Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
19.34

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Euro 2024 Euro 2024

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 19.34

1 mesec

Uefa odprla preiskavo proti Srbiji zaradi provokativnih sporočil

Osem navijačev aretiranih po pretepu pred tekmo med Srbijo in Anglijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Srbski navijači, euro 2024 | Srbski navijači (Fotografija je simbolična.) | Foto Guliverimage

Srbski navijači (Fotografija je simbolična.)

Foto: Guliverimage

Nemška policija je aretirala osem nogometnih navijačev zaradi pretepa, ki se je zgodil v enem izmed lokalov v Gelsenkirchnu pred nedeljsko tekmo evropskega prvenstva med Srbijo in Nemčijo. Gre za enega Angleža in sedem Srbov, poroča britanski The Guardian. Uefa je medtem odprla preiskavo proti Srbiji zaradi provokativnih sporočil

V pretepu je bilo vpletenih okoli 150 ljudi, dva pa sta bila lažje ranjena. Izbruhnil je, ko je skupina angleških navijačev želela vstopiti v lokal, kjer so že bili srbski navijači, je Guardian povzel informacije nemške policije.

"Skupina srbskih navijačev je bila že v lokalu, ko je večja skupina angleških navijačev želela vstopiti. To je sprožilo nesporazum," je dejal vodja policije v Gelsenkirchnu Peter Both. "V tem trenutku je težko reči, kaj je sprožilo pretep, ali to, da so srbski navijači želeli ustaviti Angleže, ali provokacije Angležev."

Kot je pojasnil Both, se bo osem ljudi moralo zagovarjati na sodišču, policisti pa jim bodo izdali prepoved obiska nadaljnjih tekem na evropskem prvenstvu.

Nemška policija je srečanje Srbije in Anglije označila za tekmo z višjo stopnjo tveganja in sprejela vrsto varnostnih ukrepov. Med drugim je na stadionu bilo na prodaj pivo z zgolj 2,5 odstotka alkohola.

Dvoboj v skupini C, v kateri igra tudi Sloveniji, je nato minil brez vidnejših izgredov. Angleži so ga dobili z 1:0.

Uefa odprla preiskavo proti Srbiji zaradi provokativnih sporočil

Evropska nogometna zveza Uefa je odprla preiskavo proti srbski nogometni reprezentanci, potem ko so njeni navijači na tribunah v Gelsenkirchnu "razkrili transparente s provokativnimi sporočili proti Kosovu", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pritožbo je na Uefo poslala Kosovska nogometna zveza ter v njej opozorila na neprimerne srbske zastave, vzklike in transparente na tekmi proti Angliji (0:1). Kosovska zveza je ob tem zapisala, da gre za "politična, šovinistična in rasistična sporočila, uperjena proti Kosovu".

Uefa je potrdila, da bo etični in disciplinski sodnik preiskal "domnevno diskriminatorno vedenje" srbskih navijačev, ki so bili obtoženi tudi metanja predmetov na igrišče med dvobojem proti Angliji.

Preberite še:

Dušan Tadić
Sportal Dušan Tadić, kapetan srbske reprezentance, ni zadovoljen s svojo vlogo
Kylian Mbappe
Sportal Kylian Mbappe se je na francoski narod obrnil glede političnega stanja v državi
Mbappe Kylian poškodba Euro
Sportal Francozi do minimalne zmage, Mbappe ima zlomljen nos
Ne spreglejte