko, če bi mu šel na roko tudi rezultat na dvoboju med DAC in Trenčinom, zagotovil naslov že v soboto, a je Milaničeva četa na domači zelenici ostala brez točk. Izgubila je proti Spartaku iz Trnave (1:2), pri katerem je na klopi sedel nekdanji slovenski reprezentant Dejan Trajkovski. Milanič je začel dvoboj brez slovenskih legionarjev. Ožbolt je vstopil v igro v 71. minuti, Bajrić pa je obsedel na klopi.

Slovan je s tem prekinil niz neporaženosti, ki je trajal na Slovaškem kar 14 tekem. Slovaški prvak je pred tem nazadnje izgubil 1. novembra 2020, ko ga je v gosteh ugnala Nitra (0:1). Milanič je tako doživel drugi domači poraz, odkar službuje v Bratislavi. Pred moštvom DAC ima pet krogov pred koncem ''le'' še 10 točk prednosti.

Miha Blažič je na dobri poti, da s Ferencvarošem ubrani naslov madžarskega prvaka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Blažič je na dobri poti, da s Ferencvarošem ubrani naslov madžarskega prvaka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Odlično kaže tudi Mihi Blažiču s Ferencvarošem na Madžarskem. V Ukrajini je v vodstvu kijevski Dinamo, pri katerem v zadnjem času ne igra poškodovani Benjamin Verbič. Če bi mu uspelo, bi prekinil dolgoletni niz Šahtarja, na Hrvaškem pa je blizu naslovu Dinamo Zagreb, pri katerem nastopa Petar Stojanović, a ima opravka z zelo nevarnim in ambicioznim Osijekom, okrepljenim z dvema slovenskima reprezentantoma, Damjanom Boharjem in Mariom Jurčevićem.

V Srbiji je po nedavni zmagi v večnem derbiju proti Partizanu še korak bližje naslovu Crvena zvezda, ki jo vodi "slovenski" zet Dejan Stanković, z ogromno prednostjo imata opravka Club Brugge (Belgija) in Legia Varšava (Poljska), Sarajevo z Elvisom Džafićem je vse bližje ubranitvi naslova v Bosni in Hercegovini, v Avstriji se nova zvezdica nasmiha bogatemu Salzburgu, za katerega je v tej sezoni že nastopil 17-letni biser slovenskega nogometa Benjamin Šeško, ki sicer igra kot posojen napadalec rdečih bikov igra in dosega zadetke za drugoligaša Liefering (v tej sezoni jih je dal osem) …

Josip Iličić se bo 19. maja potegoval z Juventusom za pokalno lovoriko. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Josip Iličić se bo 19. maja potegoval z Juventusom za pokalno lovoriko. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Iličić, Šporar in Tijanić v finalu pokala

Znanih je vedno več finalnih parov pokalnih tekmovanj. Slovenski ljubitelji nogometa bodo z velikim zanimanjem pospremili sklepno dejanje italijanskega pokala, kjer se bo Atalanta Josipa Iličića 19. maja udarila z Ronaldovim Juventusom, štiri dni pozneje pa bo skušal Andraž Šporar z Brago v finalu portugalskega pokala spraviti v slabo voljo Benfico. Na Poljskem se je v finale uvrstil tudi Rakow, pri katerem v tej sezoni blesti David Tijanić. Pokalno lovoriko so že osvojili nogometaši Barcelone in Ajaxa.

Ne spreglejte