Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 6. 2021,
22.27

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

1

Natisni članek

Mislav Oršić Alvaro Morata Dani Olmo Unai Simon Zlatko Dalić Joško Gvardiol Ante Rebić Luis Enrique Euro 2020 Španija hrvaška nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 28. 6. 2021, 22.27

2 leti, 9 mesecev

Po spektakularni tekmi v Københavnu

Neverjetna neumnost Rebića, ki je razjezila Modrića in selektorja Hrvaške

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

1

Luka Modrić | Je Luka Modrić odigral zadnjo tekmo na Euru? Leta 2024, ko bo Euro v Nemčiji, bo Dalmatinec star že 39 let ... | Foto Reuters

Je Luka Modrić odigral zadnjo tekmo na Euru? Leta 2024, ko bo Euro v Nemčiji, bo Dalmatinec star že 39 let ...

Foto: Reuters

Nogometaši Španije in Hrvaške so v dvoboju osmine finala Eura 2020 v Köbenhavnu poskrbeli za dramo, polno zadetkov, preobratov, a tudi tragikomičnih napak, ki bodo še dolgo odmevale. Španci so po podaljšku zmagali s 5:3. Prvi gol so si po neverjetnem avtogolu zabili sami, nato so sledile neumnosti nekaterih hrvaških igralcev, ki so Špancem omogočile skok na 3:1. A to je bil šele začetek trilerja v Köbenhavnu …

Anglija Nemčija
Sportal Noro, Euro je postregel še z eno senzacijo
Luka Modrić, Hrvaška
Sportal Kakšen spodrsljaj: Hrvati igrali v dresih z napačnim grbom?

Kdo bi si mislil, da se bo Španija, ki na zadnjih 27 tekmah pred obračunom v Københavnu ni nikoli prejela več od zadetka na dvoboj, s tremi prejetimi goli proti Hrvaški vseeno uvrstila med najboljših osem? To ji je vendarle uspelo, saj je hrvaško mrežo v 120 minutah zatresla kar petkrat in postala prva reprezentanca v zgodovini evropskih tekmovanj, ki je na dveh zaporednih tekmah Eura dosegla kar pet zadetkov.

Španci so se v četrtfinale uvrstili po lepotici prvenstva, na kateri je padlo kar osem zadetkov. | Foto: Reuters Španci so se v četrtfinale uvrstili po lepotici prvenstva, na kateri je padlo kar osem zadetkov. Foto: Reuters

V sklepnem dejanju skupinskega dela je s 5:0 ponižala Slovaško, v osmini finala pa je neprimerno težje, selektor Luis Enrique je po poslastici prvenstva priznal, da se je v določenem trenutku že zbal za usodo svojih izbrancev, s 5:3 ugnala Hrvaško. Oba dvoboja je pozorno spremljal selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek, nikakor po naključju, saj se bo Slovenija že čez dobra dva meseca v kvalifikacijah za SP 2022 pomerila prav proti Slovakom in Hrvatom.

Preobrat v režiji nekdanjega napadalca Celja

Mislav Oršić je kmalu po vstopu v igro dosegel zadetek za 2:3, nato pa prispeval še podajo za 3:3. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mislav Oršić je kmalu po vstopu v igro dosegel zadetek za 2:3, nato pa prispeval še podajo za 3:3. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Južni slovenski sosedje so uprizorili neverjetno vrnitev. Čeprav so še pet minut pred koncem rednega dela zaostajali z 1:3, so sprovocirali podaljšek. Najprej je Mislav Oršić, pred leti tudi napadalec Celja, znižal na 2:3, nato je Mario Pašalić, soigralec Josipa Iličića pri Atalanti, v sodnikovem podaljšku izenačil na 3:3.

