Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 7. 2018,
17.34

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Real Madrid Juventus Jorge Mendes Florentino Perez Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Četrtek, 5. 7. 2018, 17.34

5 let, 9 mesecev

Prestop stoletja je pred vrati

Po večernem sestanku je jasno: Cristiano Ronaldo odhaja v Juventus

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

V sredo zvečer se je predsednik Reala Florentino Perez sestal s Cristianom Ronaldom in njegovim zastopnikom Jorgejem Mendesom. Po tem sestanku naj bi, tako pišejo španski mediji, postalo dokončno jasno, da portugalski superzvezdnik res zapušča Madrid in se seli v Torino, kjer bo podpisal štiriletno pogodbo z Juventusom.

Florentino Perez se je v družbi svoje desne roke Joseja Angela Sancheza sestal s Cristianom Ronaldom in Jorgejem Mendesom, ki je predsedniku Reala predstavil osnutek ponudbe, ki jo pripravlja Juventus.

Človek, ki pri Realu vleče vse niti, naj bi bil z njo zadovoljen in je pripravljen petkratnega najboljšega nogometaša leta na svetu pustiti oditi.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ozadje posla stoletja: zakaj utegne Cristiano Ronaldo res prestopiti v Juventus?

Če je pred tem sestankom, ki se je zgodil v sredo zvečer v Madridu še obstajal kanček upanja, da bo Portugalec ostal pri Realu, naj bi zdaj dokončno izginilo.

Perez naj ne bi na sestanku niti omenil podpisa morebitne nove, izboljšane pogodbe, ki jo je Ronaldu obljubil že po finalu lige prvakov leta 2017 v Cardiffu, tako da je prepad, ki je nastal med njima, zdaj dokončno prevelik.

Sodelovanja med Florentinom Perezom in Cristianom Ronaldom je nepreklicno konec. | Foto: Reuters Sodelovanja med Florentinom Perezom in Cristianom Ronaldom je nepreklicno konec. Foto: Reuters

Pustili ga bodo kamorkoli, samo v en klub ne

Pri Realu na uradno ponudbo Juventusa še čakajo, Ronalda, ki ima pogodbo z Madridčani do leta 2021, pa so pripravljeni prodati za okroglih 100 milijonov evrov. Torej desetkrat pod višino klavzule, ki je zapisana v pogodbi, podpisani jeseni 2016.

Prisluhnili bodo vsem morebitnim snubcem, ki bi bili pripravljeni odšteti toliko denarja, razen Barcelone. Selitev na Camp Nou pač tako ali tako ne pride v poštev.

Ob tem naj bi obe vpleteni strani vztrajali pri tem, da se razideta prijateljsko in tako, kot se za najboljšega strelca v zgodovini kluba, ki je z Realom osvojil kar štiri naslove evropskega prvaka, spodobi.

Luciano Moggi: Pogodba je že podpisana

Luciano Moggi | Foto: Reuters Luciano Moggi Foto: Reuters Nekdanji direktor Juventusa Luciano Moggi, ki ima seveda še vedno veliko informacij iz vrst najbolj trofejnega italijanskega nogometnega kluba, je na Twitterju včeraj zapisal, da je prestop Ronalda iz Reala v Juventus že dokončan.

"Po mojih informacijah je pogodbo z Juventusom že podpisal," je čivknil izkušeni nekdanji nogometni funkcionar in te besede pozneje potrdil tudi v pogovoru za italijansko televizijsko postajo Tele7Gold.

"Po pogovorih, ki sem jih opravil z nekaterimi pomembnimi ljudmi, je res tako," je še povedal vplivni Italijan, ki je pri Juventusu preživel več desetletij, a ga je nato leta 2006 s položaja odnesel velik škandal s podkupovanjem Calciopoli.

Zanimivo, v času, ko je bil v klubu, naj bi leta 2002, ko je bil ta star samo 17 let, v klub želel pripeljati prav Ronalda, a do prestopa potem ni prišlo.

Na potezi je Juventus, pomagal bo tudi Fiat

Zdaj je na potezi Juventus, ki naj bi že pospešeno pripravljal finančni konstrukt posla, ki bi Torinčane stal kar okoli 350 milijonov evrov. Sto milijonov evrov za odškodnino, in približno 240 milijonov evrov za štiriletno pogodbo v višini 30 milijonov evrov neto, kar v Italiji znese 60 milijonov bruto.

Portugalec je v devetih letih zabil 450 golov na 438 tekmah in postal najboljši strelec Reala. | Foto: Reuters Portugalec je v devetih letih zabil 450 golov na 438 tekmah in postal najboljši strelec Reala. Foto: Reuters

Pogodba, ki močno presega klubsko plačilno politiko, saj daleč najbolj plačani zvezdnik Torinčanov Gonzalo Higuain v žep na leto pospravi "samo" nekaj manj kot osem milijonov evrovna  leto, bo za Juventus velik zalogaj.

