Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 6. 2020,
15.18

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Nemčija Bundesliga Horst Seehofer Oliver Kahn

Sobota, 6. 6. 2020, 15.18

3 leta, 10 mesecev

Nemci optimistični, a previdni

Nemčija napoveduje vrnitev gledalcev na nogometne stadione

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Bundesliga | V Nemčiji razmišljajo, da bi na nogometne stadione polčasi vrnili tudi prave gledalce. | Foto Reuters

V Nemčiji razmišljajo, da bi na nogometne stadione polčasi vrnili tudi prave gledalce.

Foto: Reuters

Nemci so bili prvi, ki so nadaljevali nogometno ligo po koronakrizi. Zdaj so med prvimi, ki želijo vrniti gledalce, debata pa se je preselila tudi v politične dvorane. Notranji minister Horst Seehofer, ki je zadolžen tudi za področje športa, ocenjuje, da se bodo z novo sezono na tekme vrnili tudi gledalci, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino pa na skorajšnjo vrnitev gledalcev na nogometne stadione ne računa in navijače prosi za potrpežljivost.

Horst Seehofer je na ta način uslišal zahteve navijačev in klubskih uprav. Prav v slednjih so zelo aktivni in v münchenskem Bayernu, tudi Seehofer je Bavarec, pripravljajo več scenarijev. V prvi fazi tudi denimo vsaj delno vrnitev gledalcev, brez katerih nogomet na zelenici enostavno ni isti. Tudi Seehofer o gledalcih govori kot o 12. igralcu ekipe, poroča STA.

Robert Lewandowski
Sportal Werderju grozi izpad, Bayern napolnil mrežo Bayerja

Začeli bodo z zmanjšanim številom gledalcev

Horst Seehofer: Tako v nogometu kot na drugih področjih bomo skupaj našli pametne rešitve, ki bodo omogočale uživanje življenja in varnost pred okužbo. | Foto: Reuters Horst Seehofer: Tako v nogometu kot na drugih področjih bomo skupaj našli pametne rešitve, ki bodo omogočale uživanje življenja in varnost pred okužbo. Foto: Reuters "Zelo sem optimističen, da bomo v novi sezoni postopoma na tekme spustili vedno več publike. Ne takoj, ne vseh naenkrat in začetek ne bo enak časom pred koronakrizo. A začeli bomo z zmanjšanim številom, da bodo ljudje lahko ohranili medsebojno razdaljo. Tako v nogometu kot na drugih področjih bomo skupaj našli pametne rešitve, ki bodo omogočale uživanje življenja in varnost pred okužbo," je za medije povedal Seehofer.

Ta se je moral odzvati na zahteve nogometne javnosti, saj se število okužb v Nemčiji vztrajno manjša, življenje se počasi vrača v normalne tirnice, ukrepi za zajezitev širjenja virusa se sproščajo in normalno je, da je močna nogometna javnost vplivala tudi na odločevalce v državi, še piše STA.

Korak za korakom

Oliver Kahn: Absolutno se zavzemam za to, da se gledalci vrnejo na tribune, a seveda v okviru smotrnega načrta. | Foto: Reuters Oliver Kahn: Absolutno se zavzemam za to, da se gledalci vrnejo na tribune, a seveda v okviru smotrnega načrta. Foto: Reuters Pri münchenskem Bayernu so že predlagali, da bi v prvi fazi na stadion Allianz Arena, ki sprejme 75.000 gledalcev, vrnili vsaj 10.000 ali 11.000 ljudi. "Korak za korakom moramo stopiti naprej. Absolutno se zavzemam za to, da se gledalci vrnejo na tribune, a seveda v okviru smotrnega načrta," je k temu dodal nekdanji legendarni vratar Oliver Kahn.

Kako pomemben je nogomet, pa potrjujejo tudi odzivi drugih politikov. Socialdemokrat Sebastian Hartmann predlaga, da se v prvi fazi zaprejo stojišča, nato pa poskusno gledalci sedijo v vsaki drugi vrsti in na vsakem tretjem stolu.

Nekateri bi pohiteli

Oliver Luksic (FDP) predlaga, da bi nekaterim gledalcem ogled tekem omogočili že letos. Sam si želi gledalce že v torek na tekmi polfinala nemškega pokala med četrtoligašem Saarbrücknom in Bayerjem Leverkusnom. Še predobro se zaveda, da bo Sarbrücken ta uspeh težko ponovil, zato naj bi vsaj nekateri navijači, te naj bi kar izžrebali, dobili priložnost, da si ogledajo to zgodovinsko tekmo.

Uprave klubov si seveda želijo polne tribune in gledalce, ki bodo polnili tudi klubske blagajne. Za številne bodo prav gledalci na tribunah pomenili tudi preživetje v okviru standardov, ki so jih vajeni. A tudi v klubih se zavedajo, da bi bilo to težavo najlažje odpraviti s cepljenjem populacije, a cepiva vsaj zaenkrat še ni. V nasprotnem primeru polnih stadionov brez vseh omejitev tudi v jesenskem delu sezone 2020/21 bržkone še ne bo, zaključuje STA.

Infantino prosi za potrpežljivost

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino očitno ne računa na skorajšnjo vrnitev gledalcev na nogometne stadione. "Tolerantnost in razumevanje sta v teh časih zelo pomembna. Ne smemo pa pozabiti, da obstaja tudi prostor za navijače," je danes v video sporočilu članicam Fife povedal Infantino in dodal, da nogomet brez publike ni isti.

Gianni Infantino | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Še vedno neutrudno, a tudi diskretno in s spoštovanjem delamo na tem, da po korakih presežemo te začasne ukrepe. A obenem moramo z vso odgovornostjo poskrbeti za to, da bodo gledalci na stadionih spet varni," je dejal 50-letni Švicar.

Infantino je dodal, da se bo preko medmrežja še tesneje povezal s posameznimi nacionalnimi zvezami in skupaj z njimi "iskal rešitve za boljši nogomet v prihodnosti". Tukaj ne gre le za gledalce, ampak tudi za morebitno omejitev plač nogometašev, davčne mehanizme ter obremenjenost igralcev in s tem povezano spremembo tekmovalnih koledarjev, poroča STA.

Infantino dodaja, da o vseh teh pomembnih vprašanjih ne sme odločati majhna skupina ljudi v eni od sobic. "Ti časi so definitivno minili," še pravi Infantino.

Ne spreglejte