Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2019,
16.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

10

Natisni članek

liga prvakov Prva liga Telekom Slovenije Mladen Rudonja Miran Pavlin Bojan Prašnikar VAR

Četrtek, 7. 3. 2019, 16.59

5 let, 1 mesec

Anketa o tehnologiji VAR

Nekdanji slovenski selektor prepričan: VAR uničuje nogomet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

10

Damir Skomina | Damir Skomina je na tekmi med PSG in Manchester Unitedom uporabil VAR. | Foto Reuters

Damir Skomina je na tekmi med PSG in Manchester Unitedom uporabil VAR.

Foto: Reuters

Evropsko nogometno javnost v zadnjih dveh dneh pretresajo senzacionalni izpadi klubskih velikanov iz lige prvakov, veliko polemik pa sprožajo tudi sodniške odločitve, ki so kljub uporabi tehnologije VAR v zadnjem času ves čas pod drobnogledom. Odločitve delivcev pravice veliko prahu dvigujejo tudi v slovenski prvi ligi, zato so želje po uporabi videotehnologije v Sloveniji vse glasnejše. O novostih v nogometu, odločitvah sodnikov in uvedbi tehnologije VAR v slovenskem nogometu smo se pogovarjali z nekdanjim slovenskim selektorjem Bojanom Prašnikarjem ter nekdanjima reprezentantoma Miranom Pavlinom in Mladenom Rudonjo.

S sogovorniki smo se pogovarjali o tem:

  • kaj menijo o tehnologiji VAR in njenem vplivu na nogometno igro,
  • ali videotehnologija sodnikom olajša delo,
  • ali bi si VAR želeli tudi v Sloveniji.
Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

Bojan Prašnikar: To ni več nogomet

Bojana Prašnikarja VAR še ni povsem prepričal. | Foto: Reuters Bojana Prašnikarja VAR še ni povsem prepričal. Foto: Reuters "VAR zagotovo olajša marsikatero odločitev, ko se pojavijo določene težave, kjer situacija ni popolnoma jasna. Kot se je zgodilo včeraj na tekmi med PSG in Manchester Unitedom, pa je odločitev na koncu povsem na sodniku. Problem VAR je zagotovo ta, da vzame preveč časa. To ni zanimivo ne za nogomet ne za gledalce, saj se za takšne odločitve porabi bistveno preveč časa. Verjetno se bo sčasoma našla neka pot, ki bo to spremenila. Nogomet je dinamična igra in razne prekinitve povzročajo težave. Glede na to, da si sodniki lahko določen posnetek ogledajo večkrat, se takoj izniči trenutna slika na igrišču, ki pa je za gledalce najpomembnejša. Tako je včasih VAR dobra rešitev, na drugi strani pa se pojavljajo trenutki, ko vse skupaj ne deluje dobro. Takrat se vedno znova pojavi vprašanje dolgotrajnosti in vprašljivosti videotehnologije. Pri nogometu ne more biti čisto vse zapisano. Kljub vsemu gre za igro, če se vsako odločitev secira, pa to ni več nogomet," meni nekdanji trikratni slovenski selektor Bojan Prašnikar.

"Načeloma VAR sodnikom olajša delo, saj se odgovornost pri odločitvah prenese še na tehnologijo. Še vedno pa je nogomet igra, v kateri se ves čas dogajajo nepredvidljive stvari, ki jih je zelo težko ocenjevati po nekakšnih pravilih. Tu ima VAR še pomanjkljivosti. Na včerajšnji tekmi lige prvakov med PSG in Manchester Unitedom je bila na koncu odločitev na sodniku, ki nima dovolj izkušenj. Sodniki so vsega naučeni, nogometa pa nimajo v duši," je prepričan nekdanji trener, med drugim tudi Olimpije in Maribora.

"Mislim, da se zadnje čase vsi vse bolj obračamo k vpeljavi tehnologije VAR, ki naj bi po mnenju mnogih rešila vse sporne situacije. Težke sodniške odločitve so prisotne od samega začetka in to je del nogometne igre. VAR ne bo rešil vseh težav, ki se pojavljajo. Iz dneva v dan se pojavljajo nova vprašanja, ki jih ne bo mogoče preprosto rešiti. V Sloveniji bo z zagotovitvijo VAR še ogromno težav. V primeru Maribora je neka situacija, ko jo gledaš s pomočjo dveh ali treh kamer, videti enako, ko zadevo gledaš v ligi prvakov s pomočjo približno desetih kamer, pa je zadeva precej drugačna. To je zame ena največjih težav, saj s tem spreminjamo pravila nogometne igre glede na zmožnosti klubov oziroma lig. Pravila niso več enaka v peti in prvi ligi, kar je bila do zdaj značilnost nogometa. Vse se usmerja v ta pregled dogodkov. Marsikaj je pri vpeljavi videotehnologije zagotovo pozitivnega, je pa zagotovo tudi ogromno težav, tudi igralci se na igrišču med čakanjem 'ohladijo'," še opaža Prašnikar.

Marcus Rashford
Sportal Jezni Neymar se ni mogel zadržati: Je**te se! #video

Miran Pavlin: VAR bo nogomet naredil pravičnejši  Miran Pavlin je naklonjen videotehnologiji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Miran Pavlin je naklonjen videotehnologiji. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Nogomet bo z uporabo tehnologije VAR postal pravičnejši. Seveda šest parov oči vidi stvari nekoliko drugače, ampak VAR bo absolutno pripomogel k bolj pravičnemu nogometu. Dileme v nogometu bodo vedno, ker se prisotna čustva, eden navija za enega, nekdo za drugega. Ampak včerajšnja dosojena enajstmetrovka Skomine Manchester Unitedu je bila čista. Videotehnologija je bila pri tem le še nekakšna potrditev, da je šlo res za igro z roko. V nogometu se dosodi igranje z roko, ko nekdo igra z roko, ki ni ob telesu," pravi Miran Pavlin.

