Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
18.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak PSV Eindhoven Manchester City Dinamo Kijev

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 18.11

7 let, 12 mesecev

Nizozemci nad slovenskega junaka z najnevarnejšim orožjem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zvečer bosta znana še dva četrtfinalista lige prvakov. Favorizirani Atletico bo z Janom Oblakom gostil PSV, Manchester City pa si je z eno nogo in pol že zagotovil mesto med najboljših osem.

Atletico je danes v vlogi favorita. Španski velikan je na gostovanju v Eindhovnu zadržal mrežo nedotaknjeno, zvečer pa želi s pomočjo glasnih navijačev na štadionu Vicente Calderon odpraviti nizozemskega prvaka in se uvrstiti v četrtfinale. Vse kaj drugega kot napredovanje Los Colchoneros bi bilo veliko presenečenje. PSV je v tej sezoni v Evropi že pokvaril načrte enemu velikanu. Manchester United je ostal brez napredovanja v skupinskem delu, zdaj pa ima nekdanji delodajalec Tima Matavža priložnost, da razžalosti še privržence Atletica.

Atletico je v močnem španskem prvenstvu najbližji zasledovalec Barcelone, na lestvici pa je uvrščen pred mestnim tekmecem Realom. "Ekipa je v dobri formi. Pričakujem, da bo tako tudi na torkovi tekmi. Naš cilj je, da dosežemo zadetek več od gostov," sporoča Diego Simeone. Trener Atletica razmišlja o igralnem sistemu 4-3-3, s katerim namerava ustvariti pritisk na igrišču, s tem pa tudi preprečiti nevarne protinapade gostov. Veliko pričakuje od Francoza Antoina Griezmanna, ki se je na zadnjih štirih tekmah vedno vpisal med strelce.

"PSV je odličen v protinapadih," opozarja Argentinec, ki bo imel za razliko od prvega srečanja opravka tudi z najboljšim strelcem nizozemskih prvakov Luuka de Jonga. Na tekmi v Eindhovnu je manjkal zaradi kazni, zdaj pa se vrača, kar bo velik dobitek za PSV. V nizozemskem prvenstvu je na 26 tekmah dosegel kar 19 zadetkov.

Nizozemcev ne bi motilo, če bi se izvajale enajstmetrovke

Nekdanji nizozemski reprezentant Philip Cocu pred gostovanjem v Madridu razmišlja tudi o možnosti, da bi četrtfinalista podala loterija kazenskih strelov. Če bi se tudi povratno srečanje končalo brez zadetkov, bi se njegova skrita želja uresničila. Atletico je pred letom dni v osmini finala izločil Bayer Leverkusen prav po izvajanju kazenskih strelov, na dvoboju pa je blestel Jan Oblak, ki je takrat dobil prvo resnejšo priložnost v vratih madridskega kluba. Leto dni pozneje je Škofjeločan eden izmed nosilcev igre Atletica in največjih zvezdnikov. Brani izjemno in odlično sodeluje z ožjim delom obrambe, tako da se je že navadil, da na srečanjih nima veliko dela.

"Radi bi napredovali. Ne bi nas motilo, če bi si pot v četrtfinale izborili tudi po kazenskih strelih. Seveda pa igranje na 0:0 ni preprosto. Moramo igrati nogomet in se ne le braniti. Ne bo lahko, a moramo verjeti v svoje sposobnosti. Naš cilj je zmaga ali pa remi," pojasnjuje trener kluba iz Eindhovna, ki je pred slabimi tremi desetletji osvojil evropsko krono.

Kako pomembno je srečanje v Madridu za PSV, je dokazala zadnja tekma v prvenstvu. Pred domačim občinstvom je zgolj remiziral s Heerenveenom, pri katerem je manjkal mladi slovenski reprezentant Luka Zahović. PSV je s tem končal niz desetih zaporednih zmag v prvenstvu, je pa zadržal vodilno mesto v tekmovanju Eredivisie.