Dramatično srečanje na Danskem je vstopilo v novo poglavje nepredvidljivosti, obenem pa še naprej navduševalo z vsem, kar krasi nogometno igro. Z vrhunskimi potezami, a tudi tistim, česar igralci nimajo najraje. Tudi z napakami. Nekatere izmed njih so bile neverjetne, težko razumljive.

euro 2020 - Francija : Švica
Sportal Švica v četrtfinalu, svetovni prvaki se poslavljajo

Neumnost španskega vratarja, a tudi Rebića

Unai Simon je podaril Hrvatom vodstvo po 20 minutah. | Foto: Reuters Unai Simon je podaril Hrvatom vodstvo po 20 minutah. Foto: Reuters Začelo se je z bizarnim avtogolom Španije, ko je Pedri podal vratarju Unaiju Simonu, temu pa ni uspelo ukrotiti žoge, tako da je zatresla mrežo. Po sramotni potezi, ko je postal ''zvezda'' dneva na družbenih omrežjih, pa je hitro ponudil še drugo plat vrhunskih vratarjev. Z nekaterimi posredovanji je preprečil popoln preobrat Hrvaške in pomagal Španiji do napredovanja med najboljših osem. Špancem pa sta z nevsakdanjimi vložki, ki jih na tako pomembnih dejanjih največjih tekmovanj ne videvamo pogosto, pomagala tudi hrvaška reprezentanta.

Ko so Španci v 38. minuti izenačili na 1:1, so imeli Hrvati pravzaprav na zelenici igralca manj. Ob začetku španskega napada se je namreč Ante Rebić odločil, da si bo zamenjal nogometne čevlje. Odhitel je zunaj igrišča, tam prebil kar tri minute, rdeča furija pa je v dolgem napadu, v katerem je hrvaška obramba zelo trpela, po zadetku Pabla Sarabie izenačila rezultat.

Ante Rebić je zaigral v enajsterici Hrvaške namesto bolnega Ivana Perišića. | Foto: Reuters Ante Rebić je zaigral v enajsterici Hrvaške namesto bolnega Ivana Perišića. Foto: Reuters

Španski mediji so se razpisali o jezi kapetana hrvaške reprezentance Luke Modrića, ki kar ni mogel verjeti, kaj si je privoščil njegov soigralec, in je od njega zahteval pojasnilo, zakaj je storil kaj takšnega v tako neprimernem trenutku. Nezadovoljstva ni skrival niti selektor Zlatko Dalić, o tem, kako je bila ta poteza povsem neprimerna, pa je za španske medije spregovoril nekdanji reprezentančni vratar Santiago Canizares. ''Nerazumljivo je, da je šel igralec, ko je žoga na igrišču in poteka igra, sedem minut pred koncem prvega polčasa zamenjat nogometne čevlje. Sarabia je izkoristil njegovo neprevidnost,'' je dejal nekdanji soigralec Zlatka Zahovića pri Valencii.

Gvardiol se je osveževal, Španci krenili v protinapad

Joško Gvardiol je bil nepremišljen v 77. minuti. | Foto: Reuters Joško Gvardiol je bil nepremišljen v 77. minuti. Foto: Reuters Rebić, sicer napadalec Milana, se je znašel v začetni postavi po hudem šoku, ki je doletel Hrvaško. Zaradi okužbe z novim koronavirusa namreč ni smel nastopiti Ivan Perišić. Zamenjal ga je Rebić, ki pa se ni izkazal in si za nastop prislužil skromne ocene. Hrvaški navijači so se zaman spraševali, kaj bi se zgodilo v Københavnu, če bi od prve minute zaigral Perišić.   

Ko je Ferran Torres v 77. minuti popeljal Španijo v vodstvo s 3:1, hrvaški navijači kar niso mogli verjeti, kaj je le nekaj sekund pred tem na igrišču počel Joško Gvardiol. Mladi branilec, ki je star komaj 19 let in bo v prihodnje nosil dres Leipziga, je namreč zaprosil hrvaško klop za osvežitev in tik pred akcijo Špancev na igrišču pil vodo. To je izkoristil Torres, ga ujel nepripravljenega in pobegnil po desni strani, se nato mojstrsko otresel Gvardiola in premagal še Dominika Livakovića. To je bila še druga neumnost hrvaških nogometašev, ki so pomagali Špancem do oprijemljive prednosti. Ta se je nato senzacionalno hitro stopila, ekipi sta v podaljšek vstopili s 3:3.

