Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
29. 6. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

2

Natisni članek

Yann Sommer Švica Francija Hugo Lloris Didier Deschamps Kylian Mbappe Kylian Mbappe Euro 2020

Torek, 29. 6. 2021, 4.00

2 leti, 10 mesecev

Odmevi po presenetljivi zmagi Švice nad Francijo

Mbappeja zelo prizadelo: Opravičujem se, težko bom zaspal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

2

Francija Švica | Kylian Mbappe je z zvezdniško francosko zasedbo obstal v osmini finala Eura. | Foto Reuters

Kylian Mbappe je z zvezdniško francosko zasedbo obstal v osmini finala Eura.

Foto: Reuters

Ponedeljek, 28. junij 2021, se je v zgodovino nogometa zapisal kot prav poseben dan, v katerem sta na Euru drug za drugim pomahala v slovo finalista zadnjega svetovnega prvenstva. Najprej je Hrvaška po podaljških (3:5) priznala premoč Španiji, nato pa je Francija zapravila veliko prednost pred Švico (3:1) in po strelih z bele točke nepričakovano izpadla. Usoden strel z bele točke je zapravil ravno najbolj opevan francoski as Kylian Mbappe in po bolečem porazu navijačem poslal čustveno sporočilo.

euro 2020 - Francija : Švica
Sportal Švica v četrtfinalu, svetovni prvaki se poslavljajo

Francoski nogometaši so v dvoboj s Švico v osmini finala evropskega prvenstva v Bukarešti vstopili kot veliki favoriti, na koncu pa v razburljivem trilerju ostali praznih rok.

Glavni favoriti za osvojitev evropskega naslova so se v težavah znašli že po prvem polčasu, ki so ga izgubili z 0:1. Ko je sodnik na začetku drugega polčasa pokazal na belo točko in se je Švici ponudila priložnost za povišanje vodstva na 2:0, so se francoski navijači prijemali za glavo. Takrat se je izkazal kapetan Hugo Lloris, ubranil strel Ricarda Rodrigueza in dal dodatno moč soigralcem. V nadaljevanju je začel mleti francoski mlin. Dvakrat je v polno zadel Karim Benzema, nato je sledil še evrogol Paula Pogbaja.

Zadišalo je po suvereni zmagi svetovnih prvakov, a se Švicarji niso predali. Po hrvaškem receptu so še pred koncem rednega dela izenačili na 3:3, nato pa po izvajanju 11-metrovk poskrbeli za pravo senzacijo.

Anglija Nemčija
Sportal Noro, Euro je postregel še z eno senzacijo

Mbappe: Spodletelo mi je

Yann Sommer je prebral namero Kyliana Mbappeja. | Foto: Reuters Yann Sommer je prebral namero Kyliana Mbappeja. Foto: Reuters Če je Lloris med srečanjem reševal soigralce, je bil pri izvajanju kazenskih udarcev nemočen. Ubranil ni niti enega strela, na njegovo smolo pa je v njegovi ekipi kot edini, bilo je v peti seriji, kazenski udarec zapravil Kylian Mbappe. Mladi napadalec PSG, ki mu napovedujejo obdobje izjemnih uspehov, po tem, ko bosta zvezdi Cristiana Ronalda in Lionela Messija začeli bledeti, pa bi lahko prevzel tudi položaj največjega svetovnega nogometnega zvezdnika, je postal tragični junak srečanja.

"Po tem izpadu sem zelo žalosten. Nismo uresničili začrtanega cilja. Opravičujem se za zapravljeno 11-metrovko. Želel sem pomagati ekipi, a mi je spodletelo. Zdaj bo težko zaspati, a vse to je del športa, ki ga tako obožujem. Vem, kako razočarani ste navijači, a se vam želim vseeno zahvaliti za podporo in za to, da ste vselej verjeli v nas. Zdaj je najpomembneje, da iz tega pridemo še močnejši in se tako lotimo novih izzivov. Čestitke in veliko sreče Švici," je v sporočilu, ki ga je delil z javnostjo na svojem profilu na Instagramu, zapisal 22-letni Mbappe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Ta večer bo imel nočne more in slab spanec. Euro zapušča brez zadetka, Francija pa se ni uvrstila niti v četrtfinale. "Nihče mu ne bi smel česa zameriti. To se ti lahko zgodi v nogometu, če prevzameš odgovornost. To ga je zelo prizadelo," je o Mbappeju po bolečem porazu s Švico spregovoril selektor Didier Deschamps.