Portugalski športni dnevnik Record piše o tem, da naj bi pri poslu stoletja, kot so ga poimenovali Italijani, pomagal Fiat. Italijanska avtomobilska korporacija, ki je z ustanoviteljico tega podjetja, družino Agnelli, prek holdinga Exor, ta ima več kot 60 odstotni lastniški delež v klubu, še vedno močno prepletena s klubom.

Fiat naj bi prevzel finančni del Ronaldove pogodbe, Juventus pa naj bi poskrbel za plačilo odškodnine.

Z vrha bo sklatil skorajšnjega soigralca

Rekorder Gonzalo Higuain. | Foto: Reuters Rekorder Gonzalo Higuain. Foto: Reuters Če bo Ronaldo res prestopil iz Reala v Juventus, v kar ne dvomi več praktično nihče, tudi stavnice ne (kvota na njegov prihod je trenutno mizernih 1,28), in bo odškodnina res 100 milijonov evrov, bo Portugalec poskrbel za rekord. Tako Juventusa kot celotne italijanske lige, ki je včasih skrbela za nove mejnike, v zadnjem desetletju in pol pa je daleč od statusa, ki ga je imela nekoč.

Ronaldov prestop bi s 100 milijoni evrov prehitel nakup Juventusa iz leta 2016, ko je Napoliju za argentinskega napadalca Gonzala Higuaina odštel 90 milijonov evrov.

Trenutno drugouvrščeni na lestvici najdražjih prestopov pa ima že dolgo brado. Še en Argentinec, Hernan Crespo, je leta 2000 v rimski Lazio iz Parme prišel za nekaj manj kot 57 milijonov evrov.

Na tretjem mestu že najdemo Gianluigija Buffona, legendarnega italijanskega vratarja, ki je, prav tako iz Parme, leta 2001 v Juventus prišel za nekaj manj kot 53 milijonov evrov.

Rezidenco si je našel, v Torinu se že pripravljajo na spektakel

Kdaj točno bo do prestopa prišlo, še ni znano, je pa več ali manj jasno, da se je Ronaldo že odločil in bo bogato nogometno pot po Portugalski (Sporting Lizbona), Angliji (Manchester United) in Španiji nadaljeval v Italiji.

Proti Juventusu je odigral sedem tekem in zabil deset golov. Po novem bo očitno nosil njegov dres. | Foto: Reuters Proti Juventusu je odigral sedem tekem in zabil deset golov. Po novem bo očitno nosil njegov dres. Foto: Reuters

V Torinu naj bi že našel rezidenco, v kateri bo nastanjen v naslednjih štirih letih, tako da je za odhod v Italijo pripravljeno res vse.

Zdaj je na potezi Juventus in prestop, ki bo močno zatresel nogometna tla in italijanskemu nogometu vrnil delček ugleda, ki ga je v zadnjem obdobju izgubil, se bo tudi dejansko zgodil.

V Torinu bojda pospešeno delajo na tem in so šli celo tako daleč, da že pripravljajo vse potrebno za velik dogodek. Predstavitev Ronalda na štadionu v Torinu, ki od lanskega leta nosi ime Allianz Stadium.

Ga bo zamenjal Neymar? Počakajmo do konca SP.

Neymar do konca svetovnega prvenstva noče razglabljati o prihodnosti. | Foto: Reuters Neymar do konca svetovnega prvenstva noče razglabljati o prihodnosti. Foto: Reuters Prav tako iz Madrida prihajajo vesti, da odhod Ronalda ni pogojen s prihodom Neymarja, ki je že nekaj časa velika želja Reala oziroma njegovega predsednika.

Za prihod na Santiago Bernabeu naj bi bil močno zainteresiran tudi brazilski zvezdnik, a naj bi on in ljudje okoli njega vztrajali pri tem, da se bo o tem pogovarjal šele po koncu svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer se z Brazilijo poteguje za šesti naslov svetovnega prvaka. Torej najpozneje po 15. juliju, ko bo na štadionu Lužniki na sporedu veliki finale.

Težavo za Brazilca utegne predstavljati predvsem to, da ga pri PSG, ki je zanj lani poleti Barceloni odštel kar 222 milijonov evrov, nikakor ne želijo izpustiti. Toda vse se vedno konča pri denarju. Če bi Real v ponudbi zapisal dovolj visoko številko, utegnejo Francozi popustiti, so prepričani nogometni analitiki.

Preberite še:

Lionel Messi Cristiano Ronaldo
Sportal Konec desetletje dolge dinastije Ronalda in Messija?
Cristiano Ronaldo
Sportal Cristiano Ronaldo trka na vrata Juventusa
Cristiano Ronaldo
Sportal Ronalda po bolečem izpadu selijo v Italijo
Ne spreglejte