Olmo skoraj postavil teniški rezultat

Sprva je bila nevarnejša Hrvaška, si priigrala kar nekaj priložnosti. Ko je pošteno dišalo po četrtem golu ognjenih, pa je nase opozoril rezervist Dani Olmo. ''Hrvaški'' Španec, zelo navezen na Zagreb, je filigransko podal Alvaru Morati, ta pa s topovskim udarcem popeljal Špance v 100. minuti v vnovično vodstvo (4:3). Le tri minute pozneje je Mikel Oyarzabal poskrbel za nov španski izbruh sreče. Hrvaška je zaostajala s 3:5, še na začetku drugega dela podaljška zapretila z ogromno priložnostjo Anteja Budimirja, nato pa ji je zmanjkalo moči. Olmo bi v zadnjih sekundah skoraj poskrbel za teniško zmago s 6:3, a je njegov udarec ustavila vratnica.

Ostalo je pri 5:3, tekmi z največjim številom zadetkov na evropskih prvenstvih po 61 letih. Rekord, devet gol (v 90 minutah), še vedno drži težko ponovljiva drama na Parku princev s polfinala evropskega prvenstva leta 1960, v katerem je takratna Jugoslavija premagala Francijo (5:4).

EP 1960 Sovjetska zveza
Sportal Jugoslovani utišali Park princev, Sovjeti pa Evropo

Enrique: Bal sem se, da bomo izgubili

Luis Enrique je bil zelo srečen za zadetek Alvara Morate. | Foto: Reuters Luis Enrique je bil zelo srečen za zadetek Alvara Morate. Foto: Reuters Razočaranje v hrvaški reprezentanci je bilo ogromno. ''Še nikoli nisem doživel česa podobnega,'' je bilo vse, kar je v mešani coni, obkroženi z novinarji, povedal Nikola Vlašić. Povsem drugače je bilo v španskem taboru, selektor Luis Enrique si je pošteno oddahnil.

''To je bila neverjetna tekma. Še vedno rastemo kot ekipa. Lahko premagamo vsakogar, a tudi z vsakim izgubimo. Nastopil je trenutek, ko sem se bal, da bomo ostali praznih rok, a se je takrat izkazal Morata in dosegel izvrsten zadetek. Srečen sem zaradi njega,'' je opozoril na mojstrovino napadalca Juventusa, ki je v zadnjem obdobju postal tarča številnih kritih in zbadljivk navijačev. Dodal je, da je bila velika napaka Špancev, kako so pri vodstvu s 3:1 pomislili, da je zmagovalec že odločen, vratarju Unaiju Simonu pa je zlahka oprostil za veliko napako, ki je Hrvaško popeljala do prepoceni vodstva z 1:0. ''Moji igralci večkrat tvegajo, a to je način, kako igrajo,'' je povedal Enrique. 

Dvoboj v Københavnu si je ogledalo ogromno hrvaških navijačev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dvoboj v Københavnu si je ogledalo ogromno hrvaških navijačev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Njegov stanovski kolega Dalić, ki je tri leta po velikem srebru na SP v Rusiji s hrvaško izbrano vrsto izpadel v osmini finala, pa je dejal: ''Žalosten sem zaradi naših navijačev in igralcev, ki so dali vse od sebe. Pri zadetkih smo napravili nekaj napak. Španci so kaznovali vsako našo nepazljivost, mi smo menjali nogometne čevlje in pili vodo, a smo se vseeno z 1:3 vrnili na 3:3. Nato je bila odločena naša zapravljena priložnost pri rezultatu 3:3,'' je spomnil na veliko priložnost, ki jo je na začetku podaljška zapravil Andrej Kramarić. ''Očitno moramo še odrasti. To ni bila tekma proti Škotski, ampak proti tekmecu, ki kaznuje vsako napako,'' je še povedal hrvaški selektor, ki tako zapušča prvenstvo z mešanimi občutki.

Španija se bo v boju za polfinale v petek v St. Peterburgu pomerila s Švico, ki je po izvajanju kazenskih udarcev presenetila Francijo.

Ne spreglejte