Sinje modri iz Manchestra so po zmagi v ukrajinski prestonici s 3:1 na pragu največjega dosežka v ligi prvakov. Še nikoli se niso povzpeli med najboljših osem, zvečer pa jim lahko vozovnico za četrtfinale iz žepa izmakne le velik čudež. Kijevski Dinamo bi moral na Etihadu, ki na srečanjih lige prvakov nosi "nevtralno" ime štadion City of Manchester, nadoknaditi ogromen zaostanek in favorizirane Angleže ugnati z visoko razliko.

"Ne smemo razmišljati o tem, da smo se že uvrstili v četrtfinale. Igramo proti ekipi, ki je navajena takšnih tekem. O tekmecih v četrtfinalu lahko razmišljamo šele po tej tekmi," opozarja Manuel Pellegrini. Čilenec se po koncu sezone poslavlja od trenerskega stolčka pri bogatem angleškem klubu, podprtem s katarskimi milijoni. V zadnji sezoni lahko spiše najlepšo zgodbo Cityja, ki se v ligi prvakov ni še nikoli uvrstil med najboljših osem. V tej sezoni je prvič v skupinskem delu osvojil prvo mesto, tako da mu je žreb v osmini finala vsaj pa papirju namenil nekoliko lažjega tekmeca.

Želja Cityja, ki ne blesti v angleškem prvenstvu (na zadnji tekmi je remiziral v Norwichu), v ligaškem pokalu pa se je izkazal z zmago, je povezana z Evropo. Zato bo Pellegrini v srečanje z zvezdniki vstopil (zaradi poškodbe kolena bo spet manjkala draga poletna okrepitev Kevin de Bruyne) z najmočnejšo mogočo postavo.

V udarni postavi bo tudi najboljši posameznik sinjemodrega orkestra Yaya Toure, ki nima več zdravstvenih težav. Afričan je na prvi tekmi postavil končni rezultat 3:1, pred tem sta se med strelce v njegovi ekipi vpisala še najboljši napadalec Argentinec Sergio Agüero in Španec David Silva.

Klavrna statistika Kijevčanov na gostovanjih v Angliji

Ukrajinski prvak je pričakoval več od prve tekme, odigrane na Olimpijskem štadionu v Kijevu. Doma je ostal praznih rok. Izgubil je z 1:3, tako da za napredovanje na Otoku potrebuje vsaj tri zadetke. Trener Sergej Rebrov, nekdanji napadalec, bo moral postaviti ofenzivno igro. Dinamo bo primoran tvegati, s tem pa gostiteljem ponuditi tudi dodaten prostor, ki bi ga lahko igralci Cityja izkoristili in si olajšali pot do zadetka.

"V tekmo ne smemo vstopiti živčni. Če bo tako, imamo možnosti. Če bomo sproščeni, si bomo lahko ustvarjali priložnosti. Igrati bomo morali moštveno. Hočem, da igramo na polno paro od prve minute," napoveduje strateg Kijevčanov, ki v domačem prvenstvu dosega izvrstne rezultate. Dinamo je na 18 nastopih vknjižil kar 16 zmag. Nazadnje je v Lvovu premagal Karpaty z 2:1, zmagoviti zadetek pa je dosegel prvi as Andrij Jarmolenko, ki si ga je lani dobro zapomnila tudi slovenska nogometna reprezentanca.

Dinamo se bo na evropski tekmi že 14. mudil v Angliji. Še vedno čaka na prvo zmago. Danes mu za napredovanje ne zadošča tesna, ampak potrebuje izdatno. Do zdaj je ostal neporažen le dvakrat (obakrat je remiziral), enajstkrat pa je izkusil grenkobo poraza. Statistika ni na strani Ukrajincev, ki bodo za nameček zaradi takšnih in drugačnih razlogov pogrešali kar sedem igralcev.

Ne spreglejte