Podobno razmišlja tudi kapetan Francije Hugo Lloris. "V nogometu skupaj zmagujejo in skupaj izgubljamo. Vsi smo odgovorni za izpad. Zelo nas boli, na nikogar ne bi smeli pokazati s prstom. Proti tekmecu se borimo skupaj, ne smemo iskati izgovorov. In moramo priznati, da je Švica odlična ekipa," je vratar Tottenhama povedal za BeIN Sports.

Luka Modrić
Sportal Neverjetna neumnost Rebića, ki je razjezila Modrića in selektorja Hrvaške

Švicarji prvič po 83 letih!

Veselje Yanna Sommerja, ki je Švico popeljal do zgodovinskega uspeha na Euru. | Foto: Reuters Veselje Yanna Sommerja, ki je Švico popeljal do zgodovinskega uspeha na Euru. Foto: Reuters Švica, ki se je med najboljših 16 uvrstila skozi šivankino uho po zmagi nad Turčijo, je pisala zgodovino. Prvič, odkar nastopa na Euru, je izkusila slast zmage v izločilnem delu in napredovanja. Na svetovnem prvenstvu je to pred tem nazadnje doživela leta 1938.

Prvič po letu 1954 (SP) se je uvrstila med najboljših osem na velikem tekmovanju, glavni junaki srečanja pa so bili dvakratni strelec Haris Seferović, Mario Gavranović, soigralec Petra Stojanovića pri zagrebškem Dinamu, ki je izenačil na 3:3 v zadnji minuti, Granit Xhaka, tudi izbran za najboljšega igralca dvoboja, in vratar Yann Sommer, ki je ubranil strel z bele točke enemu najbolj vročih nogometašev na svetu Kylianu Mbappeju.

Veselje švicarskih reprezentantov po ubranjeni 11-metrovki Sommerja | Foto: Reuters Veselje švicarskih reprezentantov po ubranjeni 11-metrovki Sommerja Foto: Reuters

"Iskreno povedano sem še vedno v šoku. Pokazali smo veliko poguma, na igrišču smo pustili srce. Če se po zaostanku dveh golov vrneš proti svetovnemu prvaku, je to nekaj neverjetnega. Nato smo ga še premagali po izvajanju 11-metrovk. Ne bi mogel biti bolj ponosen na nas," ni skrival sreče 32-letni vratar Borussie Mönchengladbach, ki že dolgo uživa zaupanje selektorja Vladimirja Petkovića. Švico v petek čaka nov izziv, v Sankt Peterburgu se bo za polfinale udarila s Španijo.

Enotnost in solidarnost med galskimi petelini

Bo Didier Deschamps ostal francoski selektor? | Foto: Reuters Bo Didier Deschamps ostal francoski selektor? Foto: Reuters Kaj pa se bo zgodilo s Francijo, ki je od letošnjega Eura pričakovala bistveno več? Selektor Deschamps, ki ima s francosko zvezo sklenjeno pogodbo do SP 2022 v Katarju, na katerem naj bi branil svetovni naslov, o svojem statusu ni hotel preveč razglabljati. Dejal je, da bo čas že povedal svoje, hkrati pa poudaril, da v francoski ekipi prevladujeta enotnost in solidarnost.

"Odgovoren sem, ko pride do neželenih rezultatov. Sem z igralci, oni pa z menoj," je vse, kar je odgovoril na vprašanje, ali ostaja selektor Francije. Vratar Lloris je bil začuden nad tem, da so lahko zapravili prednost 3:1. "Ta poraz zelo boli, saj smo imeli v rokah lepo vodstvo. V prejšnjih letih smo znali takšno vodstvo varno pripeljati do konca in zmagati. Tokrat tega ni bilo," je dejal Lloris, sicer družinski prijatelj znane slovenske nogometne dinastije Elsner.

Les Bleus odhajajo z Eura z zgolj eno zmago na štirih tekmah, kar je občutno premalo za zasedbo, ki je bila ustvarjena za nov uspeh. Tako je Euro 2020 izkusil novo presenečenje v osmini finala. Po Nizozemski je tekmovanje zapustila še ena izmed zmagovalk skupin ...

euro 2020 - Španija : Hrvaška
Sportal Lepotica turnirja Špancem, svetovni podprvaki odhajajo domov
euro 2020 - Francija : Švica
Sportal Svetovni prvaki zapuščajo Euro
Ne spreglejte