"VAR ne vpliva na dinamiko nogometa, saj vse skupaj traja dve ali tri minute. Predstavljajte si kakšno takšno situacijo, ki se je zgodila pred uvedbo tehnologije VAR, ko se je moralo igro prav tako ustaviti zaradi nervoze in prepirov na igrišču. Igra se je tudi takrat ustavila za dve ali tri minute. Vsak, ki želi dobro nogometu in nogometni igri, mora biti z uvedbo uporabe videotehnologije zadovoljen, saj je bil zadnji čas za to, da se vpelje VAR. Predvsem je pomembna golova. Dokler je prisoten človeški dejavnik, se bodo napake dogajale ves čas," je prepričan strelec petih zadetkov za slovensko izbrano vrsto.

"Mislim, da bomo tudi v Sloveniji slej kot prej uvedli VAR. Na Hrvaškem se bo to zgodilo spomladi leta 2020 in mislim, da bo kmalu zatem na vrsti tudi Slovenija. Verjetno pri nas ne bo prisotnih toliko sodnikov, a bodo zagotovo našli pot do uvedbe videotehnologije tudi pri nas, saj imamo v Sloveniji dobro sojenje in dobre sodnike," še meni nekdanji nogometaš Porta in Freiburga.

Mladen Rudonja: Maribor si ne bi smel privoščiti takšnih izpadov

Mladen Rudonja je ogorčen nad izjavami Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Mladen Rudonja je ogorčen nad izjavami Maribora. Foto: Vid Ponikvar "VAR je res zanimiva zadeva. Po eni strani dobro vpliva na igro, po drugi strani pa je lahko tudi škodljiv. VAR bi morali uporabljati bolj omejeno, če ga uporabljamo pri vsaki odločitvi, pa se izgubita ritem in smisel nogometa. Naj se uporablja pri ključnih stvareh, kot sta prepovedani položaj ali dosojena enajstmetrovka, ne pa za skoraj vsako situacijo. Celotno zadevo morajo še izpopolniti, sodniki hočejo biti prepričani o vsaki stvari. Dober primer tega je tekma Real Madrida, ko je bilo videti, da je žoga v stranskem avtu, z drugega zornega kota pa, da ni. Smisel tehnologije VAR je to, da ti katerakoli kamera pokaže tisto, kar si si želel videti. Če vidiš, da je avt, je avt. Ne razumem, zakaj je treba situacijo potem videti še z drugih kotov. Mislim, da se z uporabo tehnologije VAR pretirava, s čimer se izgublja smisel, sodnik nima več prave vloge na igrišču. V neki normalni uporabi pa je videotehnologija zagotovo uporabna. Krivice se dogajajo s tehnologijo VAR ali brez nje," je prepričan nekdanji slovenski napadalec Mladen Rudonja.

"Sodniki imajo zdaj zagotovo olajšano delo. Tudi na včerajšnji tekmi med PSG in Manchester Unitedom je šlo zagotovo za igranje z roko, saj je bila stran od telesa, strel pa je bil namenjen proti golu. Tu res ni bilo nič spornega, je pa res, da gre za boj za četrtfinale lige prvakov, da je šlo za zadnje sekunde in da je bil vložek izjemno velik. Šlo je tudi za nekakšen zgodovinski trenutek za PSG, ker če bi se uvrstili naprej, bi imeli lepe možnosti za osvojitev lige prvakov. Manchester se je vrnil po zaostanku, zagotovo je bilo prisotnih veliko čustev. To je nogomet. VAR je nekomu všeč, spet drugemu ni. Za take situacije, kot je bila včerajšnja enajstmetrovka, je uporaba videotehnologije zagotovo dobrodošla," meni danes 47-letni nekdanji nogometaš Portsmoutha in Olimpije.

"Tudi v Sloveniji bi bilo dobro in zaželeno vpeljati neko različico tehnologije VAR, ampak v Sloveniji o sodnikih ne govori nihče drug kot Maribor. Ko Maribor ni v formi, ko mu gre karkoli narobe, so za vse vedno krivi sodniki. Namesto da bi napake iskali sami pri sebi, obtožujejo druge, kar res ni pravično. Res verjamem, da je sodniška organizacija v Sloveniji poštena, napake pa se dogajajo povsod, ne samo pri nas. Dogajajo se tudi z novostmi na področju videotehnologije. V Sloveniji je sojenje na zelo visoki ravni, kar kažejo tudi naši sodniki. Tak klub, kot je Maribor, si res ne bi smel dovoliti takšnih izpadov. Sem zelo negativno presenečen nad takšnimi izjavami Maribora," je razočarano pogovor sklenil nekdanji slovenski nogometaš, ki je za slovensko izbrano vrsto zbral 65 nastopov.

Preberite še:

Nejc Kajtazović Milivoje Novaković
Sportal VAR, čim prej v Slovenijo, prosim! #komentar
NK Maribor NK Mura
Sportal Mariborčani spet udarili po sodnikih: Tako ne gre več naprej! #video
Damir Skomina, Marcos Tavares
Sportal Mariborsko blatenje slovenskega nogometa, ki ga je počasi dovolj
Nasser Al-Khelaifi
Sportal Predsednik PSG izrekel opazko, ki ne bo všeč Skomini, še manj Uefi
Porto Roma
Sportal Predsednik Rome benti nad sodniki: Dovolj imam tega sranja

 

Ne spreglejte